Sprzedam Toyo 45aII + boski schneider xenotar 135mm f3.5
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Sprzedam doskonały aparat 4x5. Toyo 45A mark II. Przedni front na ramki linhofa. Nowy miech. W pełni sprawny i szczelny. Mile widziany odbiór w Poznaniu. W zestawie kaseta i dwie ramki pod obiektywy. Cena 3600 PLN
Schneider xenotar 135mm f3.5 - boskie szkoło pod 4x5. Piękny stan. Cena 4600 PLN
Mile widziany odbiór w Poznaniu.
Zestaw przy odbiorze osobistym atrakcyjne 7000 PLN
Schneider xenotar 135mm f3.5 - boskie szkoło pod 4x5. Piękny stan. Cena 4600 PLN
Mile widziany odbiór w Poznaniu.
Zestaw przy odbiorze osobistym atrakcyjne 7000 PLN
Wysłałem wiadomość priv.
Może jakieś Foto tego sprzętu? 

Uzależniony od fotociemni .
Pisałem na priv z prośbą o zdjęcia. Zero reakcji
Tu. Zero reakcji.
Może nie chce sprzedać?
Tu. Zero reakcji.
Może nie chce sprzedać?

Człowiek raczej rzadko zagląda na forum, przynajmniej tak sugeruje "dorobek". Wstawił ofertę i nie sprawdza odzewu. Tak to widzę.
Może nie żałuj? Miałem takie Toyo pożyczone i za każdym zamykaniem gryzło mnie w moją rękę, która go karmiła... kasetami.
Za krótko byliśmy razem, żebym to ja się nauczył nie pchać palca gdzie nie trzeba

Aparat faktycznie lekki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Ja miałem kiedyś te Toyo ale w wersji AX (lżejsza bez mechanizmu obracania tyłu, oczywiście tył się obracał po jego wypięciu). Bardzo lubiłem ten aparat. Teraz mam Linhofa MT. I uwaga bo zaczynam głosić herezję, uważam że ta kamera pomimo swojej genialności technicznej jest trochę przekombinowana, za dużo tam grzybków w barszczu. Przykładem niech będzie mechanizm podnoszenia przedniego standardu. Mała pompka, którą trzeba odpowiednio ustawić. Uważać żeby zębów nie zniszczyć na szynie (w starszych modelach szyna była mosiężna obecnie jest z tworzywa). Pilnowanie krzywki dalmierza przy zamykaniu, otwieraniu.... itd. itd. Generalnie fantastyczny przykład mechaniki precyzyjnej ale równie dużo pułapek, które mogą uziemić tą kamerę.
Wybaczcie proszę, nie doszło powiadomienie, a faktycznie ostatnio nie miałem czasu zaglądnąć na forum. Forum czytam od wielu lat, nie jestem osobą przypadkową. Zapraszam :)
Jest też wystawiony na grupę sprzedażową analogowo na fb. Tam łatwiej o kontakt :)