Ferrania Solaris - problem
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ferrania Solaris - problem
Witam Wszystkich.
Od paru miesiecy zaczalem robic zdjecia na Ferrania Solaris.
Ten film jest bardzo ciekawy - efekty sa ala stare wloskie zdjecia przepelnione zolcia i cyjanem.
Prosze mi pomoc.
Jak oddawalem film na Tajwanie (wowczas tam mieszkalem) - wywolanie + skan - zdjecia wychodzily takie o jakich myslalem - czyli typowo 'wloskie' kolory jednak nigdy nie spojrzalem na rolke po wywolaniu.
W Polsce nie moge sobie poradzic bo po wywolaniu i zeskanowaniu zdjecia sa... zwykle.. takie jak z kodaka czy fuji - mam na mysli ze jest totalny brak efektu 'solarisa' jaki mialem gdy wywolywalem i skanowalem zdjecia na wyspie.
Czy ktos moze mi pomoc z tym problemem?
Niestety nie mam tamtych klisz - zostaly w mieszkaniu..
Czy wywolywanie musi odbywac sie 'specyficznie' by zeskanowane zdjecia wygladaly tak wlasnie jak z dawnych filmow ferrania solaris? Czy poporstu tam wrzucali specjalna maske? bo jak mialem index to index byl takze taki jak powininen byc.
Nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc. Moze ktos zaskoczy i wytlumaczy mi.
Dzieki serdeczne za pomoc.
A.
Od paru miesiecy zaczalem robic zdjecia na Ferrania Solaris.
Ten film jest bardzo ciekawy - efekty sa ala stare wloskie zdjecia przepelnione zolcia i cyjanem.
Prosze mi pomoc.
Jak oddawalem film na Tajwanie (wowczas tam mieszkalem) - wywolanie + skan - zdjecia wychodzily takie o jakich myslalem - czyli typowo 'wloskie' kolory jednak nigdy nie spojrzalem na rolke po wywolaniu.
W Polsce nie moge sobie poradzic bo po wywolaniu i zeskanowaniu zdjecia sa... zwykle.. takie jak z kodaka czy fuji - mam na mysli ze jest totalny brak efektu 'solarisa' jaki mialem gdy wywolywalem i skanowalem zdjecia na wyspie.
Czy ktos moze mi pomoc z tym problemem?
Niestety nie mam tamtych klisz - zostaly w mieszkaniu..
Czy wywolywanie musi odbywac sie 'specyficznie' by zeskanowane zdjecia wygladaly tak wlasnie jak z dawnych filmow ferrania solaris? Czy poporstu tam wrzucali specjalna maske? bo jak mialem index to index byl takze taki jak powininen byc.
Nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc. Moze ktos zaskoczy i wytlumaczy mi.
Dzieki serdeczne za pomoc.
A.
Re: Ferrania Solaris - problem
Nie znam tego filmu, ale na http://www.flickr.com/groups/ferrania/ jest grupa bawiąca się tym materiałem. Moim zdaniem nie jest to kwestia wywołania bo proces obróbki jest standardowy. Moim zdaniem jest to kwestia skanowania. Automatyka skanera usunęła (color casts - np. w Silverfast CCR) odcień Solaris i wyczyściła obraz z efektu o który Ci chodzi. Jeżeli skanujesz sam to wyłącz opcje automatyki korekcji koloru. Jeżeli w labie - to ustal z labem jak mają skanować (bez CCR).Coroon pisze: Czy wywolywanie musi odbywac sie 'specyficznie' by zeskanowane zdjecia wygladaly tak wlasnie jak z dawnych filmow ferrania solaris? Czy poporstu tam wrzucali specjalna maske? bo jak mialem index to index byl takze taki jak powininen byc.
no tak - ale skan można teoretycznie odwracać w innym oprogramowaniu.Coroon pisze:Jako negatyw bo zdjecia wykonuje na negatywach tylko
Jeżeli jako negatyw to są dwa miejsca gdzie to się ustawia z tym, że zależy jakie masz oprogramowanie (którą wersję). W Studio lub AI ustawia się to w okienku NegaFix (tag CCR) lub zakładce Frame, przycisk globalnej korekcji kolorów.
Mam wersje Ai chyba najnowsza lub wersja nizsza o 1 etap prac naukowych.
Sprawdze to konicznie jak tylko wroce.
Sprawa jest dosc dziwna bo mam 2 wersje silverfast. Pod xp maski solarisa dziwnie sie nakladaja - dziiwne kolory - pare jkklatek super a inne zielone na calego.
Za to pod mac wersja niestety demo dziala super.. Tylko ze zamiast ustawic na klkisze 100 taka jakiej uzywam ustawiam na 800iso I sa swietne kolory - nie na wszystkioch klatkach ale jednak taka korekta jest na tyle niewielka ze cala klisza wyglada jednakowo odcieniowo.
A wiesz czy wersja najtansza silverfasta ma takze te maski co wersja Ai? Myslalem nad kupnem tej najtanszej chyba okolo 50euro ale pod mac os?
Sprawdze to konicznie jak tylko wroce.
Sprawa jest dosc dziwna bo mam 2 wersje silverfast. Pod xp maski solarisa dziwnie sie nakladaja - dziiwne kolory - pare jkklatek super a inne zielone na calego.
Za to pod mac wersja niestety demo dziala super.. Tylko ze zamiast ustawic na klkisze 100 taka jakiej uzywam ustawiam na 800iso I sa swietne kolory - nie na wszystkioch klatkach ale jednak taka korekta jest na tyle niewielka ze cala klisza wyglada jednakowo odcieniowo.
A wiesz czy wersja najtansza silverfasta ma takze te maski co wersja Ai? Myslalem nad kupnem tej najtanszej chyba okolo 50euro ale pod mac os?
NegaFix mają wszystkie wersje ale nie we wszystkich wersjach możesz poprawiać profile. Porównanie jest tutaj: http://www.silverfast.com/comparison/scanner/en.htmlCoroon pisze: A wiesz czy wersja najtansza silverfasta ma takze te maski co wersja Ai? Myslalem nad kupnem tej najtanszej chyba okolo 50euro ale pod mac os?
Czesc jeszcze raz.
Sprawdzilem to CCR ale po wylaczeniu tego kolory sa jesszcze baredziej nienaturalne. Przewaga albo cyjanu lub czerwieni z fioletem.
Z wlaczonym CCR jest lepiej.
Jak zauwazylem Silverfast swietnie sobie radzi ale pod mac os. Skany sa takie jakie chcialbym by byly. Chyba nie ma wyjscia I poprostu musze kupic silverfasta pod mac os tyle ze jak napisales wersja za 50e nie posiada funkcji korekcji maski...a 100e to troche duzo.....juz cxhyba oplaca sie bardziej kupic drozszy skaner a program bedzie juz w cenie skanera..
Sprawdzilem to CCR ale po wylaczeniu tego kolory sa jesszcze baredziej nienaturalne. Przewaga albo cyjanu lub czerwieni z fioletem.
Z wlaczonym CCR jest lepiej.
Jak zauwazylem Silverfast swietnie sobie radzi ale pod mac os. Skany sa takie jakie chcialbym by byly. Chyba nie ma wyjscia I poprostu musze kupic silverfasta pod mac os tyle ze jak napisales wersja za 50e nie posiada funkcji korekcji maski...a 100e to troche duzo.....juz cxhyba oplaca sie bardziej kupic drozszy skaner a program bedzie juz w cenie skanera..
Aa zeby ktos nie myslal ze sie juz gubie: solaris w sobie ma spora "dawke" cyjanu tyle ze z wylaczonym CCR dawka ta jest spoora. Czerwien albo cyjan z zielenia w sumie. To tez zalezy jakie iso sie wybierze.
Niestety tylko ten program posiada maski solarisa. Nie znalazlem innego. Jutro poczyutam ta grupe jeszcze tyle ze w Azji to te filmy sa popularne I gdzie nie oddasz filmu tam dostaniesz niesamowity efekt.
A powiedz mi jeszcze jedno. Czy to moze zalezec wlasnie od wywolania? Jeden Pan powiedzial mi ze pewnie wywolywalem na starych "plynach"...
Jesli tak to sprawdze w innych miejscach - bedzie roznica?
Niestety tylko ten program posiada maski solarisa. Nie znalazlem innego. Jutro poczyutam ta grupe jeszcze tyle ze w Azji to te filmy sa popularne I gdzie nie oddasz filmu tam dostaniesz niesamowity efekt.
A powiedz mi jeszcze jedno. Czy to moze zalezec wlasnie od wywolania? Jeden Pan powiedzial mi ze pewnie wywolywalem na starych "plynach"...
pobaw się jeszcze suwakiem "auto tolerance" w okienku NegaFix. Może to coś pomoże.Coroon pisze:Aa zeby ktos nie myslal ze sie juz gubie: solaris w sobie ma spora "dawke" cyjanu tyle ze z wylaczonym CCR dawka ta jest spoora. Czerwien albo cyjan z zielenia w sumie. To tez zalezy jakie iso sie wybierze.
Teoretycznie tak. Można zepsuć wywoływanie przeterminowaną lub zużytą chemią ale wtedy generalnie wszystko powinno być "skopane" - duże ziarno, beznadziejne kolory, zły kontrast. Jeżeli jedyną wadą wywołania jest normalność barw i zanik "nalotu" Solaris to raczej to nie jest chemia. Z ciekawości kupiłem "SOLARIS FG plus 200" - przy okazji naświetlę i dam Ci znać co wyszłoCoroon pisze: A powiedz mi jeszcze jedno. Czy to moze zalezec wlasnie od wywolania? Jeden Pan powiedzial mi ze pewnie wywolywalem na starych "plynach"...
Musisz chwilę poczekać :-; bo filmy do mnie dopiero jadą :-; Tak na marginesie to wygląda na to, że FG200 nie jest wprost obsługiwane przez SilveFast (http://www.silverfast.com/show/negafixprofiles/en.html)Coroon pisze:Dokladnie te solarisy posiadam.
Teraz uzywam setek.
Jestem baaaardzo ciekaw jak Ci wyjda kolory - nie zapomnij, to dla mnie wazne.
fakt. fg200 nie. jest fg100, 400 i 800 i te drugie (nie mam jak wlaczyc silverfasta a nie pamietam oznaczenia). Roznica miedzy 100 a 200 to kontrast raczej. Reszta podobna.
Osobiscie jak skanuje ustawiam na te drugie solarisy (nie FG) wowczas kolory sa najbardziej 'realne'.
W tej chwili sprawdzam skanowanie jako pozytyw i obrobke w ps ale.. samo odwrocenie powoduje duza dawke niebieskiego (cyjan chyba) - tylko teraz trzeba sie bawic paskami - a to juz zalezy od oka kto co wybierze.
ps. poczekam
Wlasnie mysle nad kupnem microtec'a i800 ai hum
Osobiscie jak skanuje ustawiam na te drugie solarisy (nie FG) wowczas kolory sa najbardziej 'realne'.
W tej chwili sprawdzam skanowanie jako pozytyw i obrobke w ps ale.. samo odwrocenie powoduje duza dawke niebieskiego (cyjan chyba) - tylko teraz trzeba sie bawic paskami - a to juz zalezy od oka kto co wybierze.
ps. poczekam
Wlasnie mysle nad kupnem microtec'a i800 ai hum