Obiektyw do Canona EOS 300.

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

likeyou
-#

Obiektyw do Canona EOS 300.

Post autor: likeyou »

Cześć. Chciałabym się poradzić w sprawie obiektywu do lustrzanki analogowej Canona EOS 300. Do tego aparatu mam na razie obiektyw 28-90. Nie narzekam na niego, jednak chciałabym dokupić sobie jeszcze jeden. Lubię robić zdjęcia portretowe, makro. Uwielbiam na zdjęciach bokeh. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś obiektyw ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Też miałem 28-90 mk2 z eosem 300. Świetny zestaw niby kit a bardzo ładnie rysuje, też go sobie chwaliłem.
A co dodatkowo do eos 300 hmm... Raczej koniecznie musi być z af bo manuale na do tego body odpadają - za słaba matówka. Zależy jaki masz budżet. Ciężko coś konkretnego doradzić. Ja używałem jeszcze dodatkowo sigmy 70-300 APO DG macro. Pamiętam, że bardzo ładnie kolory wychodziły.
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

myślę że najmniejszym kosztem to by był EF 50mm f 1,8 też standardowy:) z mojeggo EOSa 33 jest wypinany tylko gdy podpinam L 17-40:P...co też polecam...ale cena już inna ale za to super szeroki kąt
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

Samyang 85/1.5,tyle że manual...
Canon 100/2.8 Macro
wąskie słoiki do portretu,tudzież do makro(pozycja nr 2)
do ogólnych zastosowań używam 24-105 na EOS 3 i jest miodzio,50/1.4 też,no i szerzej jest + ładna,płytka głębia ostrości
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
roni_
-#

Post autor: roni_ »

Jeśli lubisz portrety i bokeh to chyba najlepiej pod względem jakość/cena wychodzi 85mm 1.8. Za ok. 1100 złotych masz jeden z najlepszych obiektywów portretowych pod Canona z AF.
Sample możesz oglądnąć tutaj: http://www.flickr.com/search/?q=canon+85mm+1.8&s=int

50 1.8 też używałem i w sumie mile wspominam (szczególnie jak za tą cene), ale do portretów pod FF raczej (nawety bym powiedział, że na pewno) się nie nadaje. No chyba, że całej sylwetki lub od pasa w górę. Poza tym bokehu też nie ma zbyt specjalnego, no i ma wolny, często nie trafiający AF. A pod światło i to jeszcze z EOSem 300tką to już w ogóle tragedia. Ale jeśli nie stać Cię na 85tkę to chyba nic innego Ci nie zostaje (z AFem).
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, 21:01 przez roni_, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje zdjęcia i takie tam: http://r0ni.digart.pl/
Awatar użytkownika
s4int
-#

Post autor: s4int »

Oprócz C 85 1.8 warto jeszcze wspomnieć o 100 f2 które jest często pomijane.
Również świetne, ostre szkło, z niezłym bokehem, bardzo ostre. W sumie to dwa bardzo podobne, dobre szkła wybór między nimi zwykle zależy od preferencji - troszkę dłuższa ogniskowa, nie każdy chce.

50 1.8 jest faktycznie ok za te pieniądze - używkę spokojnie można trafić poniżej 300zł (ja sam kupiłem kiedyś dla ojca za 220 nawet...). Bokeh nie powala, ale przez pryzmat ceny można wiele wybaczyć ;) a poza tym bardzo fajna, uniwersalna ogniskowa. Sporo portretów zrobilem takim szkłem (co prawda 1.4, ale mówimy o ogniskowej).
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2011, 09:01 przez s4int, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

a jak szukasz czegoś spacerowo-uniwersalnego z opcją portretową to 28-135 daje radę
majku
-#
Kontakt:

Post autor: majku »

jak kupisz 50 1.8 to po 4 mies. zamienisz go na wersję ze światłem 1.4.
Jak kupisz 85 1.8 lub 100 2.0 to pocykasz dłużej jak Ci ogniskowa spasuje!
jak bym kupił 35 1.4 na FF lub 24 L na cropie. każdy ma inaczej a bokeh to kwestia indywidualne jednym się podoba takumara a innym z heliosa
(doświadczalnie sprawdzone!)
możesz też kupić coś z m42 na forum tutaj
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228
masz dużo sampli!
ciężko coś doradzić, trzeba próbować! A wiadomo że i tak kiedyś zmienisz albo sysytem albo format albo rzucisz to w cholerę ;)
ODPOWIEDZ