Zabawka

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Zabawka

Post autor: Mirosław »

Dziś sobie kupiłem następną ,,zabawkę,, do ciemni....zresztą zwał jak zwał. :mrgreen:
Załączniki
Foto 23.jpg
Uzależniony od fotociemni .
aka
-#

Zabawka

Post autor: aka »

Mirosław pisze: 11 lut 2025, 17:02 Dziś sobie kupiłem
Eleganckie, równe odstępy między klatkami. Jeszcze lupa Zeissa do kompletu ;-)
miki11
-#

Zabawka

Post autor: miki11 »

Kaiser?
-#
Kontakt:

Zabawka

Post autor: Mirosław »

miki11....trochę Cię zaskoczę za niespełna 50pln z ,,Action,, format A4 były jeszcze A3 za 90pln...troszkę żałuje ale w końcu wystarczy do tych celów.
Uzależniony od fotociemni .
miki11
-#

Zabawka

Post autor: miki11 »

Faktycznie, wypadło mi z głowy, widziałem tą mniejszą w podanym przez Ciebie sklepie. I ominąłem, bo szukam dobrego tła do skanowania czarno-białych negatywów. Nie jestem pewny równomierności podświetlania, a przy "skanowaniu" metodą fotograficzną takie wyrównanie światła jest bazą. Kaiser jest fajny, ale drogawy. Myślałem o ew. wykorzystaniu monitora (np. od notebooka) ustawionego na białe tło, ale - podobnie - nie mam pewności co do równomiernego, rozproszonego światła. Nawet się zastanawiałem nd przykryciem ekranu takimi "foliami-jakby-fresnela" pochodzącymi ze zdemontowanych monitorów laptopowych, one mają za zadanie wyrównać poziom podświetlenia.

Ale jako przeglądarka filmu/negatywu jest git.
Kontakt:

Zabawka

Post autor: zladygin »

Z powodzeniem do fotografowania negatywów używam takie coś:
https://allegro.pl/oferta/panel-plafon- ... 9424807356
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Zabawka

Post autor: Tomasz. »

miki11 pisze: 11 lut 2025, 22:47 Faktycznie, wypadło mi z głowy, widziałem tą mniejszą w podanym przez Ciebie sklepie. I ominąłem, bo szukam dobrego tła do skanowania czarno-białych negatywów. Nie jestem pewny równomierności podświetlania, a przy "skanowaniu" metodą fotograficzną takie wyrównanie światła jest bazą. Kaiser jest fajny, ale drogawy. Myślałem o ew. wykorzystaniu monitora (np. od notebooka) ustawionego na białe tło, ale - podobnie - nie mam pewności co do równomiernego, rozproszonego światła. Nawet się zastanawiałem nd przykryciem ekranu takimi "foliami-jakby-fresnela" pochodzącymi ze zdemontowanych monitorów laptopowych, one mają za zadanie wyrównać poziom podświetlenia.

Zawsze możesz użyć głowicy powiększalnika, ustawiając ją "do góry nogami", powinno dać radę i oświetlenie byłoby niezłej jakości ;-)
Awatar użytkownika
mrek
-#

Zabawka

Post autor: mrek »

Tomasz. pisze: 12 lut 2025, 07:51 Zawsze możesz użyć głowicy powiększalnika, ustawiając ją "do góry nogami"
Nie trzeba odwracać. Wystarczy cyfrówkę z odchylanym ekranem, położyć pod powiększalnikiem. Kiedyś tutaj dawałem opis.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ