ramki do skanowania średniego formatu
Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
ramki do skanowania średniego formatu
czy szanowni forumowicze posiadają może wiedzę gdzie ramki do skanowania średniego formatu można kupić? albo może ktoś ma zbędne w domku i z chęcią ich się pozbędzie ?
będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
MariuszG
rbit9n
MariuszG
temol
MariuszG
MariuszG
Rob
MariuszG
temol
MariuszG
temol
MariuszG
- kamil_photo
- -#
- Kontakt:
Post autor: kamil_photo »
Witaj
Ja znalazłem inny sposób. Biorę ramkę z szybkami z powiększalnika (magnifax 4) wkładam negatyw. z dużego kartonu zrobiłem coś w rodzaju stolika z wyciętą w blacie ramką zaklejoną kalką techniczną. Kładę ramkę z magnifaxa nad tą "matówką" od spodu możesz postawić albo lampę błyskową albo jakieś stałe światło, teraz pozostaje jeszcze kwestia umieszczenia aparatu nad tą konstrukcją. Ja do tego używam powiększalnika, a dokładnie jego kolumny ale można też użyć statywu. Teraz wystarczy już tylko przykręcić aparat i zacząć przefotografowywać.
Pozdrawiam
Ja znalazłem inny sposób. Biorę ramkę z szybkami z powiększalnika (magnifax 4) wkładam negatyw. z dużego kartonu zrobiłem coś w rodzaju stolika z wyciętą w blacie ramką zaklejoną kalką techniczną. Kładę ramkę z magnifaxa nad tą "matówką" od spodu możesz postawić albo lampę błyskową albo jakieś stałe światło, teraz pozostaje jeszcze kwestia umieszczenia aparatu nad tą konstrukcją. Ja do tego używam powiększalnika, a dokładnie jego kolumny ale można też użyć statywu. Teraz wystarczy już tylko przykręcić aparat i zacząć przefotografowywać.
Pozdrawiam
kamil_photo
Zanim wydacie nie małe pieniądze na dedykowane ramki, polecam przytestować patent z kartką papieru:)
Szukałam rozwiązania na skanowanie średniego łącznie z perforowanymi brzegami. Trafiłam na banalny patent z kartką papieru, który o dziwo sprawdza się całkiem przyzwoicie.
Pomysł zaczerpnięty stąd: http://www.flickr.com/photos/zgodzinski/3028562018
i stąd: http://www.flickr.com/photos/my_fake_pl ... 4280224032
Skanuję na Epsonie V500. Nie wiem jak patent sprawdzi się na innych skanerach - trzeba próbować. Na pewno sprawdza się na Canonie CanoScan 8800F (kolega który to wymyślił skanuje na tym modelu - patrz pierwszy link z podanych wyżej).
Niedoświetlony slajd, podciągnięta w LR ekspozycja o 2EV + wyostrzenie. Skanowane na EPSON Scanie.

A tak wygląda moja aktualna ramka (plastikowa poszła w odstawkę):

Szukałam rozwiązania na skanowanie średniego łącznie z perforowanymi brzegami. Trafiłam na banalny patent z kartką papieru, który o dziwo sprawdza się całkiem przyzwoicie.
Pomysł zaczerpnięty stąd: http://www.flickr.com/photos/zgodzinski/3028562018
i stąd: http://www.flickr.com/photos/my_fake_pl ... 4280224032
Skanuję na Epsonie V500. Nie wiem jak patent sprawdzi się na innych skanerach - trzeba próbować. Na pewno sprawdza się na Canonie CanoScan 8800F (kolega który to wymyślił skanuje na tym modelu - patrz pierwszy link z podanych wyżej).
Niedoświetlony slajd, podciągnięta w LR ekspozycja o 2EV + wyostrzenie. Skanowane na EPSON Scanie.

A tak wygląda moja aktualna ramka (plastikowa poszła w odstawkę):

nikon sys. + pentacon six tl
korona.
zastanawiam się jaki jest cel pokazywania perforacji lub napisów na brzegach negatywu? i ile ich obecność na skanach jest czasem oczywista, po co je pokazywać w prezentacji?korona. pisze:Zanim wydacie nie małe pieniądze na dedykowane ramki, polecam przytestować patent z kartką papieru:)
Szukałam rozwiązania na skanowanie średniego łącznie z perforowanymi brzegami.
nord
Wróć do „Akcesoria fotograficzne”
Przejdź do
- Główna kategoria forum
- ↳ Wywoływanie negatywów
- ↳ Wywoływacze / Opisy negatywów
- ↳ Wykonywanie odbitek fotograficznych
- ↳ Sprzęt fotograficzny
- ↳ Aparaty tradycyjne
- ↳ Akcesoria fotograficzne
- ↳ Sprzęt ciemniowy
- ↳ Obiektywy