Cześć wszystkim, ostatnio wpadł w moje ręce rzutnik slajdów Rolleivision Twin MSC 300. Wygląda jakby przeleżał kilkanaście lat na strychu, jest wizualnie w bardzo dobrym stanie, nie wygląda na zużyty, jednak po włączeniu okazuje się, że nie działa prawidłowo. Próbuje działać ale mu to nie wychodzi.
Całość zakurzona, domyślam się że potrzebuje sprawdzenia, przeczyszczenia, wymiany smarów i sprawdzenia elektroniki. Czy jest tu ktoś kto zajmuje się takimi sprawami? Ma pojęcie o maszynkach tego typu, lub jesteście w stanie kogoś polecić?
Fajnie gdyby to był Kraków, ale nie upieram się, mogę wysłać, mam do niego oryginalną walizkę.
Pozdrawiam
Poszukiwany Serwis rzutnika do slajdów 35mm
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
DW w Niemczech . To jest doatjobierca Rolleia. Jak wrócę to wrzucę link .
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
- morotegari
- -#
Napisz co rozumiesz przez to, że "próbuje działać ale mu to nie wychodzi".maetwu pisze: ↑14 gru 2024, 00:06 Cześć wszystkim, ostatnio wpadł w moje ręce rzutnik slajdów Rolleivision Twin MSC 300. Wygląda jakby przeleżał kilkanaście lat na strychu, jest wizualnie w bardzo dobrym stanie, nie wygląda na zużyty, jednak po włączeniu okazuje się, że nie działa prawidłowo. Próbuje działać ale mu to nie wychodzi.
Całość zakurzona, domyślam się że potrzebuje sprawdzenia, przeczyszczenia, wymiany smarów i sprawdzenia elektroniki. Czy jest tu ktoś kto zajmuje się takimi sprawami? Ma pojęcie o maszynkach tego typu, lub jesteście w stanie kogoś polecić?
Fajnie gdyby to był Kraków, ale nie upieram się, mogę wysłać, mam do niego oryginalną walizkę.
Pozdrawiam
Naprawiam rzutniki, nawet mam podobny na warsztacie, ale jeszcze nie rozgryzłem problemu. Te dwuobiektywowe są dość skomplikowane.
Rzutnik dwuobiektywowy? Coś jak lustrzanka? Jeden obiektyw rzuca obraz na ekran, a do drugiego przykładasz oko i się przez niego patrzysz?
Raczej chodzi o układa naprzemiennej projekcji z przenikaniem i podkładem dźwiękowym (diaporama) i/lub o projekcję stereoskopową.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Zapomnij. Ta firma jest martwa już od czasów przed-covidowych..
Raz w życiu, w latach 80'tych widziałem w Empiku Kraków Nowa Huta, dioporamę na zsynchronizowanych 6 rzutników. Może i z 9 bo stojak z nimi był wysoki. Ekran ogromny. Efekt robił wrażenie. Temat? Chyba podróżniczy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Pisałem do Ciebie sms ;)morotegari pisze: ↑14 gru 2024, 21:00Napisz co rozumiesz przez to, że "próbuje działać ale mu to nie wychodzi".maetwu pisze: ↑14 gru 2024, 00:06 Cześć wszystkim, ostatnio wpadł w moje ręce rzutnik slajdów Rolleivision Twin MSC 300. Wygląda jakby przeleżał kilkanaście lat na strychu, jest wizualnie w bardzo dobrym stanie, nie wygląda na zużyty, jednak po włączeniu okazuje się, że nie działa prawidłowo. Próbuje działać ale mu to nie wychodzi.
Pozdrawiam
Naprawiam rzutniki, nawet mam podobny na warsztacie, ale jeszcze nie rozgryzłem problemu. Te dwuobiektywowe są dość skomplikowane.
Jakby chciał a nie mógł, znaczy, że czasami pobierze ramkę, czasami nie, próbuje przesuwać magazynek, ale też różnie z tym wychodzi, nie zawsze reaguje na przycisk end.
Jedna żarowa jest już przepalona - miga i słabo świeci, nie zawsze się włącza, korzysta jakby tylko z jednej. Czasami pobiera ramkę ale moduł który powinien się przesunąć nad źródło światła nie rusza a światło się zapala.
Wygląda na niezniszczony, ale ma warstewkę kurzu a po smarze nic nie zostało.