przyforsowałem negatyw do 400iso

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Przemyślałeś to sobie ? Czy zgadujesz ? Bo twierdzisz, że te same emulsje mają różne rozdzielczości w zależności od formatu. Czy to producent tak specjalnie robi ? Rozdzielczość filmu mierzy się w liniach na milimetr. Obawiam się niestety, że centymetr kwadratowy na Delty 100-135 zawiera dokładnie tyle samo "informacji co Delta 100-120, czyli obraz np formatu 30x40 będzie zawieralo z pewnością więcej szczegółów zrobione ze średniego formatu niż małego. Dodajmy do tego większą ziarnistość obrazu z małego formatu i pokazujące sie przy takim powiększeniu niedoskonałości optyki. Tak, że jestem pewien, że można uzyskać nawet bardzo dobrze wyglądającą odbitkę ze 135 wielkości 60x90, tylko nie stawiajcie jej kolo odbitek z więkdzych formatów.slawoj pisze: Poza tym mały obrazek charakteryzuje się większymi rozdzielczościami (na 1 cm²) niż średni format - gdyż więcej informacji trzeba upakować na ograniczonej powierzchni małego obrazka w przeciwieństwie do średniaka.
a Ty skad wziales te "dane" ?timor pisze:Tak, że jestem pewien, że można uzyskać nawet bardzo dobrze wyglądającą odbitkę ze 135 wielkości 60x90, tylko nie stawiajcie jej kolo odbitek z więkdzych formatów.
Są pewne ograniczenia techniczne limitujące efektywny rozmiar odbitek z danego formatu i dla 35mm filmu to będzie 7-9 razy (24x30 ?). Powyżej tego pierwsze co można zauważyć jest spadek głębi ostrości, która w obiektywach do małego formatu jest kalkulowana do rozmiaru powiększenia 8"x10" a potem cała reszta.
Mały format nigdy nie byl przeznaczony do dużych powiększeń. Powstał jako format amatorski do zdjęć pamiątkowych i tylko wysilki Nikona zrobily z niego narzędzie fotożurnalizmu. A jeśli chodzi o pchanie limitu odbitki, to wygląda na to, że piłka jest po naszej, amatorskiej, stronie siatki.
no to zle myslales - zobacz jak sie nazywa watek...timor pisze:Myslalem , ze rozmawiamy o praktycznym formacie dla 135.
No tak, masz racje, sorry. Parzac z takiego punktu widzenia, to rzeczywiscie nie ma ograniczen innych niz wysokosc kolumny powiekszalnika.dadan_mafak pisze:no to zle myslales - zobacz jak sie nazywa watek...timor pisze:Myslalem , ze rozmawiamy o praktycznym formacie dla 135.
i nie ja ten watek zaczalem, ani nie ja ten film przywolalem...
Żartujesz?timor pisze:dadan_mafak pisze:timor pisze: No tak, masz racje, sorry. Parzac z takiego punktu widzenia, to rzeczywiscie nie ma ograniczen innych niz wysokosc kolumny powiekszalnika.