Fomapan 100/120 - U L T R A 1 0 0 - O co chodzi?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Fomapan 100/120 - U L T R A 1 0 0 - O co chodzi?
Kupiłem Fomapana 100 w średnim, wywołuję, a tam wielgachny jak byk napis: 'ULTRA 100". O co chodzi? To jakiś wymyślany i cudowany negatyw Fomy, zupełnie inny negatyw pod etykietą Fomy czy napisali tak z czystego widzimisia?
haj!
pewnie knedliki pchają na Europę, to co się za wielką wodą nie sprzedało
http://www.freestylephoto.biz/190120-Ar ... cat_id=403
zauważ, że jest wyprodukowane w Czeskiej Republice.
pewnie knedliki pchają na Europę, to co się za wielką wodą nie sprzedało
http://www.freestylephoto.biz/190120-Ar ... cat_id=403
zauważ, że jest wyprodukowane w Czeskiej Republice.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Re: Fomapan 100/120 - U L T R A 1 0 0 - O co chodzi?
Więcej na RangefinderForumArturN pisze:Kupiłem Fomapana 100 w średnim, wywołuję, a tam wielgachny jak byk napis: 'ULTRA 100". O co chodzi? To jakiś wymyślany i cudowany negatyw Fomy, zupełnie inny negatyw pod etykietą Fomy czy napisali tak z czystego widzimisia?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2011, 12:05 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Wyprodukowali dużo, Amerykańce wzięli mniej lub zrezygnowali z jakichś tam powodów cycuś innego, i Czechom zostało w fabryce, to przepakowali i pchają u nas, ot co [; Jakby wysłali do chameryki, to by nie wróciły. Bardziej opłacało by się dawać to jako gratis do wacików niż wracać z powrotem do pepików[;ArturN pisze:Czyli twierdzisz, że ten Fomapan to Arista, a Arista to amerykański Fomapan?
Tzn. produkują Fomapana pod nazwą Arista, wysyłają w Amerykę, a następnie odbierają i pakują z folię Fomy znowu sprzedając? Troszkę bez sensu... ale tyle firm ludzi zadziwia, że nie będę zdziwiony
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
Moje - bardzo dobre. Zarówno z 100 jak i T200. Dawno temu (z 10 lat?) popełniłem również kilka rolek T800. Również były o.K.timor pisze:A propo tego filmu, da sie nim robic ? Jakie sa wasze doswiadczenia z Fomapanem ?
Ostatnio wywoływałem 100 w W-27 Excel i bardzo mi się ta kombinacja podoba.
Powiększałem do 18x24, więc może to za mało aby coś więcej powiedzieć.
Aha - tylko mały obrazek.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, 08:00 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawniej 100, T200, T800 w Hydrofenie (1+1), czasy z pudełka (górne wartości), mieszanie co 30 sek.timor pisze:Dzięki za info. Akurat leży u mnie paczka W27 i nie bardzo wiedziałem, co z nią zrobić. 1 litr to trochę za mało na eksperymenty, ale zamówię więcej zatem. Jak wołałeś jeśli pamiętasz ? To mógłby być dla mnie punkt startowy.
Ostatnio Fomapan 100 W-27, czas 6 minut, mieszanie co minutę 10 s. wyszedł bardzo ładnie, chociaż 5,5 minuty byłoby też dobrze, oraz W-17 Hydrofen (1+3) 10 minut, mieszanie co minutę 10s i ten wyszedł nieco blady (powiększeń nie robiłem jeszcze) i sądzę, że potrzeba około 12 minut w tym rozcieńczeniu.
Mam zamiar precyzyjniej skalibrować sobie Fomę 100 pod Hydrofena (1+3).
Gdzie kupujesz W-27, bo coś ostatnio z tym nieco krucho?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, 11:02 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
skytruck pisze:Gdzie kupujesz W-27, bo coś ostatnio z tym nieco krucho?

Dzięki za info, powiedz mi jeszcze, bo nigdy przeddtem nie używałem nic bazującego na witaminie C, jak go używać; nominalne stężenie - wielokrotne wołanie, czy jako "one shot" ?
Ja używałem do wywołania 6-ciu rolek jedna po drugiej w litrze roztworu; stock, bez rozcieńczania. Nieco rozrzutnie, bo w litrze jakoby można wywołać 12 rolek, ale nie miałem koncepcji jak wydłużać kolejne wołania po 6-tej rolce (stąd tendencja do Hydrofenu 1+3 - jednostrzałowo)timor pisze:skytruck pisze:Gdzie kupujesz W-27, bo coś ostatnio z tym nieco krucho?W Kalifornii. Freestyle. Mieszkam w Kanadzie i jeśli mówisz, że u Ciebie krucho, to u mnie już jest sucho. Wszystko trzeba ściągać ze Stanów, przynajmniej tam nie zgłupieli do końca na punkcie cyfry.
Dzięki za info, powiedz mi jeszcze, bo nigdy przeddtem nie używałem nic bazującego na witaminie C, jak go używać; nominalne stężenie - wielokrotne wołanie, czy jako "one shot" ?
W XTolu wywoływałem podobnie, w litrze około 5-ciu rolek w tym samym roztworze, ale XTol jest w opakowaniach na 5 litrów więc nieco ekonomiczniej (w przeliczeniu na rolkę) jak W-27.
Dzięki. Ja także preferuję jednorazowe użycie wywolywacza. I masz rację, w-27 jest dość drogi w porównaniu z XTolem; $3.99/litr versus $9.19/5 litrów.
Tak po cichu mam nadzieję, że Fomapan 100 da się wołać w Beutlerze, który jak na razie sprawdza się wyśmienicie na wszystkich filmach ISO 125 i w dół.
Tak po cichu mam nadzieję, że Fomapan 100 da się wołać w Beutlerze, który jak na razie sprawdza się wyśmienicie na wszystkich filmach ISO 125 i w dół.
Nie szukałem tematów ale znalazłem ten o fomapan 100.
O co mi chodzi. O to że fomapan tak spuścił z tonu że aż trudno mi się będzie pogodzić z przejściem na kodaki. Ostatnimi czasy grono tego co pstrykam to wszystko na fomapanach i tam niby pod nazwą "classic" miałem już tak samo ultra idt itp. Tak zaczeli lecieć w ciula że wszystkie się w pentaconsix wybrzuszają. Trudno mi go wsadzać tylko do mamiyi skoro uwielbiam ją z sonnarem. Nie wiem jak pogodzić ten ich chłam z ich lubianymi przeze mnie światłami i cieniami. Dużo złego napisałem o niej a film jeszcze 2 lata temu był naprawdę rewelacyjny. Raz nawet przy zakładaniu go do pentacona cały mi się rozwinął jakby w ogóle w szpuli nie był zaczepiony.To już całkowite olewajstwo.
Zostaje Kodak Tmax
O co mi chodzi. O to że fomapan tak spuścił z tonu że aż trudno mi się będzie pogodzić z przejściem na kodaki. Ostatnimi czasy grono tego co pstrykam to wszystko na fomapanach i tam niby pod nazwą "classic" miałem już tak samo ultra idt itp. Tak zaczeli lecieć w ciula że wszystkie się w pentaconsix wybrzuszają. Trudno mi go wsadzać tylko do mamiyi skoro uwielbiam ją z sonnarem. Nie wiem jak pogodzić ten ich chłam z ich lubianymi przeze mnie światłami i cieniami. Dużo złego napisałem o niej a film jeszcze 2 lata temu był naprawdę rewelacyjny. Raz nawet przy zakładaniu go do pentacona cały mi się rozwinął jakby w ogóle w szpuli nie był zaczepiony.To już całkowite olewajstwo.
Zostaje Kodak Tmax