Dla niedowiarków żę ICE to psuj

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Tango
SF bez ICE
ICE SF
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-12-3 o 16.48.10.png
Zrzut ekranu 2024-12-3 o 16.46.30.png
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

No dobra ale jak, gdzie? Znam różne implementacje i bardzo się różnią w działaniu.
Adams
-#
Kontakt:

Fredrixxon pisze: 04 gru 2024, 00:34 No dobra ale jak, gdzie? Znam różne implementacje i bardzo się różnią w działaniu.
Ale o co chodzi :)
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
aka
-#

Post autor: aka »

Fredrixxon pisze: 04 gru 2024, 00:34 Znam różne implementacje i bardzo się różnią w działaniu.
Otóż to. Zrobiłem test: viewtopic.php?p=171346#p171346
aka
-#

Adams pisze: 04 gru 2024, 09:01 Ale o co chodzi :)
Poza tym, że kadry delikatnie się różnią różnicy nie widzę.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

aka pisze: 04 gru 2024, 09:09 Poza tym, że kadry delikatnie się różnią różnicy nie widzę.
Miałem to samo odczucie.

miki11 pisze: 04 gru 2024, 10:36
aka pisze: 04 gru 2024, 09:09 Poza tym, że kadry delikatnie się różnią różnicy nie widzę.
Miałem to samo odczucie.
Na powiększeniu widać na skanie bez ICE na jasnych partiach, na ścianach kropki jakby ziarno. Nie ma ich na skanie z ICE. Jeśli to efekt zadziałania ICE to wygląda na to, że SF sobie radzi. Swoją drogą SF ma swoją iSRD, o ICE nie ma wspomnienia.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Są różnice w barierce na balkonie z prawej u góry, i skośnej krawędzi okna pośrodku. Wygląda, jakby algorytm miewał tendencję do dublowania linii.
Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

Kadr chyba nie ma znaczenia, bo domyślam się , że to crop.
Największy babol to zadaszenie nad tarasem po prawej. A, no i cień pod gzymsem przy lewej krawędzi zdjęcia rozwalił
Mam ice w nikonie i epsonie, próbowałem też jeszcze w czymś (silverfast?). Różnice w działaniu duże. Najlepiej radził sobie w nikon scan 4.xx. No ale to dosyć stare wersje były. Teraz skuteczniejsza będzie foto-szopa
Adams
-#
Kontakt:

Panowie
aka pisze: 04 gru 2024, 10:42
miki11 pisze: 04 gru 2024, 10:36
Miałem to samo odczucie.
Na powiększeniu widać na skanie bez ICE na jasnych partiach, na ścianach kropki jakby ziarno. Nie ma ich na skanie z ICE. Jeśli to efekt zadziałania ICE to wygląda na to, że SF sobie radzi. Swoją drogą SF ma swoją iSRD, o ICE nie ma wspomnienia.
SF ma dwie wersje ICE. Jedna działa w podczerwieni.
A te kropki to masakra , raz są raz nie ma i dotyczą wszystkich 3 programów do skanowania . To chyba wada skanera .
Ja lubię SF ale wkurza mnie ten ICE.
Załączniki
IMG_3253.png
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
aka
-#

Adams pisze: 05 gru 2024, 08:10 SF ma dwie wersje ICE. Jedna działa w podczerwieni.
A te kropki to masakra , raz są raz nie ma i dotyczą wszystkich 3 programów do skanowania . To chyba wada skanera .
Znam i mam SF. v. 9 i 850 pro czyści pyłki i głębokie rysy bez śladu - linkowałem wyżej skany z testu porównawczego. Czyszczenie z podczerwienią to opcja iSRD, SRDx nie korzysta z kanału podczerwieni i, podobno, radzi sobie z materiałem cz-b, ale to pewnie wiesz.
Skaner pewnie wymaga serwisu, ale to inna bajka. Podobno jest spec w Niemczech czy też okolicy, kupa kasy.
Teraz o "zdublowanych" krawędziach. Miałem podobne efekty dwa razy (nawet pytałem na forum co to może być) z SF i skanerem Microtek i800+. Na wycinku kadru w załączeniu widać wyraźnie o co chodzi. Korzystasz z ME? może podwójne skanowanie nie jest zbyt precyzyjne?
Załączniki
podwójne krawiędzie.jpg
podwójne krawiędzie.jpg (110.85 KiB) Przejrzano 1324 razy
Adams
-#
Kontakt:

aka pisze: 05 gru 2024, 08:39
Adams pisze: 05 gru 2024, 08:10 SF ma dwie wersje ICE. Jedna działa w podczerwieni.
Znam i mam SF. v. 9 i 850 pro czyści pyłki i głębokie rysy bez śladu - linkowałem wyżej skany z testu porównawczego. Czyszczenie z podczerwienią to opcja iSRD, SRDx nie korzysta z kanału podczerwieni i, podobno, radzi sobie z materiałem cz-b, ale to pewnie wiesz.
Skaner pewnie wymaga serwisu, ale to inna bajka. Podobno jest spec w Niemczech czy też okolicy, kupa kasy.
Teraz o "zdublowanych" krawędziach. Miałem podobne efekty dwa razy (nawet pytałem na forum co to może być) z SF i skanerem Microtek i800+. Na wycinku kadru w załączeniu widać wyraźnie o co chodzi. Korzystasz z ME? może podwójne skanowanie nie jest zbyt precyzyjne?
Nie tylko raz skanuje.
Nikona rozkręcałem i przeczyściłem lustro, do obiektywu się nie dostałem.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Adams
-#
Kontakt:

A tak off topic - wysłałem właśnie do Francji Nikona F5. Czas odbioru maj 2025. Gość ma takie obłożenie . Dał mi namiar na speca od skanerów. Tylko tym się zajmuje. Zapytam o koszt :)
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
aka
-#

Adams pisze: 05 gru 2024, 09:04Nikona
Nikona V ED wyczyścił i wyregulował skutecznie: https://aleserwis.pl/ Kontaktowy dżentelmen, były pracownik serwisu Nikona w jego lepszych czasach.
Te skany z postu wyżej to nie z bębna były?
Adams
-#
Kontakt:

to jest bęben
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-12-5 o 11.33.01.png
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam