Było w tym wątku (do 1s bez korekty). No chyba że chodzi Ci o super dokładną kalibrację w zakresie 1/500 - 1spattom pisze:Ktoś wie jak się ma sprawa z efektem Schwarzschilda i filmem Kodak Profesional Ektar 100 ?
Efekt Schwarzschilda
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Tak to wyczytałem, mi bardziej o czasy dłuższe chodzi, w minutach raczej :)JaZ99 pisze: Było w tym wątku (do 1s bez korekty). No chyba że chodzi Ci o super dokładną kalibrację w zakresie 1/500 - 1s
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 14:32 przez pattom, łącznie zmieniany 1 raz.
pattom
w zakresie światła widocznego w nocy (miasto) najdłużej naświetlałem ca. 6 minut przy wskazaniach światłomierza 3 minuty, co oznacza że dodaję 1EV. dłuższych naświetlań chyba robić mnie się nie chciało. w sumie nie pamiętam, a nie mam zwyczaju notować.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Witam, pytanko takie: ktoś testował tę tabelkę z pierwszego postu nt Kodaka Tmax100??
Dzisiaj właśnie przerzuciłem się z Ilforda na tego Kodaka jeżeli chodzi o długie czasy. Tmax'a naświetlałem według tabelki od Ilforda (tylko tę miałem przy sobie niestety) i teraz myślę jak go wywołać.
PS. według światłomierza powinna być minuta, także według tabeli Ilforda naświetlałem 8'20''.
Dzisiaj właśnie przerzuciłem się z Ilforda na tego Kodaka jeżeli chodzi o długie czasy. Tmax'a naświetlałem według tabelki od Ilforda (tylko tę miałem przy sobie niestety) i teraz myślę jak go wywołać.
PS. według światłomierza powinna być minuta, także według tabeli Ilforda naświetlałem 8'20''.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 20:25 przez vicodin, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli dobrze kojarzę, T-Maxa ten efekt mniej dotyczy, coś mi się ostatnio przewinęło przy zabawie Pinhole designerem.
Według tej tabelki, powinno być świecone krócej, ja dałbym 2-2.5minuty
http://www.kodak.com/global/en/professi ... f32b.jhtml
Według tej tabelki, powinno być świecone krócej, ja dałbym 2-2.5minuty
http://www.kodak.com/global/en/professi ... f32b.jhtml
A niech mnie TSS pokąsa!
"Miękki wywoływacz" oznacza wywoływacz o dużej rozpiętości tonalnej.vicodin pisze:Wywoływacz D-23 także dość miękki
Kodak podaje tylko czasy orientacyjne i nie bierze za to odpowiedzialności.vicodin pisze:wywołałem film normalnie jak receptura przykazała
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- -#
- Kontakt:
Po długich poszukiwaniach w czeluściach internetu poddaje się i z nadzieją, ze ktoś sam wyznaczył/ zasłyszał pewne dane, zapytuję:
czy posiada ktoś współczynniki dla rollei'a 80s?
Ew. jeśli nie to może ktoś podpowie jak (o ile w ogóle) sensownie samemu wyznaczyć nie posiadając densytometru czy innych zaawansowanych rzeczy?
czy posiada ktoś współczynniki dla rollei'a 80s?
Ew. jeśli nie to może ktoś podpowie jak (o ile w ogóle) sensownie samemu wyznaczyć nie posiadając densytometru czy innych zaawansowanych rzeczy?
-
- -#
- Kontakt:
takie coś dla efke IR / efke IR aura znalazłem:
1 sek. > 1.5 sek.
2 sek. > 3.5 sek.
4 sek. > 8 sek.
8 sek. > 24 sek.
15 sek. > 1 min.
30 sek. > 3 min.
za: janus z AT
ale z drugiej strony proponuje zajrzeć TU 3 post od góry "tak samo jak Efke Aura - czyli 1sek f/16"
ew:można zajrzeć też tu
1 sek. > 1.5 sek.
2 sek. > 3.5 sek.
4 sek. > 8 sek.
8 sek. > 24 sek.
15 sek. > 1 min.
30 sek. > 3 min.
za: janus z AT
ale z drugiej strony proponuje zajrzeć TU 3 post od góry "tak samo jak Efke Aura - czyli 1sek f/16"
ew:można zajrzeć też tu
na skutek własnych doświadczeń z filmami efke IR naświetlam je przy pełnym słońcu jedną sekundę przy przysłonie 1:16, z zastosowaniem filtra cokin P007 (tj. tiffen 89A). i tyle. żaden Schwarzschild mnie przy tym nie interesuje.
tu efekty: http://www.flickr.com/photos/rbit9n/tags/efkeir820aura/
tu efekty: http://www.flickr.com/photos/rbit9n/tags/efkeir820aura/
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
ogólnie wszystko się zgadza. zrób sobie tylko dla pewności test naświetlania dla tego heliopana (to zdaje się jest 88A, a nasza ekspozycja jest dla 89A).
co do wołania, to ja nie manipulowałem za bardzo, bo taki urok podczerwieni, że kontrast musi być - taka jest moja koncepcja, a czy ona słuszna jest, to już inna sprawa.
co do wołania, to ja nie manipulowałem za bardzo, bo taki urok podczerwieni, że kontrast musi być - taka jest moja koncepcja, a czy ona słuszna jest, to już inna sprawa.
Czyli dla Heliopana expozycja wymagałaby nieco obwitszego naświetlenia?rbit9n pisze:ogólnie wszystko się zgadza. zrób sobie tylko dla pewności test naświetlania dla tego heliopana (to zdaje się jest 88A, a nasza ekspozycja jest dla 89A).
Heliopan IR 715 to chyba niemal to samo co Hoya 72?
hoya 72 to według jednego zestawienia tiffen 89A, natomiast heliopan 715 to tiffen 88A. mam w pracy na dysku tabelkę z dokładnymi danymi wszystkich filtrów (przepuszczalność) od żółtego do dalekich podczerwieni. według tej tabeli 89A ma 50% transmitancji od 695nm (piszę z głowy), a 88A od 715nm. te kilkanaście nanometrów różnicy może mieć wpływ na naświetlanie. może być to wpływ niewielki, ale lepiej sprawdzić. jutro postaram się wkleić tabelę z danymi w/w filtrów.
- Załączniki
-
- filtry IR.pdf
- przepuszczalność filtrów stosowanych z filmami do podczerwieni.
- (36.11 KiB) Pobrany 1136 razy