Jaki komputer dla niewymagających?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
georgio, ja rozumiem, że chcesz dobrze, ale nie wmawiaj mi, że za 800 zł nie kupię w miarę dobrego (mając na myśli dobrze wykonane, markowe podzespoły) kompa do takich zastosowań. A wiem, że budżet na większy niż 800 zł wydatek nie pozwala i choćby skały s**ły, to ani złotówki więcj na ten cel nie pójdzie. Zwłaszcza, że ten sprzęt raczej kolekcją nowości być nie musi. Mój tok myślenia wygląda mniej-więcej tak:
Mogę kupić 1 GB RAMu Kingstona, albo 2 GB jakiegoś noname'a z Chin, ale wiem, że 1 GB spokojnie wystarczy, więc go biorę, bo nie chcę później robić za serwis komputerowy jak przyjadę na weekend do domu. To ma być sprzęt nie demonicznie szybki, ale stabilny. Platforma PC, system Windows.
MacOX może i jest intuicyjniejszy, ale mimo to, wymaga jednak poznania, a już z Windowsem był średnio z edukowaniem, więc pytanie po co? To tak jakbyś podszedł do gościa który od 20 lat dojeżdza do pracy na rowerze i wciskał mu monocykl, bo wygodniej (wątpię), fajniej i ciekawiej. Facet wywali się kilkaset razy zanim się nauczy, a nawet jeśli, to różnica w komforcie nie będzie zbyt odczywalna. O czasie poświęconym na naukę.
Poza tym nie bierzesz pod uwagę tego, że w Polsce większość oprogramowania pisze się tylko i wyłącznie na Windowsa, ew. rzadko kiedy także na Linuksa. Oprogramowanie pisane typowo dla Polaków tworzone także na Maki można policzyć na palcach jednej ręki. A programy którymi muszą się posługiwać nauczyciele i które np. dostają z ministerstwa działają tylko na Windowsie.
O programach takich jak Płatnik nawet nie wspominam. Swoją drogą, to ktoś wie co z Janosikiem? Dostał w końcu ten facet klucze szyfrujące/algorytmy z ZUSu?
Jazonet, taka ciekawostka: jest MS Office na MacOS X
Mogę kupić 1 GB RAMu Kingstona, albo 2 GB jakiegoś noname'a z Chin, ale wiem, że 1 GB spokojnie wystarczy, więc go biorę, bo nie chcę później robić za serwis komputerowy jak przyjadę na weekend do domu. To ma być sprzęt nie demonicznie szybki, ale stabilny. Platforma PC, system Windows.
MacOX może i jest intuicyjniejszy, ale mimo to, wymaga jednak poznania, a już z Windowsem był średnio z edukowaniem, więc pytanie po co? To tak jakbyś podszedł do gościa który od 20 lat dojeżdza do pracy na rowerze i wciskał mu monocykl, bo wygodniej (wątpię), fajniej i ciekawiej. Facet wywali się kilkaset razy zanim się nauczy, a nawet jeśli, to różnica w komforcie nie będzie zbyt odczywalna. O czasie poświęconym na naukę.
Poza tym nie bierzesz pod uwagę tego, że w Polsce większość oprogramowania pisze się tylko i wyłącznie na Windowsa, ew. rzadko kiedy także na Linuksa. Oprogramowanie pisane typowo dla Polaków tworzone także na Maki można policzyć na palcach jednej ręki. A programy którymi muszą się posługiwać nauczyciele i które np. dostają z ministerstwa działają tylko na Windowsie.
O programach takich jak Płatnik nawet nie wspominam. Swoją drogą, to ktoś wie co z Janosikiem? Dostał w końcu ten facet klucze szyfrujące/algorytmy z ZUSu?
Jazonet, taka ciekawostka: jest MS Office na MacOS X

Jak używałem 2000 to zapomniałem do czego służy RESET.weesee pisze:"stabilny" i "windows" to chyba dwa odmienne systemy walutowe
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Nie wmawiam a wyrażam swoja opinie. Nie trzeba sie z nia zgadzać. Sam nie składam kompów bo nie mam na to czasu. Na nowych Macach mozna uzywać system Windows, nawet bez przełączania komputera. Przy okazji, jak chcesz miec do zdjeć to chyba sam monitor który można rozsądnie wyprofilować kosztuje wiecej niż 800 zł.ku6i pisze:ale nie wmawiaj mi, że za 800 zł nie kupię w miarę dobrego (mając na myśli dobrze wykonane, markowe podzespoły) kompa do takich zastosowań
Jeżeli wciskam to Tricykl byłby tu lepszym przykładem.ku6i pisze:To tak jakbyś podszedł do gościa który od 20 lat dojeżdza do pracy na rowerze i wciskał mu monocykl
Zgadzam się choć dużo bardziej irytujacy dla mnie jest brak kompabitylności pomiedzy różnymi wersjami Windows, nawet pomiędzy XP Service Pack 1 oraz Serice Pack 2 musze mieć dwa osobne komputery. Starsze programy nie działaja z nowszymi Windows, nie mozna z kolei działać na starym systemie bo nowszy software nie chodzi itd.weesee pisze:"stabilny" i "windows" to chyba dwa odmienne systemy walutowe
Ogólnie, jest to typowy przykład "pazerności tłumu", wszyscy kupują PC i Windows bo komputery są tańsze. Gdyby instytucje kupowały Mac lub jakiś inny Unix, pierwotny zakup jest trochę droższy ale później ile pieniędzy idzie na różne updates, ilość straconych godzin, tysiace na pensje dla ludzi którzy tylko utrzymają komputery w ruchu, programy antywirusowe, itd. Z kolei twórcy oprogramowania robia więcej na Windows bo jest wiecej klientów i tak koło sie zamyka. Dla mnie też w sumie dobrze, przynajmniej mam powód aby pobierać opłaty za kolejne upgrade tego samego programu, w celach prywatnych - na swój uzytek - wolę wydać na Maka, na przestrzeni kilku lat jest to tańsze rozwiazanie i duzo przyjemniejsze.
można jeszcze zainstalować windoze jako "aplikację" na linuxie, pod tzw. wirtualną maszynkę... i wtedy dwa w jednym
Oh, the night it is thick, my defences are hid
in the clothes of a woman I would like to forgive,
in the rings of her silk, in the hinge of her thighs,
where I have to go begging in beauty's disguise..
georgio, nie gdybajmy, bo:
- jak napisałem, ten komputer nie będzie słyżył mi, tylko rodzicom
- z fotografią nie będzie miał wiele wspólnego (oprócz podglądu z cyfry)
- monitor już jest, więc on do tych 800 zł się nie wlicza
- nawet za 2*800 zł ciężko by było znaleźć jakiś w miarę przyzwoity monitor do obróbki zdjęć
Monocykl, tricykl, to nie ma znaczenia. Chodziło o jakiś przykład. Zrozumiałeś o co chodzi, więc teraz nie ma sensu debatować, "co by było lepszym przykładem".
Możesz rzucić jakimś przykładem oprogamowania, które nie chodzi na XP SP2, a działa na SP 1? Bo przyznam się, że jeszcze nawet nie słyszałem o taki przypadku, ale trzeba przyznać, że używam dość popularnego oprogramowania, a i w temacie nowości softwarowych nie jestem na bieżąco.
Swoją drogą, to MacOS X też taki genialny nie jest, słyszałem że też potrafi nie wiadomo dlaczego nagle zamknąć Photoshopa podczas pracy bez żadnego zająknięcia
- jak napisałem, ten komputer nie będzie słyżył mi, tylko rodzicom
- z fotografią nie będzie miał wiele wspólnego (oprócz podglądu z cyfry)
- monitor już jest, więc on do tych 800 zł się nie wlicza
- nawet za 2*800 zł ciężko by było znaleźć jakiś w miarę przyzwoity monitor do obróbki zdjęć
Monocykl, tricykl, to nie ma znaczenia. Chodziło o jakiś przykład. Zrozumiałeś o co chodzi, więc teraz nie ma sensu debatować, "co by było lepszym przykładem".
Możesz rzucić jakimś przykładem oprogamowania, które nie chodzi na XP SP2, a działa na SP 1? Bo przyznam się, że jeszcze nawet nie słyszałem o taki przypadku, ale trzeba przyznać, że używam dość popularnego oprogramowania, a i w temacie nowości softwarowych nie jestem na bieżąco.
Swoją drogą, to MacOS X też taki genialny nie jest, słyszałem że też potrafi nie wiadomo dlaczego nagle zamknąć Photoshopa podczas pracy bez żadnego zająknięcia

ku6i pisze: - nawet za 2*800 zł ciężko by było znaleźć jakiś w miarę przyzwoity monitor do obróbki zdjęć

http://allegro.pl/item223908057_21_eizo ... _lodz.html
i dalej:
http://allegro.pl/item225876902_ale_cen ... t_am2.html
http://allegro.pl/item223514542_athlon_ ... _65w_.html
http://allegro.pl/item223518884_patriot ... _cl5_.html
http://allegro.pl/item224227190_dysk_hd ... wa_ss.html
http://allegro.pl/item224121634_lg_gsa_ ... batim.html
obudowa jakaś, byle Ci się spodobała i nie wpadała w rezonans, przy takim AMD ważne -
http://allegro.pl/item227595763_zalman_ ... 2_aab.html
jakis jeszcze naped, jakiś floppy
To tyle pobieżnie. Maszynka mieści się w granicach 2000 zł a śmigać będzie spokojnine, i do grafiki staczy i do Office, i do gierek też wyda.
MS emBedded C++ czyli najbardziej podstawowy system do programowania Windows CE (nie działają symulatory w SP2), PDL - program do ustawiania radia typu Pacific Crest, kilka innych też by się znalazło. Oczywiscie nie są to w żadnej mierze popularne programy, ale pokazuje to ile trzeba pracy włozyc aby te popularne działały i ile jest potencjalnych problemów.ku6i pisze:Możesz rzucić jakimś przykładem oprogamowania, które nie chodzi na XP SP2, a działa na SP 1?
Nie słyszałem aby Mac się zacinał, dużo też ludzi twierdzi że PC nigdy im się nie blokują i im wierzę, może tak się zdarzyć. Coś w tym jednak jest że większość profesjonalistów w foto, muzyce, ilustracji, i w niektórych czysto naukowych dziedzinach nie tyka się w ogóle PC.
Mniejsza o to, rzeczywiście nie ma co debatować, wydaje mi się że chcesz usłyszeć to o czym jesteś przekonany. Jest OK, Windows też się w sumie z czasem poprawiają - kiedyś było gorzej. Szczerze życzę powodzenia cokolwiek wybierzesz.
Piękne Eizo widziałem na targach - świecą autentycznym AdobeRGB... za 15 000 zł
Nie obrażaj się - pobieżnie przeleciałem co można wyszperać.
Tego Eizo bym doradzał przemyśleć, szczególnie, że dają gwarancję.
Reszta to obetniesz cenę na słabszym procesorze, słabszej pamięci, okazyjnej płycie głównej (choć tu bym nie oszczędzał). Słabszy procesor to jednocześnie powiedzmy Arctic za 50 zł, a nie Zalman.
!,8 Ghz procesory to raczej nic fajnego, ale można trafić niedrogo AMD Burton 2500+ - spokojnie chodzi do 2800+ i to dobry procesor. Przy okazji będzie dobra płyta głowna taniej.
Z monitorem może i nie wyda w 800 zł ale niewiele ponad. Zbierając w czasie, polując na okazje - może i coś pójdzie z ceny w dół, może rozłożenie w czasie wydatków pomoże.
Tak a propos wymagań - poskładałem kiedyś na Celeronie 700 Mhz komputer. Wyżyłował mnie ale... po 7 czy 8 latach chodzi na nim serwer www, ftp, poczta, korzystam z Open Office, z internetu i komunikatorów., przez te lata chodził 24 g/dobę. Założyłem, że ma być konstrukcja stabilna i naciągnąłem się do wydatków.
Tak naprawdę to nie zgadnę, co Cię zadowoli i wypełni potrzebę, mogę tylko podrzucić przykład.
na "trudnym" linuxie zajmuje to ok. 15 minut

Nie obrażaj się - pobieżnie przeleciałem co można wyszperać.
Tego Eizo bym doradzał przemyśleć, szczególnie, że dają gwarancję.
Reszta to obetniesz cenę na słabszym procesorze, słabszej pamięci, okazyjnej płycie głównej (choć tu bym nie oszczędzał). Słabszy procesor to jednocześnie powiedzmy Arctic za 50 zł, a nie Zalman.
!,8 Ghz procesory to raczej nic fajnego, ale można trafić niedrogo AMD Burton 2500+ - spokojnie chodzi do 2800+ i to dobry procesor. Przy okazji będzie dobra płyta głowna taniej.
Z monitorem może i nie wyda w 800 zł ale niewiele ponad. Zbierając w czasie, polując na okazje - może i coś pójdzie z ceny w dół, może rozłożenie w czasie wydatków pomoże.
Tak a propos wymagań - poskładałem kiedyś na Celeronie 700 Mhz komputer. Wyżyłował mnie ale... po 7 czy 8 latach chodzi na nim serwer www, ftp, poczta, korzystam z Open Office, z internetu i komunikatorów., przez te lata chodził 24 g/dobę. Założyłem, że ma być konstrukcja stabilna i naciągnąłem się do wydatków.
Tak naprawdę to nie zgadnę, co Cię zadowoli i wypełni potrzebę, mogę tylko podrzucić przykład.

u mnie się XP na przykład nie zacina... po przeinstalowaniu systemu trzy dni siedzenia i dłubania w konfiguracji, 185 restartach i uporczywej walce z "default" windowsowymgeorgio pisze: dużo też ludzi twierdzi że PC nigdy im się nie blokują i im wierzę, może tak się zdarzyć.

na "trudnym" linuxie zajmuje to ok. 15 minut

Podziwiam i gratuluję znajomosci rzeczy i cierpliwosci. Szkoda że nie mieszkasz blizej.off pisze:u mnie się XP na przykład nie zacina... po przeinstalowaniu systemu trzy dni siedzenia i dłubania w konfiguracji, 185 restartach i uporczywej walce z "default" windowsowym
Urodziłem się w Łodzi, byłem nie dawno po więcej niż 10 letniej przerwie i na prawdę byłem pod wrażeniem jak się miasto zmieniło. Szczególnie podobała mi się nowa filharmonia.
- zby
- -#
- Kontakt:
w temacie windy, kolega poprosil mnie zebym mu skalibrowal monitor moim monacoOpticXR i.....vista nie wykryla kalibratora. przeciez to nie jest zadna beta...jak na tym pracowac?? dodam tylko ze kolega jest pierwszoligowym specem IT i rozlozyl bezradnie rece. Na maku ustawienie WSZYSTKICH historii dotyczacych przestrzeni barwnych zajmuje trzy minuty.