Shanghai GP3 i opinie

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

enthropia, ja tez wołałem w D-76 15 min,20C
mieszałem 3 razy w sumie i jest dobrze
nie narzekam na szanghaja :)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Powiedzcie mi, czy GP3 to nie jest przypadkiem film dwuwarstwowy? Wczoraj pokusiłem się o mały test. Naświetliłem go nominalnie, na 21, na 24, na 18, na 15... i praktycznie wszystkie klatki wyglądają tak samo. Jedynie na 15 światła są minimalnie bardziej zaczernione. Nie kopiowałem go jeszcze- zobaczę jutro pod powiększalnikiem- ale czegoś takiego, żeby taśma prześwietlona czterokrotnie nie wykazywała wielkich wad- jeszcze nie widziałem. Wołałem 14 minut w D-76 1+1 składanym, z dodatkiem 0,05 grama bromku potasu(nie sądzę, żeby taka dawka miała jakikolwiek wpływ). Naświetlane wg. spota w syfrze, na szary mur bardzo zbliżony jasnością do szarej karty, obstawiam strefę 5 może 6. Powiedzcie mi- Ki cziort? Z moich doświadczeń z czymkolwiek innym- naświetlane na 15 powinno być dużo bardziej zaczernione.
W sumie- dwie warstwy wyjaśniałyby dziwne ziarno, ale- komplikowałyby produkcję, co przy cenie filmu (ja kupowałem jakieś 7 zł za rolkę) jest bardzo ważne. Choć w sumie- materiały cz-b dwuwarstwowe są przestarzałe, więc może GP3 to film na bazie jakiegoś archaicznego Fotopanu NB 01 czy czegoś takiego.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 21:08 przez filozof97, łącznie zmieniany 1 raz.
bydz
-#

Post autor: bydz »

marcin_s18
-#

Post autor: marcin_s18 »

U mnie w Kievie 60 i wołaniu w kawie z Lidla wchodzi tak (skan robiony na DIY skanerze z akwarium):
[center]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Najbardziej wkurza mnie, że strasznie się zwija ;)[/center]
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

wrzucę swoje trzy grosze na temat GP3. przedwczoraj wywołałem, dziś zrobiłem skany pierwszego Shanghai'a. Trudno jest coś konkretnego napisać po jednej rolce, gdyż uważam trzeba zrobić kilkanaście jak nie kilkadziesiąt rolek w różnych okolicznościach, przy różnym świetle, żeby mieć jakieś porównanie.

Świeciem swojego GP3 na iso 80 w dość ubogich warunkach jeśli chodzi o szeroko pojęte światło. Było albo zupełnie w nocy albo mocno pochmurno i z przelotnymi opadami śniegu.

Obrazek

Przy okazji próbnego naświetlania GP3, mogłem przetestować świeżo otrzymanego zenzazona 40mm.

Obrazek

Wiem że jeszcze nie pora na takie osądy, jednak jeśli ten materiał utrzyma taką powtarzalność można by rzec, że jest dość dobry.

Obrazek

raczej nie pokuszę się o kolejne zamówienie tego negatywu, bo już sam fakt tendencji do zwijania się negatywu dostatecznie mnie zniechęcił. nie mniej z przyjemnością wypstrykam pozostałe Shanghai'e i bardzo jestem ciekawy jak się spiszą w lepszych warunkach "świetlnych".

Wywoływałem w

D76 1+3 (20'C)

czas - 24min

Epson V600
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, 22:40 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Kto z Was sprowadzał ostatnio GP3? Zmienił się kolor zgrzewki na tym filmie?
Na jeden aukcji z Tajwanu film jest pokazany w czerwonym papierku, a od lat był w srebrnym.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Kupowałem na wiosnę z datą ważności do 2013 i są w czerwonych zgrzewkach.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

technik219 pisze:Kupowałem na wiosnę z datą ważności do 2013 i są w czerwonych zgrzewkach.
Ja kupowałem dwa lata temu, ważność 2012/2013, czarne tekturowe pudełka, zgrzewki mięsiste, czerwone
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Big_Lynx pisze:
technik219 pisze:Kupowałem na wiosnę z datą ważności do 2013 i są w czerwonych zgrzewkach.
Ja kupowałem dwa lata temu, ważność 2012/2013, czarne tekturowe pudełka, zgrzewki mięsiste, czerwone
Kupuję od dawna ale nie trafiłem na czerwone. Stąd moja nieufność. Ale już rozwiana, dzięki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Kupiłem w ubiegłym miesiącu. Na aukcji, na zdjęciu były czerwone - przyleciały srebrne.
O ile byłem do tej pory zadowolony z GP3, teraz trochę się zmieniło. Być może z mojej winy ;) Kupiłem filmy po terminie (sierpień 2012) i co się okazało? Otóż z filmem wszystko w porządku, świetnie się naświetla i wywołuje, skręca się tak, jak się skręcał. Natomiast próby czasu nie wytrzymały w dwóch przypadkach (na razie) papierowe taśmy klejące, którymi film jest przylepiony do czarnego podłoża. Po zakończeniu zdjęć okazało się, że tylko czarna taśma jest przewinięta. Film ładnie się poskładał w harmonijkę zaraz za pierwszą szpulą. Nie ma tego złego... zobaczyłem przynajmniej jak piękny niebiesko-turkusowy kolor ma błona :)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

jerezano pisze:Po zakończeniu zdjęć okazało się, że tylko czarna taśma jest przewinięta. Film ładnie się poskładał w harmonijkę zaraz za pierwszą szpulą. Nie ma tego złego... zobaczyłem przynajmniej jak piękny niebiesko-turkusowy kolor ma błona :)
po takim właśnie incydencie definitywnie zrezygnowałem, z tego bądź co bądź, dobrego materiału.
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Ja, mimo wszystko, mimo jego rozlicznych wad, nie rezygnuję bo bardzo mi się podobają dotychczasowe negatywy - jak poskładam ciemnię, to zobaczę czy jestem w błędzie czy nie ;)
Awatar użytkownika
Kekacz
-#
Kontakt:

Post autor: Kekacz »

A do kitu z takim materiałem. Nie mam zamiaru więcej ryzykować z filmem, który w zależnosci od dnia produkcji zachowuje sie inaczej.

Obrazek
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Miałem ten sam problem na Lucky Shd 100. Ale shanghai jest jeszcze znośny, lucky- nie.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

choć osobiście nie miałem takich efektów, wywoływałem jednak GP3 dla kolegi i wyszło podobnie. koleżka opisał barwnie ten efekt jako " obijanie negatywu młotkiem". trochę szkoda, że ten materiał jest taki nieprzewidywalny, bo raz, że jest relatywnie tani, a dwa, że nawet spodobała mi się jego.. jakby to powiedzieć, tonalność.
ODPOWIEDZ