Witam! jestem tu świeżutki;)
Niedawno zakupiłem flexarecika VI i nie do końca jestem zadowolony z jasności matówki. Da się ją jakoś wymienić? może na coś z klinem?
Jak masz ochotę to mam z Kieva , na razie nie uzywam ( nie mam czasu się za to zabrać ) możemy spróbować czy spasuje ( a jak spasuje to na kilka rolek moge pożyczyć ) . Bedziesz wiedział za czym sie rozgladać ;)
szpyrek pisze:nie do końca jestem zadowolony z jasności matówki.
Za obraz na matówce odpowiada również obiektyw, a tego już we Flexarecie nie poprawisz
Być może matówka z Kijewa będzie lepsza od tej czeskiej bo ma bodajże pierścienie Fresnela, to zwiększa znacząco jej jasność (jak pamiętam to był jedyny pozytywny element w Kijewie). Możesz jeszcze próbować dostosować matówkę z PentaconaSixa, bo jest łatwo dostępna, ale chyba nie nada się bo jest mała (PentaconSix ma chyba na matówce coś około 85% kadru), poza tym gruba.
Pamiętaj tylko że niewłaściwa wymiana matówki może skutkować przsunięciem płaszczyzny ostrości.
Jeśli da się zdjąć górną część (MarcinD pisze że nieszczególnie ;/ ) to wymiana jest raczej bezproblemowa - zmieniałem matówki w TLR Mamyia, Yashica Mat i Rolleicord, trzeba tylko pamiętać o zachowaniu grubości / płaszczyzny ostrości za pomocą podkładek.
Plastikowa matówka z klinem to na ebaju około $10-15.
Moze wystarczy zlokalizować śrubki na przedniej ściance i zrobić otworki tak żeby była mozliwość włożenia wkrętaka bez zrywania oklein . Uważam że najwiekszy problem to sama matówka , miałem chwilę czasu i włożyłem Kievowską do Yashici , jaśniej jest i kontrast lepszy , jak ktos lubi klin to zostawi , ja po kilku klatkach wróciłem do oryginalnej .