Miranda 28/2.8 do OM

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
such-a-picture
-#

Miranda 28/2.8 do OM

Post autor: such-a-picture »

Znalazłem na allegro takie oto szkło. Myślicie, że to jest coś warte? Wiem, wiem, powinienem kupić Zuiko... też uwielbiam te obiektywy - sam mam kilka, m.in. obiekty marzeń wszystkich polskich użytkowników OM'a: 35/2, 85/2 i parę innych. Tak się jednak ostatnio złożyło, że nie mam nic szerokiego (poza wspomnianą 35mm) i naprawdę czasem mi tego brakuje, a przez najbliższych kilka miesięcy nie mogę wydać na takie coś więcej niż kilkadziesiąt zł. Sądzicie, że w kategorii do stówki ta Miranda daje radę? Słyszałem, że robili trochę naprawdę dobrych szkieł...
crazeology/wrap your troubles in dreams
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

Nie znam tego szkła ale z dotychczasowego doświadczenia z szerokim kątem podejrzewam że będzie problem z dystorsją i z jakością kolorów. Tak było ze wszystkimi szerokimi kątami "do stówy" nie ważne czy zoom Tamrona czy jakaś stałka na M42. Mam uprzedzenie do takich wynalazków.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Pewien handlarz z Allegro wypowiadał się o 24ce Mirandy, że niby jest robiona na licencji Zaissa tylko ... ma od niego lepsze powłoki MC ale czy to prawda i czy tyczy się też 28ki nie wiem. Ja ze swojej 24ki Paragona jestem zadowolony. Jak cena do przyjęcia to bierz, ale Zuiko 28/2.8 jest łatwe do wyhaczenia.
Awatar użytkownika
such-a-picture
-#

Post autor: such-a-picture »

no i nie zalicytowałem tej Mirandy... za 30zł poszła :shock:
crazeology/wrap your troubles in dreams
ODPOWIEDZ