Witam,
ostatnio zaopatrzyłam się w głowicę kolorową Meopta Color 3, ale nie jestem jej w stanie prawidłowo podłączyć do źródła zasilania. Na początku nie mogłam podłączyć jej ze względu na specyficzną wtyczkę, kiedy znalazłam odpowiednią przejściówkę od ręki spaliłam żarówkę, która była w zestawie z głowicą, bo nie miałam transformatora. Teraz zaopatrzyłam się w transformator (150 W) do głowicy, nową żarówkę (50 W), która zdaniem sprzedawcy po założeniu nie powinna się spalić i dodatkową przejściówkę do amerykańskiego wejścia w transformatorze. Efektem tego wszystkiego jest elegancka stonoga: wtyczka głowicy -> przejściówka z końcówką polską -> przejściówka z końcówką amerykańską ->transformator no i oczywiście kolejna spalona żarówka po podłączeniu do prądu. Stąd moje pytanie: jak to wszystko popodłączać? Zdaję sobie sprawę, że na pewno jest jakiś prosty i skuteczny sposób, tylko jak dotąd nie mogę go znaleźć.
podłączenie głowicy kolorowej
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
bardzo prosto, wystarczy myśleć co się robi, lub jak się nie wie co się robi, najpierw zapytać kogoś kto wie
wtyczka nie bez przyczyny nie pasowała do gniazdka elektrycznego, ponieważ jest to wtyczka która pasuje do gniazda na zasilaczu/transformatorze, przeznaczonym do głowicy
spaloną nową żarówkę proponuję odnieść sprzedawcy i powiedzieć żeby se w d..... wsadził
żarówka która była w głowicy to 12Voltowy halogen o mocy 100Wat
zasilacz transformator meopty do zasilania głowicy to właśnie nic innego jak zasilacz napięcia przemiennego, 220/12 Volt, a dalej idąc zwykły transformator 220/12, niestety nie wszystkie miały jakąkolwiek stabilizację, było kilka modeli
teraz to co możesz zrobić to:
w zasadzie musisz
kupić żarówkę w zależności od tego co dalej zrobisz, 12 lub 230 Volt, ale nie wiem ( nie szukałem więc nie wiem czy są takie halogeny na 230, natomiast na allegro są 12Voltowe z przeznaczeniem do głowic )
poprosić znajomego elektryka by dobrał Ci odpowiedni transformator, najlepiej z jakimś układem stabilizującym i w zasadzie to wszystko
ewentualnie poczekać aż na allegro pojawi się zasilacz meopty, albo poszukać takiego gdzieś, kupić na allegro bądź w sklepie żarówkę halogenowa o odpowiednich parametrach, zamontować zpowrotem oryginalna wtyczkę
gąsiennica którą zrobiłeś hmmm
skąd pomysł że jakaś żarówka będzie działać poprawnie z jakimś tam transformatorem
to tak jakby do jarzeniówki doklejać gwint, no bo to też żarówka, tylko gwintu nie wstawili
wtyczka nie bez przyczyny nie pasowała do gniazdka elektrycznego, ponieważ jest to wtyczka która pasuje do gniazda na zasilaczu/transformatorze, przeznaczonym do głowicy
spaloną nową żarówkę proponuję odnieść sprzedawcy i powiedzieć żeby se w d..... wsadził
żarówka która była w głowicy to 12Voltowy halogen o mocy 100Wat
zasilacz transformator meopty do zasilania głowicy to właśnie nic innego jak zasilacz napięcia przemiennego, 220/12 Volt, a dalej idąc zwykły transformator 220/12, niestety nie wszystkie miały jakąkolwiek stabilizację, było kilka modeli
teraz to co możesz zrobić to:
w zasadzie musisz
kupić żarówkę w zależności od tego co dalej zrobisz, 12 lub 230 Volt, ale nie wiem ( nie szukałem więc nie wiem czy są takie halogeny na 230, natomiast na allegro są 12Voltowe z przeznaczeniem do głowic )
poprosić znajomego elektryka by dobrał Ci odpowiedni transformator, najlepiej z jakimś układem stabilizującym i w zasadzie to wszystko
ewentualnie poczekać aż na allegro pojawi się zasilacz meopty, albo poszukać takiego gdzieś, kupić na allegro bądź w sklepie żarówkę halogenowa o odpowiednich parametrach, zamontować zpowrotem oryginalna wtyczkę
gąsiennica którą zrobiłeś hmmm
skąd pomysł że jakaś żarówka będzie działać poprawnie z jakimś tam transformatorem
to tak jakby do jarzeniówki doklejać gwint, no bo to też żarówka, tylko gwintu nie wstawili