Potrzebuje pomocy - pierwszy analog

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Mazurkiewicz
-#

Post autor: Mazurkiewicz »

Witaj,
Polecam Ci też do poczytania ten artykuł:

http://kaliber35mm.pl/2008/01/18/jaki-a ... obrazkowe/

Tu też troche znajdziesz o Nikonach ;)

http://www.mir.com.my/rb/photography/ha ... /index.php
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

tomaszmizialski pisze:Panowie czy 35 1.8, 50 1.8 i 85 1.8 będzie działać w pełni tzn af i pomiar światła ? Aha i np czy do takiego aparatu da się podpiąć np rybe saymanga ? I czy jest jeszcze coś tańszego z af od F80 ?
F80 nie chodzi z AFS (silnikowymi)
35/1.8 da kolosalną winietę, jest pod DX, oraz patrz wyżej.

F80 mierzy światło z AF wszystkimi (F90 ze wszystkimi łącznie z MF)
flonidan pisze:
Może żle się wyraziłem,ale widać ,że człowiek niewiele wie o fotografii a rzuca się na rozbudowane wersje nikona-i tak 90% funkcji aparatu nie wykorzysta-mi chodziło o to ,że pracując na F60 czy na F80 nie osiągnie lepszych efektów a cenowo skorzysta-zaoszczędzoną kasę wyda na lepszy obiektyw.Ja mam w domu F75 robioną w tajlandi a F60 w Japonii i niestety materiałowo to lepiej wypada F60 cięższy ale solidnie wykonany.
To spojrzenie cyfrowe: wyniki w analogu, o ile aparat nie jest elementarnie popsuty, zależą od obiektywu i filmu (+wywołania). Tu nie ma wyścigu modeli. Funkcje mogą mieć znaczenie w bardzo trudnych warunkach.

flonidan pisze:Witaj.Jeśli masz okulary to przecież każdy nikon seri F ma w wizjerze korekcję dla okularów przesuwasz ją palcem i sam wizualnie dostosowujesz.
...
Uważam ,że F80 to przerost formy nad treścią-wyhacz na allegro lub ebayu Amerykańską wersję nikona F60-o niebo lepsza jakość i wyhaczysz body za 60zł.
Nie każdy analog Nikon ma korektę do wzroku a wręcz nieliczne (może F-jednocyfrowe, ale to kobyły nie na próbny aparat). Seria jednocyfrowa ze względu na wagę, modułowość (można kupić coś nie ten-tego) nie wydaje mi się dla zaczynających. Startowałem do F3 ale mi na szczęście przeszło.

Wg mnie nie ma sensu szukać różnicy cen na poziomie dwóch filmów. Dwie-trzy stówki warto dać za zdolnego do pracy Nikona.

Jako że zwykle nie onanizuję się sprzętowo, zapodaję spis torby:
D80, F90X, FG, zdechły F301
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 19:45 przez jacekCz, łącznie zmieniany 2 razy.
timor
-#

Post autor: timor »

Ostrożnie z tym facetem z pierwszego linku. (http://kaliber35mm.pl/200...-maloobrazkowe/ )
Gość kręci sie dookoła, podaje zaprzeczające sobie opinie, niepełne albo wręcz fałszywe informacje i w "review" lustrzanek analogowych nie można pominąć Nikona.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 19:41 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
bowie
-#

Post autor: bowie »

jacekCz pisze:F80 nie chodzi z AFS (silnikowymi)
F80 chodzi z obiektywami AF-S

Ken napisał entuzjastyczną recenzję F80 (amerykańska wersja to N80), na dole jest podsumowanie i porównanie z F100

http://www.kenrockwell.com/nikon/n80.htm
jacekCz
-#

bowie pisze:
jacekCz pisze:F80 nie chodzi z AFS (silnikowymi)
F80 chodzi z obiektywami AF-S
Mój błąd. Chodzi.
Nie chodzi F801.
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Czesc !

Ja bym powiedzial F90x lub bez x, troche wazy, ale chyba o to chodzi ?
90 to dobry sprzet, aczkolwiek pojawilo sie sluszne pytanie kto czego poszukuje w .... "aparacie analogowym". Ja ostatnio fotografuje Canonem (analogowym) ... skuteczny jak cholera, ale ... tej korbki do przewijania filmu to mi troche brakuje. :-) .

Szybki Canon EOS to troche jak pogranicze cyfry, to takie moje odczucie, aczkolwiek kazdy odczuwa inaczej i z tym chyba zgodzic sie trzeba :-D .

Maciek !
tomaszmizialski
-#

Post autor: tomaszmizialski »

Panowie dwa pytania:
1. Prawie byłem zdecydowany na F80 ale poważnie zastanawiam się nad F90x gdyż z nim działa pomiar światła ze szkłami manualnymi. Czy F90x ma jakieś wady stosunku do F80 ? (Poza tym że nie działa VR)? Czy raczej F90x to kiepski pomysł ? Po prostu nie chce zamykać sobie furtki F80 na szkła manualne a zależy mi na pomiarze światła a ceny są podobne.
2. 85 1.8 będzie mi działał pięknie z oboma aparatami a jak to będzie z 35 1.8 ? Jest to szkło na DX ale z dużym powodzeniem wielu ludzi ubiera bo na D700 (FX) i pojawia się przyjemna winietka. Czy ta winieta będzie koszmarna czy da się ją przeżyć ? (posyłam sampel z 35 1.8 i D700 żeby pokazać jak ta winietka wygląda: http://galeryjka.net/Jazz-15.jpg ) I czy z tym szkłem będzie mi działała pełna automatyka ?

Aha, i wiem że pytanie padło do czego mi analog. To proste, jest mi po prostu wstyd że już trochę zajmuję się fotografią a nigdy analoga nie miałem w ręce.
:)
Awatar użytkownika
Shah
-#

Post autor: Shah »

tomaszmizialski pisze:Panowie dwa pytania:
1. Czy F90x ma jakieś wady stosunku do F80 ? (Poza tym że nie działa VR)? Czy raczej F90x to kiepski pomysł ?
Zaglądnij pod poniższy link:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=5745

Sam używam Nikona FM2n i F90x.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 21:32 przez Shah, łącznie zmieniany 1 raz.
tomaszmizialski
-#

Shah pisze:
tomaszmizialski pisze:Panowie dwa pytania:
1. Czy F90x ma jakieś wady stosunku do F80 ? (Poza tym że nie działa VR)? Czy raczej F90x to kiepski pomysł ?
Zaglądnij pod poniższy link:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=5745

Sam używam Nikona FM2n i F90x.
Kurcze chyba zdecyduję się na F90x... Czy możesz napisać jak się pracuje na 1 polu AF ? Da się przeżyć ? Bo na D300 często używam nie tylko środkowego.
Awatar użytkownika
Shah
-#

Post autor: Shah »

tomaszmizialski pisze:Czy możesz napisać jak się pracuje na 1 polu AF ? Da się przeżyć ? Bo na D300 często używam nie tylko środkowego.
U mnie daje radę. Nie potrzeba mi więcej pól AF.
jacekCz
-#

tomaszmizialski pisze:
Kurcze chyba zdecyduję się na F90x... Czy możesz napisać jak się pracuje na 1 polu AF ? Da się przeżyć ? Bo na D300 często używam nie tylko środkowego.
Ja się na pomiarze nauczyłem pomiar-pamięć-przeniesienie-kadru, co nie jest może poprawnym odruchem, ale jest ok. Zwyczaj ma się szczególnie nie sprawdzać na szerokich szkłach.

Tu jest ten jeden punkt AF ale do wyboru szeroki-wąski.

Czułość AF w szarówce całkiem dobra, i jeszcze F90x zapier....a tym śrubokrętem wiele żwawiej niż Dxx .
tomaszmizialski
-#

Panowie a czy takim zestawem jak np F90x i 85 1.8 da się sfotografować "bajkowy bokeh" czy to jeszcze nie ta półka ? Zastanawiam się po prostu czy dużą różnicę w jakości zobaczę między analogiem a D300...
jacekCz
-#

tomaszmizialski pisze:Panowie a czy takim zestawem jak np F90x i 85 1.8 da się sfotografować "bajkowy bokeh" czy to jeszcze nie ta półka ? Zastanawiam się po prostu czy dużą różnicę w jakości zobaczę między analogiem a D300...
Jak popsuje się w wywołaniu, to różnica na minus :(

Bokeh będziesz miał identyczny F90, albo EM za 30zł, albo złoconym modelem jubileuszowym za 10k. Przecież to nie korpus robi bokeh.
Obawiam się że myślenie Ci za bardzo obrabiali marketingowcy od korpusów (wyścig modeli cyfrowych).
Czy "ta pólka" - jak nie ta, to jaka niby? To tylko średni format ALE tam w zasadzie nie ma jasnych obiektywów, czyli raczej kiszka.

Na pełnej klatce (w tym również na analogu) podejdziesz 1.5x bliżej, zmieni się perspektywa i bokeh powinien być bardziej intensywny (zależnie od zdjęcia).
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 07:07 przez jacekCz, łącznie zmieniany 1 raz.
timor
-#

Post autor: timor »

tomaszmizialski pisze:Panowie a czy takim zestawem jak np F90x i 85 1.8 da się sfotografować "bajkowy bokeh" czy to jeszcze nie ta półka ? Zastanawiam się po prostu czy dużą różnicę w jakości zobaczę między analogiem a D300...
Tzw. bokeh zależy tylko od jednej rzeczy, od abberacji sferycznej, a właściwie od stopnia jej korekcji. Drugorzędnie zależy od kształtu otworu przesłony, im mniej kanciasty i bardziej zbliżony do koła, tym lepiej. Aktualnie objektywy dające "bajkowy bokeh" mają niejako lekko "skopaną" korekcję abberacji sferycznej. Na sieci znajdziesz listy szkieł z uznanym bokeh, ale zazwyczaj z tego powodu ich cena jest niebotyczna. Ale trzeba szukać. Np. stary Sonnar 180/2.8 Zeissa z M42 (ja miałem w wersji "zebra") daje bardzo miłe zamazanie tła.
Ja jednak ponawiam swoje pytanie o Twoje motywy, bo włożenie filmu do aparatu i naciśnięcie spustu to jedna sprawa, a co potem to druga i powiedziałbym, że ważniejsza. Co będziesz "strzelał"; kolor czy B&W ?
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 16:44 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
tomaszmizialski
-#

Ja nigdy w ręce nie miałem analoga więc nie wiem czy będzie to kolor czy bw. Jestem totalnym laikiem i nie mam sprecyzowanych celów. Wiem że fotografowałbym analogiem portrety i jakąś fotografie albumowa. Panowie wiem że to żenujące pytanie ale dobrze mi się wydaje ze F80 i F90x to średni format ?
Jestem po prostu taki że przed wydaniem pieniędzy chce się dokładnie dowiedzieć co kupuje bo lubię kupić raz a dobrze, na długie lata i nie być rozczarowanym. A co do Nikona F to zdjęcia z niego np z 50 1.4 czy 85 1.8 na pełnej dziurze będą miały przyzwoity bokeh ?

I panowie ponawiam pytanie, może ktoś z was zna odpowiedź:

85 1.8 będzie mi działał pięknie z oboma aparatami a jak to będzie z 35 1.8 ? Jest to szkło na DX ale z dużym powodzeniem wielu ludzi ubiera bo na D700 (FX) i pojawia się przyjemna winietka. Czy ta winieta będzie koszmarna czy da się ją przeżyć ? (posyłam sampel z 35 1.8 i D700 żeby pokazać jak ta winietka wygląda: http://galeryjka.net/Jazz-15.jpg ) I czy z tym szkłem będzie mi działała pełna automatyka ?
ODPOWIEDZ