Zakładanie filmu 120 na szpulkę (Jobo 15xx)

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Przypuszczam, że ręka trzymająca film przy takim odklejaniu na tyle zasłania resztę filmu, że te iskierki mu nie zaszkodzą.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ja taśmę ZAWSZE odklejam. Tak w tym miejscu widać zaświetlenie filmu. Ale nigdy nie było z tym problemu. A przykład o którym pisze wyżej aka, o odklejeniu się tej taśmy sugeruje by jednak ten kawałek nie lądował w koreksie.
Sporo filmów też wywołuję usługowo, przyklejam numerki. Przyklejam w tym miejscu po ciemku. Dzięki temu też nie ma ryzyka, że numerek wyląduje na zdjęciu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Następny film tak właśnie potraktuję. Ostatni film miał u mnie poniżej 1 cm rozbiegówki (folii) na początku i dłuższą niezaświetloną końcówkę. Stąd ta obawa o drobne zaświetlenie tymi mikro-wyładowaniami elektrostatycznymi.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

J.A. pisze: 29 kwie 2025, 20:56 Tak w tym miejscu widać zaświetlenie filmu.
Zastanawiam się tylko czy to zaświetlenie jest od tych niewielkich wyładowań czy od czegoś co jest w kleju lub w taśmie klejącej?
J.A. pisze: 29 kwie 2025, 20:56 A przykład o którym pisze wyżej aka, o odklejeniu się tej taśmy sugeruje by jednak ten kawałek nie lądował w koreksie.
Dużo używam średniego formatu i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ta taśma odkleiła się od podłoża, a odrywam film od papieru przedzierając tą taśmę - używam głównie ilforda, fomy, kentmere i rolleia. ;-)
aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 30 kwie 2025, 07:53 Dużo używam średniego formatu i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ta taśma odkleiła się od podłoża, a odrywam film od papieru przedzierając tą taśmę - używam głównie ilforda, fomy, kentmere i rolleia. ;-)
To mi się przytrafiło z wynalazkiem Potsdam 100. Przy okazji - nie polecam tego niby ORWO UN54+. Miałem "oryginał" w średnim nawijany w Polsce i był to bardzo dobry materiał, a ten cierpi na "czarny deszcz" nie tak intensywny jak na ciętej Fomie 200 ale jest zainfekowany.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Tomasz. pisze: 30 kwie 2025, 07:53 Dużo używam średniego formatu i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ta taśma odkleiła się od podłoża, a odrywam film od papieru przedzierając tą taśmę - używam głównie ilforda, fomy, kentmere i rolleia. ;-)
I - jak rozumiem - tym oddartym końcem wprowadzasz film do szpuli?
-#
Kontakt:

miki11 pisze: 30 kwie 2025, 09:40
I - jak rozumiem - tym oddartym końcem wprowadzasz film do szpuli?
Nie, wprowadzam do szpulki film od końca, czyli tam gdzie taśmy nie ma. W tym czasie papier działa jako obciążenie, dzięki któremu film się nie zwija. Jak już mam końcówkę , to odrywam ten papier i wkręcam film do końca, a następnie ładuję kolejny film na szpulkę.
aka pisze: 30 kwie 2025, 09:35
To mi się przytrafiło z wynalazkiem Potsdam 100. Przy okazji - nie polecam tego niby ORWO UN54+. Miałem "oryginał" w średnim nawijany w Polsce i był to bardzo dobry materiał, a ten cierpi na "czarny deszcz" nie tak intensywny jak na ciętej Fomie 200 ale jest zainfekowany.

Wiadomo, różne filmy, różne taśmy i może to się zdarzyć. Ja miałem przeboje ze średnioformatową fomą - jak jeszcze miały samoprzylepne "banderole" do zaklejenia rolki. Papier osłaniający klej zahaczał o płytkę dociskową i ta samoprzylepna banderola przyklejała się wewnątrz aparatu do płytki dociskowej czy czegokolwiek innego. O ile bronica etrs całkiem nieźle sobie z tym poradziła, bo po prostu przesuw filmu zerwał to szajstwo, to rolleiflex właściwie się zablokował.
aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 30 kwie 2025, 10:02 Papier osłaniający klej zahaczał o płytkę dociskową i ta samoprzylepna banderola przyklejała się wewnątrz aparatu do płytki dociskowej czy czegokolwiek innego.
Mi też się trafiło coś takiego w SQ-Ai.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tomasz. pisze: 30 kwie 2025, 07:53 Zastanawiam się tylko czy to zaświetlenie jest od tych niewielkich wyładowań czy od czegoś co jest w kleju lub w taśmie klejącej?
Nie mam pojęcia, ale jednak jak bym miał obstawiać, to od wyładowań.
Tomasz. pisze: 30 kwie 2025, 07:53 i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby
Co nie gwarantuje się się nie zdarzy :-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

No jasne, że nie gwarantuje ;-)
Myślę, że będę tak robił do pierwszego przypadku, że mi się odklei :lol:
ODPOWIEDZ