Czy warto wziąć tego hasselka?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

skraburski
-#

Czy warto wziąć tego hasselka?

Post autor: skraburski »

Witam,
Poszukuję hasselka 500cm lub 501c lub cm.
Czy znacie moze egzemplarz z tej aukcji
http://allegro.pl/hasselblad-500-c-m-pl ... 85290.html

warto brać za tą cenę?

a moze ktos z forumowiczow pragnie sprzedac aparacik w dobrym stanie?

ew. ogladam jeszcze te egzemplarze na ebayu, ale podejrzewam, ze cenowo pojda bardziej w okolicy 3kpln
http://www.ebay.pl/itm/300617938779?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.pl/itm/260891515506?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.pl/itm/110774059340?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.pl/itm/250923844777?ssP ... 1423.l2649

pozdrawiam
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

skad taki rozrzut wiekowy? miedzy 500c a 501c jest prawie 30 lat różnicy, a juz o cm nie wspominając

niestety ale jesli chcesz coś młodszego to musisz liczyc się z wydatkiem 3 tys
skraburski
-#

najstarsze co wchodzi w gre to 500c/m, w sumie ma wszystko co potrzebuje,
moze jedynie wstawilbym matowke minolty zeby jasniel bylo

egzempalrz z allegro ma ten plus, ze obiektyw jest po serwisie u nagova[/fade]
Malfas
-#

w sumie sama puszka nie jest taka stara, tylko 81 rok, a magazynek 92, a ten planar nie jest zbyt wygodny w użytkowaniu, to starsza wersja
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 18:35 przez Malfas, łącznie zmieniany 1 raz.
skraburski
-#

czy dobrze mysle, ze to CF? co masz na mysli w sensie wygody?
Malfas
-#

na temat tego który to jest sie nie wypowiem, mysle tu wiecej znawców jest
a co do niewygody
mam planara cf i sonara stareszego. planar cf ma wygodniejsze pierscienie czasów przysłon z przyciskiem blokady expozycji, sonar ma ją juz zblokowaną ze się tak wyrazę, mowa oczywiscie o tym z allegro. na pierwszym zdjeciu widzisz cos ala dzwignię którą trzeba nacisnąc w kierunku kospusu i wtedy mozna zmienic czas, w innym wypadku ekspozycja jest zblokowana i zmieniasz i czas i przysłonę, wygodne ale gdy juz ustawisz to co chcesz, a przed tym troche nieporęczne moim zdaniem

to takie moje wywody
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

skraburski pisze:czy dobrze mysle, ze to CF? co masz na mysli w sensie wygody?
Jeśli masz na myśli wspomniany egzemplarz z Allegro, to jest to "C". CF mozn poznac po grubym pierscieniu ostrosci (wogole te obiektywy wygladaja zupelnie inaczej, ale to pierwsza rzecz jaka sie rzuca).
Malfas pisze:na temat tego który to jest sie nie wypowiem, mysle tu wiecej znawców jest
a co do niewygody
mam planara cf i sonara stareszego. planar cf ma wygodniejsze pierscienie czasów przysłon z przyciskiem blokady expozycji, sonar ma ją juz zblokowaną ze się tak wyrazę, mowa oczywiscie o tym z allegro. na pierwszym zdjeciu widzisz cos ala dzwignię którą trzeba nacisnąc w kierunku kospusu i wtedy mozna zmienic czas, w innym wypadku ekspozycja jest zblokowana i zmieniasz i czas i przysłonę, wygodne ale gdy juz ustawisz to co chcesz, a przed tym troche nieporęczne moim zdaniem

to takie moje wywody
Mialem do czynienia z oboma rodzajami szkiel (C i CF). Bardzo subiektywnie, na poczatku, jak zobaczylem jak ten mechanizm jest rozwiazany w C to myslalem ze mnie bedzie irytowal i tesknilem za tym z CF. Ale jak potem mialem do czynienia z tym z CF, to ze zdziwieniem odkrylem ze wcale nie jest duzo lepszy... W zasadzie to chyba lepiej mi sie pracuje z tym z C... (moze tez dlatego ze jest skala dla dlugich czasow) Ale to bardzo osobiste wrazenie. Tak czy inaczej, nie ma go co demonizowac.

Natomiast przy tych szklach trzeba sie liczyc ze spora szansa ze beda wymagaly regulacji czasow migawki. Z 4 szkiel ktore kupilem, 2 tego bardzo potrzebowaly... Wiec jesli sprzet byl swiezo po serwisie, to jest to moim zdaniem duza zaleta (oszczednosc czasu i pieniedzy).

Apropo 500C/M, wedle mojej wiedzy w pewnym momencie juz mialy seryjnie AccuMatte montowane (lecz ten z Allegro chyba ma stary typ matowki).
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 19:47 przez przemur, łącznie zmieniany 2 razy.
Malfas
-#

tak jak napisałem na koniec, to tylko takie moje wywody, mi osobiscie ten mechanizm nie odpowiada, mam go w sonarze 150mm, i ten z planara 80mm bardziej mi podchodzi, posiada mozliwosc blokady expozycji i to mi w zupełności wystarczy

o jakiej skali dla długich czasów piszesz? bo niebardzo rozumiem
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Malfas pisze:tak jak napisałem na koniec, to tylko takie moje wywody, mi osobiscie ten mechanizm nie odpowiada, mam go w sonarze 150mm, i ten z planara 80mm bardziej mi podchodzi, posiada mozliwosc blokady expozycji i to mi w zupełności wystarczy

o jakiej skali dla długich czasów piszesz? bo niebardzo rozumiem
Jasne, to jest kwestia osobistych preferencji. :) Co do dlugich czasow - zwroc uwage na zielone skale na czasach. Wyobraz sobie ze robisz zdjecie noca, patrzysz na swiatlomierz - f/2.8, 1/2s.... ustawiasz czas na obiektywie a ta "zielona" skala pokazuje dluzsze czasy ekspozycji (np. f/11, 8s). Taka drobna rzecz, ale mila (nie to zeby tego rodzaju obliczenia mi sprawialy jakies trudnosci, ale lepiej miec taka skale niz nie). :)
skraburski
-#

a co powiecie o tym sprzecie? http://allegro.pl/show_item.php?item=19 ... 62#history

jest zdecydowanie nowszy i szklo cb, wiem, ze ma 6 soczewek zamist 7 w cf, ale z tego co czytalem to nie robi to duzej roznicy

ile waszym zdaniem warto dac max za taki zestaw?
Malfas
-#

to ostatni z seri V wiec jego cena będzie wysoka, podejrzewam ze minimum jest ustawione niewiele jesli nie równo z ceną kup teraz
puszka z 98 roku, z magazynku nie moge odczytac numeru
skraburski
-#

wydaje mi się, że magazynek jest ee czyli 99 rok
czy cena kup teraz jest ok, czy lepiej polowac na sensowna 501cm na ebayu?
albo jesli ta polka to moze od razu 503cw?
skraburski
-#

Malfas pisze:to ostatni z seri V wiec jego cena będzie wysoka, podejrzewam ze minimum jest ustawione niewiele jesli nie równo z ceną kup teraz
sprzedawca chce 5200 i jest mojego miasta, wiec jest mozliwosc obejrzenia sprzetu, czy to dobra cena jak na puszke z 98 roku i obiektyw cb?
Malfas
-#

myślę że na to pytanie nikt Ci nie odpowie
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

skraburski pisze:
Malfas pisze:to ostatni z seri V wiec jego cena będzie wysoka, podejrzewam ze minimum jest ustawione niewiele jesli nie równo z ceną kup teraz
sprzedawca chce 5200 i jest mojego miasta, wiec jest mozliwosc obejrzenia sprzetu, czy to dobra cena jak na puszke z 98 roku i obiektyw cb?
Jesli ze sprzetem jest wszystko w porzadku, to mysle ze to bardzo dobra cena. Wlasnie popatrzylem z ciekawosci, na takim KEH.COM za cos takiego trzeba by bylo zaplacic rownowartosc 5700 PLN (+ clo i wysylka). Na ffordes.com jest fajny zestaw z 503cx i szklem CF, ale to jedna generacja za 501cm (i nie ma 'floating mirror' - nie wiem jak sie to po polsku powinno nazywac).
ODPOWIEDZ