Dobry i stosunkowo tanio obiektyw powiększalnikowy 50mm
Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dobry i stosunkowo tanio obiektyw powiększalnikowy 50mm
Witam.
Jako że miałem ostatnio przyjemność wyrobu serii fotocegiełek na cel charytatywny dla tego miejsca:
http://www.fundacjatara.info/
Stwierdziłem że będzie potrzebny mi jakiś lepszy niż Anaret obiektyw jako że współpracuję z tym schroniskiem ponad 7 lat i na jednej serii cegiełek się z pewnością nie skończy. Wracam tam na wiosnę i chcę do tego czasu się troszkę rozbudować.
Szukam czegoś w miarę dobrego co da ładne rezultaty przy 24x30 lub 30x40, za przyzwoite pieniądze (co z reguły chodzi po 150zł max, bo zbytnio kasiasty nie jestem). Co polecicie?
Jako że miałem ostatnio przyjemność wyrobu serii fotocegiełek na cel charytatywny dla tego miejsca:
http://www.fundacjatara.info/
Stwierdziłem że będzie potrzebny mi jakiś lepszy niż Anaret obiektyw jako że współpracuję z tym schroniskiem ponad 7 lat i na jednej serii cegiełek się z pewnością nie skończy. Wracam tam na wiosnę i chcę do tego czasu się troszkę rozbudować.
Szukam czegoś w miarę dobrego co da ładne rezultaty przy 24x30 lub 30x40, za przyzwoite pieniądze (co z reguły chodzi po 150zł max, bo zbytnio kasiasty nie jestem). Co polecicie?
A niech mnie TSS pokąsa!
rayman
skrystos
Z tego co widziałem te cuda chodzą po 300-400, więc odpada...Ew, el nikkor f4 :) Mam i sobie chwalę, chodź marzy mi się el nikkor f2.8...
(szczególnie w chwili obecnej gdy jestem spłukany po ostatnim . dwutygodniowym wyjeździe na ten wolontariat, bo oszczędności rozpłynęły się niczym słynne 100 milionów Wałęsy :P )
A niech mnie TSS pokąsa!
rayman
skrystos
- figureliusz
- -#
figureliusz
skrystos
Jeśli faktycznie za taką cenę chodzi f4 to rozejrzę się również za czymś takim. Zwykle odbitki robię na f8 lub f11, więc to akurat nie stanowi problemu ;)skrystos pisze:Co Ty opowiadasz, el nikkor na f4 chodzi za 100-130zł :) Za 300-500 chodzą ze światłem 2.8 bo są lepsze optycznie sporo
Na pewno wszystkie wymienione tu szkła będą o wiele lepsze niż Anaret ;)
A niech mnie TSS pokąsa!
rayman
skrystos
rayman
Zrobiłem maks powiększenie jakie pozwalał mój powiększalnik (opemus 6) na buzie modelki (crop) i byłem zadowolony z efektu. Mały obrazek to mały obrazek :) nie wiadomo ile detali nie przeniesie ale jakość była niebo lepsza niż dopieszczony skan powiększony do tego samego rozmiaru na monitorze. Nie wiem na ile to dla Ciebie wymierne.
skrystos
No i w tym był główny problem, choć ostrość też nie była za dobra mimo zakupu porządnej żarówki i filtrów...skrystos pisze:nie wiadomo ile detali nie przeniesie
(choć pewnie gdybym dysponował wtedy T-Maxem i D-76 to rozmowa byłaby zupełnie inna...)
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 13:32 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
A niech mnie TSS pokąsa!
rayman
skrystos
rayman
Przejdź do
- Główna kategoria forum
- ↳ Wywoływanie negatywów
- ↳ Wywoływacze / Opisy negatywów
- ↳ Wykonywanie odbitek fotograficznych
- ↳ Sprzęt fotograficzny
- ↳ Aparaty tradycyjne
- ↳ Akcesoria fotograficzne