Mam taką z "przekrojówką", listą elementów, schematem i płytką. Szukam czegoś w rodzaju: "rozwiązywanie konkretnych problemów" krok po kroku.
Próbuję regulować odmierzany elektronicznie czas migawki, a tymczasem zablokowała się dźwigienka naciągu. Cały mechanizm, nylonowe kółka zębate, blaszki, da się tym poruszać i widać, że mechanizm funkcjonuje. Wyskoczył mi ten stalowy bolec spustu i jest kłopot z jego odpowiednio głębokim włożeniem. Przy okazji zablokowała się ta dźwignia naciągu.
Wcześniej już miałem to rozebrane, pobawiłem się wstępnie regulacją czasów migawki (R4 i R14), ale skończył się zakres regulacji. Na pewno przy wyjętym stalowym bolcu spustu dźwignia naciągu działała mechanicznie poprawnie, tylko nie było efektu naciągnięcia migawki (można było naciągać wiele razy, zamiast dokładnie dwóch). Poskładałem całość z sukcesem i odłożyłem robotę na dzień następny. Dzisiaj ten bolec ochoczo (jak zwykle) opuścił swoje miejsce robocze, ale nie mogę ruszyć dźwigienki naciągu filmu. Oczywiście nie używam przemocy, szukam sposobu odblokowania tego mechanizmu, bo bez tego nie jestem w stanie nawet sprawdzać czasów migawki podczas regulacji (a mam nowy pomysł).
Może ktoś z Was zetknął się z tematem, albo posiada taki fajowy PDF, o który zapytałem u góry. Może być nawet po niemiecku
Minox 35 GL - szukam dobrej serwisówki
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Trzy fotki (sorrki za komórkową jakość, ale nie chciało mi się na filmie robić ):
Żółta strzałka to zablokowana dźwignia naciągu filmu, czerwona pokazuje miejsce, gdzie normalnie siedzi bolec spustowy.
Inne ujęcie. Po lewej, pod spodem białe kółko, którym można poruszać
Jak widać, po ruszeniu głębszego, nylonowego kółka zębatego cały mechanizm lekko się przesunął. Teraz strzałka pokazuje otworek (głębiej), w który wchodzi końcówka bolca spustowego.
Żółta strzałka to zablokowana dźwignia naciągu filmu, czerwona pokazuje miejsce, gdzie normalnie siedzi bolec spustowy.
Inne ujęcie. Po lewej, pod spodem białe kółko, którym można poruszać
Jak widać, po ruszeniu głębszego, nylonowego kółka zębatego cały mechanizm lekko się przesunął. Teraz strzałka pokazuje otworek (głębiej), w który wchodzi końcówka bolca spustowego.
Temat dźwigni naciągu rozwiązałem, ale jestem cały czas otwarty na mądrą "serwisówkę" do tego maleństwa.
Raczej nie dostępna w sieci
No to tylko dodam, że problem wystąpił, kiedy zdjęta była tylna część obudowy. Wtedy ta "wajcha" naciągu cofała się nieco głębiej i był kłopot. Rozwiązaniem okazało się założenie tylnej ścianki obudowy, której blacha tworzy naturalny dystans dla cofającej się dźwigni.