Planuję zakup obiektywu szerokokątnego do mojego Zenita 12sd. Posiadam już Heliosa 58mm, oraz 200mm Jupitera. Teraz moje pytanie jak w/w obiektyw będzie się sprawował na tej radzieckiej konstrukcji. Mam możliwośc zakupu takiego obiektywu, tyle że wymaga on czyszczenia szkieł od wewnątrz. Jakie są tego koszta i czy ewentualnie można samemu wykonać taką konserwację? Proszę również o sugestie nt innych obiektywów wartych uwagi. Z racji tego, że zaczynam przygodę z fotografią i będzie to mój pierwszy szeroki kąt - nie chciałbym wydać więcej niż 100-150 zł na to szkło.
z góry dzięki za wszelką pomoc!
PENTACON AUTO 2.8/29 MC M42
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Czasami warto raz a więcej dać. Warto śledzić licytacje ja swoją minoltę 7000i z 2 obiektywami 35-80 80-200 fajna torba i lampą wyrwałem za całe 99zł. Body troszkę nadszarpnięte zębem czasu. teraz jest jako zapasowe bo wytargałem 8000i za 32 zł :P Trochę cierpliwości i coś fajnego wypatrzysz. Przejedz się na jakieś giełdę staroci czasem coś fajnego za grosze wypatrzysz. Albo znajomi mają gdzieś w najgłębszym zakamarku szafy.
Daleka jestem od wyraźnego dzielenia obiektywów na złe i dobre, dużo prędzej należy tak dzielić fotografów, ale Pentacon 2,8 / 29 mm to zdecydowanie najgorszy obiektyw o tej ogniskowej. Kiedyś "przepuściłam " chyba z 5 różnych egzemplarzy - wszystkie jednakowo słabe. Poszukaj choćby jakiegoś Chinona 2,8/28 lub Vivitara.
niestetydrawa pisze:przypadkiem mam jest to najlepszy obiektyw o tej ogniskowej.Joan pisze:Pentacon 2,8 / 29 mm to zdecydowanie najgorszy obiektyw o tej ogniskowej.
Mir 10a 3,5/28mm ma lepsze parametry poza różnicą w przysłonie granicznej 2,8-3.5
Pentacona miałem - a po zakupie Mira szybko się pozbyłem :D
Poza tym ostrzy od 20cm :)
[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
oj tam oj tam, późno było :D
legendym16 pisze:Dlaczego? Jakieś konkrety, skany.ale Pentacon 2,8 / 29 mm to zdecydowanie najgorszy obiektyw o tej ogniskowej.