Z czystej ciekawości dlaczego ten Twój kolega musiał mieć skaner? To jakieś przestępstwo jest nie mieć?enthropia pisze: ...Tak, musi mieć skaner. Wczoraj na ten przykład do mojego kolegi, który także foci na filmach, przyszła kontrola. I go skontrolowała pod względem posiadania skanera...
Czy każdy fotograf musi mieć skaner i skanować negatywy ?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
REVUEFLEX SDI/Minolta 500si/Lubitel166
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Matko Bosko Kochano, co ma piernik do wiatraka (oprócz tego, że mają tyle samo liter)?enthropia pisze:Tak, musi mieć skaner. (...) przyszła kontrola. I go skontrolowała pod względem posiadania skanera. Nie miał. No i kontrola nie wsadziła mojego kolegi do więzienia, skończyło się tylko na pogrożeniu palcem.
To jakiś dramat albo żart

Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
rozchodzi się o to, żeby tak ustawić (zablokować) program do skanowania, żeby krzywe miały postać linii prostej, dzięki mamy pewność, że soft skanera nie miesza ani światłami, ani cieniami, ani półtonami. taki skan wygląda wtedy niemalże tak samo jak negatyw.enthropia pisze:rbit9n.
Piotrze, co miałeś na myśli pisząc:?rbit9n pisze:skanowany na 4490 przy użyciu vuescan, ustawienia liniowe
Podejrzewam, że jednakowe dla obydwu skanów, ale czy jakieś specjalne?
[...]
a jak ustawić program skanujący, tak żeby skanował liniowo, znajdziesz pod tym linkiem http://www.colorneg.com/scanning_slides ... e/VueScan/ który ja znalazłem, męcząc się nad opanowaniem skryptu negfix8. co prawda negfix8 jest do koloru, ale skanowanie liniowe przydaje się też w czerni i bieli.
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Malfas, yogeeboo, hehe. Toż to hyde park.
Żartowałem. ;)
ModusOperandi, wiatraki kojarzą się z młynami, a w młynach miele się zboże na mąkę. W Toruniu nie byłem, także nie wiem z czego się robi pierniki, ale... ;)
A, to to to znam. Dzięki.

ModusOperandi, wiatraki kojarzą się z młynami, a w młynach miele się zboże na mąkę. W Toruniu nie byłem, także nie wiem z czego się robi pierniki, ale... ;)
rbit9n pisze:rozchodzi się o to, żeby tak ustawić (zablokować) program do skanowania, żeby krzywe miały postać linii prostej, dzięki mamy pewność, że soft skanera nie miesza ani światłami, ani cieniami, ani półtonami. taki skan wygląda wtedy niemalże tak samo jak negatyw.
A, to to to znam. Dzięki.
Pozdrawiam, Bartek.
Chciałem sprostować: negfix8 świetnie działa też z negatywami cz&b ;)rbit9n pisze:co prawda negfix8 jest do koloru, ale skanowanie liniowe przydaje się też w czerni i bieli.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film