Efke 25. Jak to się je ?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Efke 25. Jak to się je ?
Witam.
Zrobiłem małe szukanie na forze, ale nie znalazłem nic, mam zatem pytanie. Efke 25. Stałem się przez przypadek właścicielem 30 metrów tego filmu. No, skoro już jest, to czemu nie, można postrzelać. Czy ktoś może podzielić się jakimiś doświadczeniami ?
Zrobiłem małe szukanie na forze, ale nie znalazłem nic, mam zatem pytanie. Efke 25. Stałem się przez przypadek właścicielem 30 metrów tego filmu. No, skoro już jest, to czemu nie, można postrzelać. Czy ktoś może podzielić się jakimiś doświadczeniami ?
Dzięki. W takim razie robisz duży format. Może i dla mnie czas, by spojrzeć na pyrogalolp1ot3 pisze:12 iso, 6.5 minuty turlania w pmk. nie mierzylem ale znalazlem w sieci i troche poprawilem wg swojego widzimisie, jak na razie dziala. robie stykowe cyjanotypie i vdb;
p.
Nord, dzięki za podpowiedź. Fakt, że ulotki z tym filmem nie dostałem.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 17:52 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jak to wcześniej napisałem świecę na 12iso wywołane w a 49 adoxa 1+2 przez 7m 10s, przewrotki przez całą pierwszą minutę, potem po trzy przewrotki koreksem na początku każdej minuty, przerywam wodą przez 30s i 7 minut utrwalania. Wszystko w 20 stopniach.timor pisze:Dzięki. Bardzo ładne zdjęcie. Zaskakująco łagodne przejścia tonalne. Jak to zrobiłeś ?praktis pisze:Witam
Ja robię na adoxach 25, to podobno te same materiały.
Wyznaczałem czułość tego filmu i wyszło mi 12 asa, i tak też świecę. Efekty oceń sam
Powodzenia

adox chs 25@25
id-11 1+3
20°C 12'00''
0-1'+4x/1'
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Adox atomal a49 jest dwu częściowy.timor pisze:A... A49. Bardzo popularny wywoływacz widzę. Boję się, że nie mam dostępu do niego. Freestyle co prawda sprzedaje coś o nazwie ATM49 i reklamuje , że specjalnie dobry dla Adoxa 25. Czy A49 to wywoływacz dwuczęściowy ?
Dzisiaj wywołałem adoxa25/12 w rodinalu 1+100 i rezultat mnie mile zaskoczył, więc tak sobie myślę, że mógłbyś spróbować. Dorzucam skan.
atm49, to właśnie to. jest dostarczany w dwóch torbach. bardzo przyjemny wywoływacz.
fujifilm neopan 400@400
adox atm49 1:2,17
20°C 26'00'' - przewołane!!!
0-1'+1x/3'

fujifilm neopan 400@400
0-1'+1x/3'
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Cieszy okorbit9n pisze:atm49, to właśnie to. jest dostarczany w dwóch torbach. bardzo przyjemny wywoływacz.
Obrazek
fujifilm neopan 400@400
0-1'+1x/3'
[quote="praktis]Adox atomal a49 jest dwu częściowy.
Dzisiaj wywołałem adoxa25/12 w rodinalu 1+100 i rezultat mnie mile zaskoczył, więc tak sobie myślę, że mógłbyś spróbować. Dorzucam skan.[/quote]
Zdjecie super. Zanim dotrze do mnie atomal sprobuje Rodinalu, moze znajde wreszcie dla niego "zatrudnienie". Jaki czas dla 1/100 ?
Na razie wywolalem pierwszy kawalek efki@25 w Beutlerze i pomimo tego film wyglada kontrastowo. Jak zrobie odbitke jakas, to wrzuce na pokaz, ale nie bardzo mi wyglada, by tony byly tak ladnie wyrobione.
Czy dla D76 1+3 taki sam czas jak dla ID11 1+3 ?
Dzisiaj wywołałem adoxa25/12 w rodinalu 1+100 i rezultat mnie mile zaskoczył, więc tak sobie myślę, że mógłbyś spróbować. Dorzucam skan.[/quote]
Zdjecie super. Zanim dotrze do mnie atomal sprobuje Rodinalu, moze znajde wreszcie dla niego "zatrudnienie". Jaki czas dla 1/100 ?
Na razie wywolalem pierwszy kawalek efki@25 w Beutlerze i pomimo tego film wyglada kontrastowo. Jak zrobie odbitke jakas, to wrzuce na pokaz, ale nie bardzo mi wyglada, by tony byly tak ladnie wyrobione.
Czy dla D76 1+3 taki sam czas jak dla ID11 1+3 ?
Atomal, bo tak brzmi oryginalna nazwa tego wywoływacza Agfy, znanego jako A49, to tzw. prawdziwy wywoływacz drobnoziarnisty. Bardzo dobrze pracuje w szerokim zakresie temperatur i rozcieńczeń. Ja go lubię w 27°C 1+3.
hydroksyetylo-o-aminofenol - 6g
pirokatechina - 10g
hydrochinon - 4g
siarczyn sodowy bezwodny - 100g
węglan sodowy bezwodny - 25g
metafosforan sodu - 1g
bromek potasu - 1g
woda do 1000 ccm
Najpierw rozpuszczamy pierwsze trzy składniki w 800 ccm ciepłej wody, potem dodajemy kolejno pozostałe składniki.
Gdyby kto chciał se odważyć i potrafił zdobyć pierwszy składnik
D-76 i ID-11 to są identyczne wywoływacze (przynajmniej wg receptury).
hydroksyetylo-o-aminofenol - 6g
pirokatechina - 10g
hydrochinon - 4g
siarczyn sodowy bezwodny - 100g
węglan sodowy bezwodny - 25g
metafosforan sodu - 1g
bromek potasu - 1g
woda do 1000 ccm
Najpierw rozpuszczamy pierwsze trzy składniki w 800 ccm ciepłej wody, potem dodajemy kolejno pozostałe składniki.
Gdyby kto chciał se odważyć i potrafił zdobyć pierwszy składnik

D-76 i ID-11 to są identyczne wywoływacze (przynajmniej wg receptury).
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 23:59 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"