Ostatnio zastanawiam się nad kupnem Zorki 4. Wyczytałem, że Zorki posiadają 2 wizjery. Jednym nastawia się ostrość, a na drugim widać taki obraz , jaki będzie na zdjęciu. CZy w Zorce 4 też tak jest? CZy potrzebny jest do niej zewnętrzny celownik?
Ta Zorka ma pojedynczy celownik z widocznym wewnątrz dalmierzem. Dodatkowe celowniki potrzebne są do obiektywów o ogniskowych dłuższych i krótszych od 50mm. Co prawda gdzieś wyczytałem, że zabudowany w korpusie celownik pokrywa pole widzenia 35-piątki, ale tego z całą pewnością nie mogę potwierdzić. Pzdr.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 10:03 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Zorki 4 to bardzo fajny aparat do fotografowania. Ma juz duzy obraz w celowniku, sensowne czasy, swietnego Jupitera 8 i jest tani. Trzeba tylko szukac egzemplarza z dobrze chodzacymi dlugimi czasami, bo to najczesciej wystepujaca w nich wada. Korekcja paralaksy a raczej jej brakiem bym sie nie przejmowal. No a jesli ktos nie moze bez niej zyc to ma ja np. Leica IIIG, ale kosztuje niemal 100 razy wiecej niz Zorka 4.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 22:44 przez Planistigmat, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Mianowicie do Zorki potrzebuje zewnętrzny światłomierz (ręczny). W takim razie światło nie będzie mierzone przez obiektyw, jak to bywa np. w Zenitach TTL czy 12XP.
Poszukaj Swierdłowska 4 - niezawodny i dokładny (prawie spot). Żadnych poprawek - skalibruj go z jakimś innym pewnym światłomierzem i ewentualne poprawki wprowadzisz w samym światłomierzu.
Mam Zorki 4 z 1961 roku w dobrym stanie, jestem jej drugim właścicielem, planuję ją sprzedać, bo wolę minolty. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv:)
Warto coś takiego kupować. Oprócz tego wszystko jest sprawne.
Jaki to obiektyw? Jupiter-8?
Pyłki to nie problem. Przeważnie nie mają one wpływ na fotografię a nawet jeśli by miały to Jupiter-8 to nie duży wydatek.
Dlaczego akurat chcesz kupić Zorki? Zależy Ci na dalmierzu? Co chcesz nim fotografować? Mimo iż sam używam dalmierzy to uważam że Zorki nie jest za wygodnym aparatem na początek.
Kondioz pisze: Dlaczego akurat chcesz kupić Zorki? Zależy Ci na dalmierzu? Co chcesz nim fotografować? Mimo iż sam używam dalmierzy to uważam że Zorki nie jest za wygodnym aparatem na początek.
Chce kupić jakiś dalmierz z trybem full manual i nie wydać fortuny. Jedyne takie aparaty jakie znalazłem to Minolta hi- matic 7s i Canonet Ql17 GIII. Reszta albo kosztuje ponad 300 zł albo ma automat/ preselekcję.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 19:28 przez Kubsen, łącznie zmieniany 1 raz.