Rodzice postanowili wymienić swojego kompa i poprosili mnie o pomoc w wyborze, a ja w temacie sprzętu zatrzymałem się na poziomie Athlona XP z rdzeniem Barton :D, tak więc teraz przeglądając ofertę sklepów internetowych czuję się zielony jak szczypiorek na wiosnę. Nie orientuję się w tych wszystkich nowych chipsetach, pamięciach itp. itd. Dobra, koniec mojego ględzenia. Komputer ma służyć do:
- korzystania z netu (www, gadu, skype)
- praca biurowa (Word, Excel)
- archiwizacja zdjęć z rodzinnych imprez (robione kompaktem, bez żadnej korekcji na kompie, więc PS nie będzie w użyciu)
- raz na jakiś czas obejrzenia filmu na DVD
Czyli jak widać wymagania baaardzo małe, właściwie to komp z prockiem 1,8 GHz by to spokojnie pociągnął, ale po co kupować coś kompletnie cienkiego za śmieszne pieniądze, skoro dorzucając parę zł można miec np. 2x szybszy procesor. Obudowa i zasilacz na dzień dzisiejszy jest, tak więc ten element zestawu wykluczam.
Komputer będzie musiał pociągnąć jakieś 4-5 lat, tak więc płyta z większą ilością złącz byłaby wskazana, bo nigdy nie wiadomo, czy np. za 2 lata wszystkie dodatkowe podzespoły nie będą śmigać na PCI-E.
Poszukiwane będą:
- procesor-odwieczne pytanie: AMD czy Intel?
- płyta główna - możliwe porządna, tzn. dobrego producenta, żadne ASRocki i inne tego typu badziewia. Najlepiej ze zintegrowanym dzwiękiem, siecią a także grafiką (wszelkie gry itp. wykluczone)
- pamięć-myślę że 1 GB wystarczy, zawsze będzie można dorzucić drugą kostkę w przyszłości
- dysk-nie musi być szybki ani żaden cudny. W sumie to 120 GB będzie "aż za"
Kwota graniczna: 800 zł, aczkolwiek nie jest wskazane, żeby do tych 800 zł dojść. Jak się uda złożyć coś przyzwoitego za 600 zł to będzie fajnie.
Jakby ktoś mógł rzucić przykładową konfiguracją i ew. doradził na co zwrócić uwagę, a co olać, to byłbym wdzięczny.
Ew. pytanie trochę poza tematem, jaką obudowę z zasilaczem polecilibyście do tego sprzętu? Z naciskiem na cenę, bo nie widzę sensu inwestowania w zasilacz Chiefteca za 200 zł do kompa do takich zastosowań.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc