Co do koloru po zmieszaniu, u mnie jest dokładnie to samo.aka pisze: ↑12 lut 2025, 07:54Mój Pyrocat HD ma już dwa i pół roku i jest krystalicznie przezroczysty. Po zmieszaniu obu części w wodzie roztwór jest odrobinę różowy. Moim zdaniem to kwestia czystości/jakości pirokatechiny. Ja swoją dostałem z prywatnego źródła, a pochodziła od niemieckiego dystrybutora. Składałem też z pirokatechiny z allegro i po zmieszaniu roztwór był zabarwiony na brązowo, podobnie zakupiony na ebay od Litwina. Nie ma to jak "zrób to sam" byle było z czego. Jeden ze sprzedawców, ten o dobrej reputacji, sprzedaje pirokatechinę i hydrochinon tylko dla firm. To kiepsko wróży na przyszłość.
Fomapan 100 w 510pyro. Brak barwienia.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A jaki to problem?
Podajesz dane i NIP firmy, prosisz o FV i temat sią kończy. Firma nie rozlicza VAT, wobec czego US ma to w głębi końca przewodu pokarmowego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Problem oczywisty bo trzeba być firmą albo poprosić znajomą firmę o "przysługę". Mam nadzieję, że nie pojawi się pomysł na sprawdzanie wykorzystania zakupionego odczynnika. Już zakup nadmanganianu potasu wymaga pisemnej deklaracji, że nie będzie się "pędzić" amfy

No właśnie zastanawiam się jeszcze, czy taka firma, na którą kupimy odczynniki, nie musi później mieć jakiejś umowy czy wykupionej usługi na utylizację odpadów chemicznych?
Wrócę jeszcze do koloru roztworu. Robiłem dzisiaj świeże roztwory. Jeden był na pirokatechinie kupionej w Aktynie a drugi w Hadronie. Pirokatechina z Hadronu miała postać twardych płatków a z Aktynu proszku. Kolory roztworów też były inne.aka pisze: ↑12 lut 2025, 07:54Mój Pyrocat HD ma już dwa i pół roku i jest krystalicznie przezroczysty. Po zmieszaniu obu części w wodzie roztwór jest odrobinę różowy. Moim zdaniem to kwestia czystości/jakości pirokatechiny. Ja swoją dostałem z prywatnego źródła, a pochodziła od niemieckiego dystrybutora. Składałem też z pirokatechiny z allegro i po zmieszaniu roztwór był zabarwiony na brązowo, podobnie zakupiony na ebay od Litwina. Nie ma to jak "zrób to sam" byle było z czego. Jeden ze sprzedawców, ten o dobrej reputacji, sprzedaje pirokatechinę i hydrochinon tylko dla firm. To kiepsko wróży na przyszłość.
No właśnie. Pirokatechina jeśli jest rzeczywiście czysta to ma kolor lekko różowy i zapach anyżu. Czeka mnie mieszanie tej z Aktynu i już czuję "niesmak"

W27 (czeski XTOL) i Pyro 510
Ciekawe czy ktoś odróżni :) Chociaż wrzucam tylko dwa, to jest spora szansa (50%) zgadnąć .
Absolutny powrót do korzeni fotografii "Widok z Okna" :D
wycinki, żeby serwera nie przeciążać i chronić RODO sąsiadów :D
Sprawdziłem PH utrwalacza, jest lekko alkaliczny, czyli taki jak powinien być.
Ciekawe czy ktoś odróżni :) Chociaż wrzucam tylko dwa, to jest spora szansa (50%) zgadnąć .
Absolutny powrót do korzeni fotografii "Widok z Okna" :D
wycinki, żeby serwera nie przeciążać i chronić RODO sąsiadów :D
Sprawdziłem PH utrwalacza, jest lekko alkaliczny, czyli taki jak powinien być.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
Nie mam pojęcia. Teraz nie mam wyboru bo tylko Aktyn sprzedaje. Wspomniałem, że miałem z firmy Merck i była z pewnością czysta. Skoro u Ciebie ta z Aktynu działała ok, to może nie ma problemu poza kolorem roztworu. W deklarowaną czystość to raczej nie bardzo wierzę.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2025, 20:06 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
Na jednym opakowaniu jest adnotacja CZDA, pytanie tylko, czy to prawda...
Trudno uznać odczynnik o dopuszczalnym 2% zabrudzeniu gotowym do analiz. No, ale mogą łgać, dzisiaj w handlu nie bardzo można wierzyć na słowo.
Przecież na tym co ma 98% czystości nie ma czda.
Wg. chemicznej klasyfikacji czystości ta 98% to techn.
Może po tyle ktoś usiłuje sprzedawać?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150