Termometr Patterson 0-30°C - podział czynnika
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Od wielu lat wżywam ten DT-1 z tym, że wersja na baterię, a nie na wszechobecne akumulatory.
https://termoprodukt.com.pl/termometr-dt-1
Poza kłopotliwym spiralnym kabelkiem od sondy, sprawdza się idealnie.
https://termoprodukt.com.pl/termometr-dt-1
Poza kłopotliwym spiralnym kabelkiem od sondy, sprawdza się idealnie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -# mod
- Kontakt:
Podejrzewam, że podana w opisie "dokładność" to rozdzielczość wskazania. Dokładność została natomiast opisana przy termometrze mrekaaka pisze: ↑19 lut 2025, 12:53 miki11, czas na elektronikę. No chyba, że znajdziesz prawdziwy, czyli rtęciowy termometr laboratoryjny. Miałem taki jak twój, upadł na ziemię i w ... Kupiłem taki: https://termoprodukt.com.pl/termometr-d ... osci-hccap Z doniesień w sieci wynika, że można mniej wyrafinowany stosować.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Nie sądzę. Ten z mojego linku ma rozdzielczość 0.1C i podana dokładność 0.1C jest raczej poprana. W wersji której używam (DT11) rozdzielczość jest 0.01C, a dokładność 0.05C. Prawdę mówiąc wersja z linku czyli DT12 jest użyteczniejsza dla celów foto. Rozdzielczość i dokładność 0.1C są ok, nie trzeba zaokrąglać np. z 21.66C, odczyt jest jasny, bez kombinowania.
Tutaj bym się nie zakładał. Spotkałem podobny o rodzielczości 0,1°C,ale dokładności 1°C. Generalnie wystarczy poczytać noty katalogowe samych czujników, np. LM35, albo LM335. Skoro sam czujnik ma precyzję 0,5°C, trudno się spodziewać urządzenia o wyższej dokładności.
A niżej powszechnie stosowany czujnik cyfrowy (wymaga mikrokontrolera) DC18B20, dokładność 0,5°C:
https://www.tme.eu/Document/ba853625add ... MOD-31.pdf
Obejrzałem link i cenę. I chyba muszę wycofać swoją opinię
Ciekaw jestem, jak oni to zrobili technicznie. Osiągnięcie takiej precyzji i trzymanie się wzorca nie należy do najprostszych wyzwań projektowych.

- -#
Też używam DT-1 od czasu gdy stłukłem szklany. Można zamówić ze świadectwem wzorcowania jak już pisaliście.
Największą przewagą w stosunku do cieczowych jest szybkość działania co ma niebagatelne znaczenie przy podgrzewaniu chemii. Cieczowe mają dużą bezwładność.
Największą przewagą w stosunku do cieczowych jest szybkość działania co ma niebagatelne znaczenie przy podgrzewaniu chemii. Cieczowe mają dużą bezwładność.
Jeżeli jest skalowany co 0,1°C to nie ma żadnej różnicy.
Mam taki właśnie wzorcowany. Używam go do "wzorcowania" tych codziennego użytku elektronicznych.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Cyfrowe demonem prędkości wcale nie są. Idealny byłby termometr sygnalizujący np. dźwiękowo stabilizację pomiaru.krzychu128 pisze: ↑19 lut 2025, 17:59 Największą przewagą w stosunku do cieczowych jest szybkość działania co ma niebagatelne znaczenie przy podgrzewaniu chemii. Cieczowe mają dużą bezwładność.
Taka prosta dodatkowa funkcja to malutki generator piezo i kilka linijek kodu. Zastanawiam się tylko, czy nie chodzi Ci o dźwiękową sygnalizację wcześniej zadanej temperatury. W tym przypadku trzeba jeszcze kilka linijek kodu oraz 2-3 przyciski.
stanu stabilizacji. Wkładasz sondę do cieczy i widzisz jak się zmienia wartość na wyświetlaczu. Trochę to trwa, a takie wgapianie się w wyświetlacz jest irytujące szczególnie gdy masz dwa miejsca po przecinku. Czas do osiągnięcia stanu stabilizacji jest różny w zależności od różnicy temperatury roztworu względem powietrza. Sygnał dźwiękowy byłby miłym dodatkiem. Oczywiście problemu nie ma jeśli sonda jest cały czas zanurzona w roztworze, ale kontrolny pomiar temperatury w koreksie pomiędzy fikołkami byłby ułatwiony.
Jaka miałaby być dokładność pomiaru?
- -#
Z punktu widzenia metrologii w stosunku do cieczowych … są.aka pisze: ↑19 lut 2025, 18:23Cyfrowe demonem prędkości wcale nie są.krzychu128 pisze: ↑19 lut 2025, 17:59 Największą przewagą w stosunku do cieczowych jest szybkość działania co ma niebagatelne znaczenie przy podgrzewaniu chemii. Cieczowe mają dużą bezwładność.
Zgodną ze specyfikacją. Taką sygnalizację mają termometry do mierzenia temperatury ciała, o coś takiego chodzi.
Być może. Sonda cyfrowego z temperatury otoczenia np. 22C do 38C musi znaczącą chwilę pobyć w roztworze mierzonym.