Radziecka kasetka ciemniowa.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Co to jest: Nie miga i nie mieści się w dupie?
Radzieckie urządzenie do migania w dupe :D
Oto przedstawiam Szanownym Kolegom radziecką kasetkę do ładowania w ciemni.
W odróżnieniu od zwykłej kasetki do ładowania filmu przy świetle, kasetka radziecka posiada unikatową technologię Otwór Zaświetlający (TM) co sprawia, że kasetka nadaje się jedynie do ładowania filmu w ciemni.
Radzieckie urządzenie do migania w dupe :D
Oto przedstawiam Szanownym Kolegom radziecką kasetkę do ładowania w ciemni.
W odróżnieniu od zwykłej kasetki do ładowania filmu przy świetle, kasetka radziecka posiada unikatową technologię Otwór Zaświetlający (TM) co sprawia, że kasetka nadaje się jedynie do ładowania filmu w ciemni.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
Nie chcę być złośliwy, ale
Ale ten Twój opis i fotografia spełnia warunki radzieckiej instrukcji do radzieckiego urządzenia do migania w dupie.
Ale ten Twój opis i fotografia spełnia warunki radzieckiej instrukcji do radzieckiego urządzenia do migania w dupie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A ja się zastanawiam nad drogą, jaką musiały przebyć elektrony w neurytach i dendrytach, aby taki wpis skomponować. I za cholerę nie znam celu jego powstania 

nevermore, Ale co jest nie tak z tą kasetą? Wygląda jak każda inna.
Jeszcze się mam dla ruskiego gówna bawić w makro i namiot bezcieniowy. Pstryk patelnią musi Ci wystarczyć. Widać to, co ma być widać.
A coś tak czułem, że oberwie mi się za krytykowanie przodującej techniki radzieckiej :D
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
-
- -#
Korex to dość żywiołowe forum, jednak większość działań ma tu jakiś cel (wbrew entropii i podszeptom złego). Jeżeli zaobserwowałeś ciekawe zjawisko, opisz nam je trochę dokładniej, pliz
Teraz zostaniesz skrytykowany za czytanie bez zrozumienia.
Ja Ciebie nie krytykowałem, za krytykę radzieckiego dzieła, tylko za niechlujność wypowiedzi. Z tego co napisałeś nic nie wynika, bo ani nie można opisu zrozumieć, ani fotografia nic nie przedstawia poza czymś czarnym, przypominającym kastę
Panowie, to może ja dopisze, albo może tylko ja to widzę na zdjęciu ? mam nadzieję że nie, bo w takim wypadku słuszne byłoby pytanie "a czy głosy tez słyszysz ?" ;)
Kasetka na fotce ma widoczną dziurkę której nie powinna mieć, która (jak się wydaje) pozwoli skutecznie naświetlić film w tym miejscu przy operowaniu przy świetle.
Kasetka na fotce ma widoczną dziurkę której nie powinna mieć, która (jak się wydaje) pozwoli skutecznie naświetlić film w tym miejscu przy operowaniu przy świetle.
MorganG, że niby to jest ta dziurka? To czym są te które zaznaczyłem obwódkami?
- Załączniki
-
- light_hole(TM).jpg (71.85 KiB) Przejrzano 471 razy
Tak, brawo chodzi o tę zaznaczoną czerwoną strzałką (tylko czemu tak brzydką ją narysowałeś?)
Ja rozumiem, że samo zajmowanie się fotografią "chemiczną" w lutym 2025 roku jest swego rodzaju stanem umyslu, ale że trzeba będzie komuś tutaj tłumaczyć o jaką dziurkę chodzi? Szok i niedowierzanie. Wyjaśniam i tłumaczę. Zaznaczona czerwoną strzałką dziurka powoduje zniszczenie zdjęć poprzez ich zaświetlenie (sampe w załączniku).
To co zaznaczyłeś żółtymi kółkami... coż... Kasetkę sprawdzamy używając silnej lampy. I taka silna lampa znajduje się za kasetką. To co zaznaczyłeś na żółto to światło lampy rozproszone na powierzchni kasetki lub na włoskach filcu.
To, że opis jest (dla Ciebie) niezrozumiały, to niekoniecznie znaczy, że problem jest po stronie opisu.
Ja rozumiem, że samo zajmowanie się fotografią "chemiczną" w lutym 2025 roku jest swego rodzaju stanem umyslu, ale że trzeba będzie komuś tutaj tłumaczyć o jaką dziurkę chodzi? Szok i niedowierzanie. Wyjaśniam i tłumaczę. Zaznaczona czerwoną strzałką dziurka powoduje zniszczenie zdjęć poprzez ich zaświetlenie (sampe w załączniku).
To co zaznaczyłeś żółtymi kółkami... coż... Kasetkę sprawdzamy używając silnej lampy. I taka silna lampa znajduje się za kasetką. To co zaznaczyłeś na żółto to światło lampy rozproszone na powierzchni kasetki lub na włoskach filcu.
To, że opis jest (dla Ciebie) niezrozumiały, to niekoniecznie znaczy, że problem jest po stronie opisu.
Ale to jest konstrukcyjne, czy po prostu coś we wtryskarce nie poszło? Bo nie bardzo wiem, co by to miało konstrukcyjnie dawać, za to wada odlewu to nie jest specjalnie ekscytujące zjawisko.
A zauważyłeś, że prawie nikt nie zrozumiał tego opisu?
I nie przyszło ci do głowy, że ta kropka wraz z całą resztą wyglądają tak samo?
-
- -#
pierwsze primo :
TA dziurka nic nie powoduje. Zasłania ją talerzyk szpulki.
drugie primo :
zaświetlenie od otworu z góry lub dołu kasetki miałoby kształt łuny (od dołu lub góry klatki). To co pokazałeś, to zaświetlenie przez szparkę - szeroko wielokrotnie omawiane na forum.
Jedno jedno chlujne zdjęcie i jedno logiczne zdanie oszczędziło by tego całego pierniczenia
TA dziurka nic nie powoduje. Zasłania ją talerzyk szpulki.
drugie primo :
zaświetlenie od otworu z góry lub dołu kasetki miałoby kształt łuny (od dołu lub góry klatki). To co pokazałeś, to zaświetlenie przez szparkę - szeroko wielokrotnie omawiane na forum.
Jedno jedno chlujne zdjęcie i jedno logiczne zdanie oszczędziło by tego całego pierniczenia