Rozbudowa systemu Mamiya c330

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

ostrygad
-#
Kontakt:

Rozbudowa systemu Mamiya c330

Post autor: ostrygad »

czołem Koledzy

Planuję rozbudowę Mamiya c330 o teleobiektyw. 80mm posiadam, ale potrzebuję obiektywu stricte portretowego do ciasnych portretów bez zniekształceń.

Stawiam następujące wymagania:

- te oczywiste to: ostrość od pełnego otwarcia przysłony, kontrastowe obrazowanie przy kadrach pod światło, tzw. jakość ;) oraz tzw. ładny bokeh ;)

- te mniej oczywiste to: docelowe kopiowanie do formatów 30x30 i większych, fotografowanie częściej z ręki niż ze statywu.

Co polecacie?
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

mnie sie sekor 135mm/4.5 nie podobal.
kiciak rzadzil :-)
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ostrygad
-#
Kontakt:

...myślałem nad Sekor Super 180mm f4,5, ktoś ma/miał? Używa/używał ? O wyższości "czarnych" obiektywów na chromowanymi wiem, interesują mnie raczej Wasze subiektywne opinie. Który to ten rządzący kiciak? :)
radekone
-#
Kontakt:

Kiciak to 80mm.
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

A ja nie powiem złego słowa na sekora 135mm i to wersji srebrnej. Dość ostry i ma ładny bokeh. Co prawda jak zabieram w plener c33 to w 90% przypadków zapięta jest 80 (trochę przeszkadza mi wystająca z aparatu lufa) ale plusem 135 jest to że można z dystansu robić ścisłe portrety i wygodne jest to że efekt paralaksy i potrzeba kompensacji ekspozycji pojawia się dopiero przy bardzo wyciągniętym miechu.
tu sample robione na f4,5 lub 5,6:
http://www.flickr.com/photos/mariomarianov/4077843251/
http://www.flickr.com/photos/mariomarianov/4077842159/
radekone
-#
Kontakt:

Pierwsze zdjecie ukazuje dokladnie to, czego w nim nie lubilem :-)
ostrygad
-#
Kontakt:

...dzięki za linki i opinie. O czym Ty piszesz radekone?
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

Bardzo płytka głębia ostrości?
Nos jest "zamglony"
rybka
-#

Post autor: rybka »

Witam . Od jakis 2 lat bawie sie 180'tka Super i 105 D . Obie sa niezle , ale maja swe "nalecialosci" .

Na poczatek 105'tka - ostra od pelnej dziury , ale fatalna pod swiatlo ; po przymknieciu ostrosc nieznacznie sie poprawia , za to ... cos niedobrego dzieje sie z polem nieostrosci - poprostu jest brzydkie ... To bardzo subiektywne odczucie , ale w efekcie uzywam jej tylko na f 3,5 - 5,6 ...

Sprawa z 180'tka - ostra po niewielkim przymknieciu az do 22 , bez rewelacji pod swiatlo , z niesamowitym i ladnym ( jak dla mnie ! ) rozmyciem tla , ale - prawie nie do uzycia w plenerze . Problemem jest migawka i lekki portal przedni w mojej 330 - poprostu podczas wyzwolenia migawki calosc sie trzesie i daje poruszone zdiecia . Obchodze to uzywajac iso 400 i czasow 1/250-500 s . Oczywiscie w studiu nie ma to zadnego znaczenia ( pod warunkiem pracy z flaszem ofkors ) . Generalnie to niezla optyka , porownywalna z Sonnarem 180 od Psix - spokojnie zrobi sie 30x30 cm . No i srednica filtrow 49mm - rewelacja !

Nie skanuje zdiec , wiec przykro mi , ale nic nie zamieszcze ... Pozdrawiam .
ostrygad
-#
Kontakt:

...więc z tego co wnioskuje, kwestią pracy ze 180mm z ręki jest stabilność mocowania szkła w body. W mojej c330 panel mocowania wydaje się stabilny chociaż głowy nie dam, bo nigdy nic do niej nie podpinałem poza standardem 80mm.
Fotografowanie z ręki jest dla mnie bardzo istotne. Powiedz rybka, mocno trzęsie obrazem na matówce z podpiętą 180tką? (mówimy o body w łapie).

Co do 105mm, wydaje mi się krótkie w stosunku do standardu i co z tym związane niesie niewielkie zmiany związane z obrazowanie, chociaż mogę się mylić.
rybka
-#

Post autor: rybka »

Trzesie oj trzesie ... da sie pracowac , ale ja podpinam sie pod statyw na ''dzien dobry'' . A z portalem przednim - z 80 i 105 nic sie nie dzieje , podejrzewam migawke w 180 - szarpie cala optyka . Ja w kazdym razie unikam jej w plenerze . Pzd.
ostrygad
-#
Kontakt:

...teraz się zastanawiam czy turbulencje migawki w Twojej 180tce związane są z tym konkretnym egzemplarzem czy raczej z całą serią. Pewnym kompromisem między 105 a 180 wydaje się być zatem 135mm...
radekone
-#
Kontakt:

I chyba jedyna opcja. Moja opinia to czysto subiektywne odczucia dotyczace plastyki tego szkla. Ale kolezanka, ktora ode mnie ja wziela radzi sobie dobrze (studio).
ostrygad
-#
Kontakt:

...koniec końców kupiłem za rozsądne pieniądze 135mm. Do tygodnia będzie u mnie. Mankamentem jest zaczątek grzyba wewnątrz obiektywu. Ktoś poleci specjalistę w tym konkretnym przypadku?
ostrygad
-#
Kontakt:

...może z innej beczki. Czy z założonym filmem mogę zmieniać obiektywy, jak ma to miejsce chociażby w lustrzankach małoobrazkowych ?
ODPOWIEDZ