100mm w 6x6 i 100mm w 35mm
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
100mm w 6x6 i 100mm w 35mm
Zastanawia mnie czy głębia ostrości dla obiektywu 100mm f3.5 w średnim formacie będzie zachowywać się tak samo jak głębia ostrości w małym obrazku 100mm f3.5, to znaczy czy będzie tak samo płytka? czy osiągnę podobne rozmycie tła? A może zachowa się jak 60mm w małym obrazku z dość dużą głębią dla f3.5 (oczywiście w porównaniu do małego obrazka 100mm).
http://www.dofmaster.com/dofjs.html nie wiem na ile ten kalkulator odzwierciedla rzeczywistość.
Mi z tego coś tam wyszło. Ale poczekam aż wypowiedzą się bardziej doświadczeni.
Mi z tego coś tam wyszło. Ale poczekam aż wypowiedzą się bardziej doświadczeni.
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Gadu-Gadu: 6128949
-
- -#
Głębia nie zależy od formatu kliszy a jedynie od przysłony, krążka rozproszenia i skali odwzorowania. Jeśli zastanawiasz się jakie jest przełożenie to sprawdź jak obiektywy odpowiadają sobie. 100mm ze średniego formatu da Ci głębię podobną do obiektywu 60/70mm (jest to mniej więcej jego odpowiednik) więc Twoje przypuszczenie jest słuszne. Jeśli chcesz mieć głębię podobną do 100mm z małego obrazka na średni format załóż 150mm albo 180mm.
-
- -#
Jedno jest pewne głębia jest cholernie krótka, musze przyznać z bólem ze na 4 rolki negatywu 120 foty z ponad 2 są nieostre, przy tej przesłonie miałem do czynienia z bardzo małą tolerancją głębi, po doświadczeniu na własnej skórze raczej przykleję się następnym razem do f4 albo f5.6 mniejszy procent sknoconych ujęć które trzeba powtarzać jeszcze raz. Ostrość miała zaczynać się w portrecie na nosie a kończyć gdzieś na uchu, a w efekcie z moim wzrokiem to zaczęła się gdzieś przed modelem a skończyła na nosie, i nawet matówka z klinem nie pomogła przy zbliżeniu twarzy.
A może masz coś w aparacie rozregulowane, wiesz lustro na ten przykład proszę kogo.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
No cóż z takimi modelami to faktycznie większą głębię mieć musisz .
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#