Zorka 4

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Zorka 4

Post autor: Kubsen »

Witam

Ostatnio zastanawiam się nad kupnem Zorki 4. Wyczytałem, że Zorki posiadają 2 wizjery. Jednym nastawia się ostrość, a na drugim widać taki obraz , jaki będzie na zdjęciu. CZy w Zorce 4 też tak jest? CZy potrzebny jest do niej zewnętrzny celownik?
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Ta Zorka ma pojedynczy celownik z widocznym wewnątrz dalmierzem. Dodatkowe celowniki potrzebne są do obiektywów o ogniskowych dłuższych i krótszych od 50mm. Co prawda gdzieś wyczytałem, że zabudowany w korpusie celownik pokrywa pole widzenia 35-piątki, ale tego z całą pewnością nie mogę potwierdzić. Pzdr.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 10:03 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Zorki chyba, w wizjerze, nie posiada korekty błędu paralaksy.
Więc obraz na kliszy będzie na pewno inny niż to co widać przez okienko korpusu.
Planistigmat
-#

Post autor: Planistigmat »

Zorki 4 to bardzo fajny aparat do fotografowania. Ma juz duzy obraz w celowniku, sensowne czasy, swietnego Jupitera 8 i jest tani. Trzeba tylko szukac egzemplarza z dobrze chodzacymi dlugimi czasami, bo to najczesciej wystepujaca w nich wada. Korekcja paralaksy a raczej jej brakiem bym sie nie przejmowal. No a jesli ktos nie moze bez niej zyc to ma ja np. Leica IIIG, ale kosztuje niemal 100 razy wiecej niz Zorka 4.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 22:44 przez Planistigmat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Ok, dzięki.

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Mianowicie do Zorki potrzebuje zewnętrzny światłomierz (ręczny). W takim razie światło nie będzie mierzone przez obiektyw, jak to bywa np. w Zenitach TTL czy 12XP.

Czy trzeba wtedy uwzględnić jakieś poprawki ?

Czy pomiar światła będzie mniej dokładny ?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Poszukaj Swierdłowska 4 - niezawodny i dokładny (prawie spot). Żadnych poprawek - skalibruj go z jakimś innym pewnym światłomierzem i ewentualne poprawki wprowadzisz w samym światłomierzu.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

N jednej aukcji ktoś napisał

"W środku obiektywu możliwe jakieś pyłki"

Warto coś takiego kupować. Oprócz tego wszystko jest sprawne.
timor
-#

Post autor: timor »

technik219 pisze:Poszukaj Swierdłowska 4 - niezawodny i dokładny (prawie spot). .
Mam tylko pytanie z ciekawości. Jak używać Swierdlowska w trybie światła odbitego. Czy ma jakiś uklad optyczny do "przycelowania" tego spota ?
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

timor, ma celownik optyczny, jak w aparacie dalmierzowym. Ten spot to taki nibyspot. Pokrywa coś ok. 15-30*
Fan Pentax'a.
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Mam Zorki 4 z 1961 roku w dobrym stanie, jestem jej drugim właścicielem, planuję ją sprzedać, bo wolę minolty. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv:)
Awatar użytkownika
Kondioz
-#
Kontakt:

Post autor: Kondioz »

Kubsen pisze:N jednej aukcji ktoś napisał

"W środku obiektywu możliwe jakieś pyłki"

Warto coś takiego kupować. Oprócz tego wszystko jest sprawne.
Jaki to obiektyw? Jupiter-8?
Pyłki to nie problem. Przeważnie nie mają one wpływ na fotografię a nawet jeśli by miały to Jupiter-8 to nie duży wydatek.

Dlaczego akurat chcesz kupić Zorki? Zależy Ci na dalmierzu? Co chcesz nim fotografować? Mimo iż sam używam dalmierzy to uważam że Zorki nie jest za wygodnym aparatem na początek.
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Kondioz pisze: Dlaczego akurat chcesz kupić Zorki? Zależy Ci na dalmierzu? Co chcesz nim fotografować? Mimo iż sam używam dalmierzy to uważam że Zorki nie jest za wygodnym aparatem na początek.

Chce kupić jakiś dalmierz z trybem full manual i nie wydać fortuny. Jedyne takie aparaty jakie znalazłem to Minolta hi- matic 7s i Canonet Ql17 GIII. Reszta albo kosztuje ponad 300 zł albo ma automat/ preselekcję.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 19:28 przez Kubsen, łącznie zmieniany 1 raz.
timor
-#

Post autor: timor »

To w koncu kupiles ta Zorke ? To juz pol roku od startu dyskusji. Tak sie pytam, z ciekawosci.
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Nie, kupiłem olympusa trip 35. I działa fajnie, tylko teraz potrzebuje jakiegoś manuala.
wp3miasto
-#

Post autor: wp3miasto »

Jak pisali koledzy Zorka dzisiaj jest kłopotliwym aparatem.
Dobrze więc że jej nie kupiłeś.
ODPOWIEDZ