Co to znaczy "cieniutka"? Jeśli otworek ma 0,15mm to blaszka powinna być jeszcze cieńsza. Skoro nie użyłeś pojęcia "folia" to chyba jest zbyt gruba
Dwa że powinna być wyczerniona, bo goły metal to zła rzecz w otworku. Może da się trochę okopcić nad świecą?
Trzy że statyw musisz mieć naprawdę fest. Nie wiem jak wygląda First ale nie brzmi solidnie. Spróbuj go używać tylko ze złożonymi nóżkami i podwiesić na nim coś ciężkiego.
Jest przytwierdzona na silikon akwarystyczny, więc zamiast cudowania przełożę ją do otworkowego Zenita, a do 6x9 zamówię 0,20 lub 0,25. Chciałem odpowiednik f633, ale f380 (przy 0,25) musi mi starczyć, widocznie przedobrzyłem ;)
Statyw naprawdę nie jest fajny, ale w chwili obecnej nie stać mnie na lepszy ;) Na całe szczęście ma na dole hak, więc najwyżej będę brał ze sobą 5-litrowy baniak z wodą (tak, jestem do tego zdolny! :D), czy chociażby butelkę 1.5l wypełnioną piachem, co by do plecaka wlazło.
Wylicz sobie w designerze optymalną wielkość otworka dla danej ogniskowej.
I coś mocno nieostry jest Twój otworek.
Tu próbka z mojego robionego w puszce od coli igłą:
a ta akurat nie była mierzona - ale stawiam na ok 0.3 mm dla ogniskowej 30mm. Dla takiej ogniskowej optymalna to 0.27.
Ponieważ wsiąkła, to teraz zrobiona ma 0.32 i jak się przetestuje to pokażę.
Aha, fajny sposób na sprawdzenie średnicy i kolistości - skaner, 4800 dpi, zeskanować razem z linijką i porównać do 1mm ;)
figureliusz pisze:a ta akurat nie była mierzona - ale stawiam na ok 0.3 mm dla ogniskowej 30mm. Dla takiej ogniskowej optymalna to 0.27.
Ponieważ wsiąkła, to teraz zrobiona ma 0.32 i jak się przetestuje to pokażę.
Aha, fajny sposób na sprawdzenie średnicy i kolistości - skaner, 4800 dpi, zeskanować razem z linijką i porównać do 1mm ;)
Ja to robię na Nikonie, bez linijki.
rayman pisze:Niby jest cieniutka, ale być może sprzedający (allegro) nie przewidział, że blaszka ma służyć do formatu 6x9? Winietę jeszcze jestem w stanie przeboleć, wiadomo może skąd mógł wziąć się spadek ostrości?
Na ebayu, Niemiec sprzedaje dziurki od 0,8 do 0,15 mm po 10 ojro. Robi je na foli o grubości 0,025 tak, 25 tysięcznych milimetra, są czarne i mają zewnętrzną średnicę 14 mm.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 17:46 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Chętnie zerknę, choć pewnie pozostanę z założenia przy własnym wyrobie :)
Na aledrogo są też takie otworki, sporo taniej, ale robią to w blaszce 0,2 więc przy tak małym otworze mija się z celem.
Są za to też zoneplate, drukowane na folii
figureliusz pisze:Chętnie zerknę, choć pewnie pozostanę z założenia przy własnym wyrobie :)
Na aledrogo są też takie otworki, sporo taniej, ale robią to w blaszce 0,2 więc przy tak małym otworze mija się z celem.
Są za to też zoneplate, drukowane na folii
Witam. Mam pytanie odnośnie otworkowców, ponieważ zrobiłem dwie camery obscury z tym, że srednica otworka wynosi 0,8mm czy nie bedzie to za duzo? I drugie pytanie jaki format? Sredni czy maly? Mam jedna puszke w ktorej idealnie lezy maly format.