bateria 1,3V do yashici 24

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
miasto.mania
-#
Kontakt:

bateria 1,3V do yashici 24

Post autor: miasto.mania »

witam, mam yashicę 24 i szukam do niej baterii, żeby światłomierz działał. z tego co patrzyłam to nie ma już na rynku baterii 1,3V albo są 1,4V do aparatów słuchowych, ale średnica nie ta (za małe).
jak to rozwiązać?
Gringo997: sam mam Dżejsikę 124 G i jestem wniebowzięty! co do światłomierza to lubi sobie niedoświetlić do 2EV ze względu na baterię 1,5V zamiast 1,35V, i w pomieszczeniach z punktowym światłem w kadrze też nie warto ufać
czy w takim razie warto? mam światłomierz zewnętrzny, więc nie jest to paląca sprawa.
Seven Of Nine: Miałem ten aparat nawet z rtęciową baterią, czyli światłomierz chodził bezbłędnie, ale podobno można skalibrować pod alkaliczne, albo przerobić inną baterię, o właściwym napięciu, aby chodziła z Y124G.
gdyby można to jaśniej wytłumaczyć :)
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

zawsze możesz kupić za granicą ;) http://www.amazon.com/dp/B00009VQJ7/nmphotonet-20

albo oddać do jakiegoś zakładu gdzie ci skalibrują światłomierz pod baterię 1,5v.
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

Wein Cell PX625/PX13 Battery 1.35 Volts to bateria cynkowa, tylko o większej niż zwykłe trwałości.
Zwykłe słuchowe działają 1-2 miesiące :(
Alkalicznych zw względu na brak stabilności napięcia NIE polecam.

Rozwiązaniem jest srebrowa SR44 plus przejściówka (dopasowanie wymiarów) plus:
- kalibracja pod nowe napięcie 1,55V
- instalacja w przejściówce diody, która będzie obniżała napięcie z 1,55V do 1,35-1,4V

Wszystko jest ślicznie opisane tu:
http://www.butkus.org/chinon/batt-adapt-us.pdf

ps.
można się też nie przejmować i robić zdjęcia mając założoną tą SR44 - proponuję od tego zacząć porównując wskazania wbudowanego światłomierza z zewnętrznym
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 15:34 przez Cypis, łącznie zmieniany 1 raz.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

http://criscam.com tu nabedziesz rpzejsciówkę, do któej montujesz baterię srebrową ( uzywałem z yashica 124g, nadal uzywam, znaczy jaska stoi nie uzywana chwilowo )
jedyny minus to cena, ale cała reszta to same plusy.

Edit
nie upewniłem się czy do tego modelu mają, i chyba nie mają :/ ale sprawdz sama
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 16:38 przez Malfas, łącznie zmieniany 1 raz.
Cypis
-#

Malfas, mają, MR-9
http://www.cris-store.com/servlet/the-5 ... ery/Detail
troszkę drogo, $36.99 plus wysyłka $28,25.
Malfas
-#

wiem ze mają mr 9 ale nie ma yashicy 24 na liscie a nie wiem co do niej idzie

owszem drogo, 2-3 lata temu kupilem za $20
Cypis
-#

Yashica 24 to dość rzadki aparat - założyłem, że używa takich samych baterii jak Yashica-Mat 124/124G.

Ten adapter od C.R.I.S. jest o tyle słabszy (niż ten od Franc battery.adapter @orange.nl) że stosuje SR43, które są odrobinkę mniej pojemne niż SR44.
Awatar użytkownika
miasto.mania
-#
Kontakt:

Post autor: miasto.mania »

dzięki za odpowiedzi. nie jest to na tyle niezbędne, żeby wydawać kilkadziesiąt cennych dolarów, dlatego póki co zaopatrzę się w w SR44 i porównam ze wskazaniami światłomierza.
Arnold
-#

Post autor: Arnold »

Ja kiedyś robiłem tak: mierzyłem światło lustrzanką, kręciłem czułością aż pomiary będą jednakowe. Jak przechodzę w inne warunki, do pomieszczenia, w bardzo ostre słońce to znów kręcę czułością. |Teraz tylko światłomierzem zewnętrznym
Malfas
-#

niby mi sie udalo zrobic pierwszy ( w ogle pierwszy moj film ) jaska z załozoną lr9 i robilem jakims sposobem drobną korektę wzgledem wskazan swiatomierza, i wszystkie klatki choc w roznych warunkach wyszły jednakowo naswietlone, w różnych nie znaczy w skrajnych, ale parametry expozycji zmieniały sie nieznacznie

ale ogolnie to nie jest tak jak nam sie wydaje z tą korekta. wykres EV nie jest liniowy? ( czy jakos tak ) i w zaleznosci od ilosci swiatła trzeba by zastosowac różną korektę
ODPOWIEDZ