Skanowanie negatywów, duplikator JJC
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Dzień dobry,
Mam sporo starych negatywów, jeszcze mojego taty w formatach głownie małoobrazkowych i trochę 4,5x6.
Na razie bym chciał sie kupić na negatywach małoobrazkowych i je poskanować.
Niestety skanery Plustek 8100 itp. nawet używane odpadają z racji ceny, a maluchy przeważnie skanują do jpg.
Zasnanawiam się nad zakupem duplikatora z Aliexpress
https://pl.aliexpress.com/item/10050070 ... ry_from%3A
Przeznaczenie skanów do późniejszych odbitek także większych niż pocztówka ;) (i pomniejszone do przeglądania).
Czy ktoś miał styczność z w/w duplikatorem? Ewentualnie alternatywy dla niego w podobnej cenie?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam
Mam sporo starych negatywów, jeszcze mojego taty w formatach głownie małoobrazkowych i trochę 4,5x6.
Na razie bym chciał sie kupić na negatywach małoobrazkowych i je poskanować.
Niestety skanery Plustek 8100 itp. nawet używane odpadają z racji ceny, a maluchy przeważnie skanują do jpg.
Zasnanawiam się nad zakupem duplikatora z Aliexpress
https://pl.aliexpress.com/item/10050070 ... ry_from%3A
Przeznaczenie skanów do późniejszych odbitek także większych niż pocztówka ;) (i pomniejszone do przeglądania).
Czy ktoś miał styczność z w/w duplikatorem? Ewentualnie alternatywy dla niego w podobnej cenie?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam
" Skanowanie" lustrzanką jest ok. Zazwyczaj efekty lepsze niż z popularnych skanerów (nawet tych do skanowania filmów). Pozostaje kwestia dalszej obróbki tak uzyskanych plików. Ale wszystko można ogarnąć. Trzeba niestety poświęcić sporo czasu na to.
Fan Pentax'a.
Z takim duplikatorem nie miałem do czynienie ale wygląda to sensownie, a marka JJC pozwala przypuszczać, że jakość tego urządzenia jest dobra.
Krytycznym elementem przy "skanowaniu" aparatem cyfrowym jest jakość obiektywu, dlatego najlepszym wyborem są obiektywy przeznaczone do makrofotografii.
Przy skanowaniu czarno-białych negatywów oraz barwnych diapozytywów to urządzenie plus aparat z odpowiednim obiektywem wystarczą, gorzej w przypadku skanowania negatywów barwnych. Do odwracania barwnego obrazu negatywowego potrzebne będzie specjalne oprogramowanie np. https://www.negativelabpro.com/ , bo obróbka każdego kanału barwnego z osobna przy użyciu uniwersalnych programów do edycji obrazów cyfrowych to byłaby mordęga.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
A ja polecam darmowy program pod linuxa i win: https://www.darktable.org/news/Z_photo pisze: ↑23 lis 2024, 00:18Z takim duplikatorem nie miałem do czynienie ale wygląda to sensownie, a marka JJC pozwala przypuszczać, że jakość tego urządzenia jest dobra.
Krytycznym elementem przy "skanowaniu" aparatem cyfrowym jest jakość obiektywu, dlatego najlepszym wyborem są obiektywy przeznaczone do makrofotografii.
Przy skanowaniu czarno-białych negatywów oraz barwnych diapozytywów to urządzenie plus aparat z odpowiednim obiektywem wystarczą, gorzej w przypadku skanowania negatywów barwnych. Do odwracania barwnego obrazu negatywowego potrzebne będzie specjalne oprogramowanie np. https://www.negativelabpro.com/ , bo obróbka każdego kanału barwnego z osobna przy użyciu uniwersalnych programów do edycji obrazów cyfrowych to byłaby mordęga.
Trzeba będzie zacząć od czarno-białych i slajdów, bo ten negativelabpro widzę jest dodatkiem dla Lr? No i koszt wyższy niż samego duplikatora.
Nie muszę się spieszyć z zakupem, bo tu black week nic nie pomógł. ;)
EDIT: Dzięki za link do Darktable, muszę poszukać tutariale.
Nie muszę się spieszyć z zakupem, bo tu black week nic nie pomógł. ;)
EDIT: Dzięki za link do Darktable, muszę poszukać tutariale.
Tylko przy pomocy takiego duplikatora raczej średniego formatu nie zdygitalizujesz.
Za to mając dobry obiektyw makro z małego obrazka uzyskasz lepsze efekty niż z każdego polskiego skanera, a pewnie porównywalne z niejednym skanerem dedykowanym.
W kwestii programów to jest aktualnie promocja na affinity photo. Może to nie jest Ps i Lr, ale i tak daje radę. No i ma zaszyty prosty edytor do rowów, więc to też da się zrobić.
Za to mając dobry obiektyw makro z małego obrazka uzyskasz lepsze efekty niż z każdego polskiego skanera, a pewnie porównywalne z niejednym skanerem dedykowanym.
W kwestii programów to jest aktualnie promocja na affinity photo. Może to nie jest Ps i Lr, ale i tak daje radę. No i ma zaszyty prosty edytor do rowów, więc to też da się zrobić.
- morotegari
- -#
A nie lepiej do labu oddać? Skanowanie zajmuje olbrzymią ilość czasu, obróbka (nawet z ICE) jeszcze więcej. Lepiej zlecić robotę komuś z profesjonalną maszyną.
Wszystko zależy od tego co się ma do skanowania i ile tego jest czy ile jeszcze będzie.morotegari pisze: ↑23 lis 2024, 10:28 A nie lepiej do labu oddać? Skanowanie zajmuje olbrzymią ilość czasu, obróbka (nawet z ICE) jeszcze więcej. Lepiej zlecić robotę komuś z profesjonalną maszyną.
Zapraszam do mnie.
Do dyspozycji Nikony LS-4000 ED i LS 9000 ED
Do dyspozycji Nikony LS-4000 ED i LS 9000 ED
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Niedawno wyrzuciłem na śmietnik podobny wynalazek. Co prawda bez podświetlenia, ale solidnie wykonany. Moim zdaniem ergonomia jest kiepska. Prawdę mówiąc to i tak efekt końcowy zależy od jakości obiektywu, sensora i obróbki otrzymanego pliku. Za kilkaset złoty można trafić Minoltę DualScan III, a daje ona skany bardzo dobrej jakości. Widziałem na all.... II, też niezła.
Ja "skanuję" metodą fotograficzą. Mieszek Canon Bellows FD/FL, z przodu podajnik filmu 135 z matówką, po drodze obiektyw powiększalnikowy Rodagon, z tyłu przez adapter M39/FX Fuji X-T1 z matrycą 16mln px. Jestem bardzo zadowolony, ale robię tylko B&W w formacie 135. W każdym razie wyniki zdecydowanie lepsze, niż z lokalnego labu Fuji. Teraz przymierzam się do skoku w MF i będę kombinował podobne rozwiązanie dla filmu 120.
Zamówiłem, zobaczymy jak to będzie działało. Gdzieś przeczytałem, że oświetlenie LED jest nierównomierne i lepiej do lampki nie dopłacać, ale zaryzykowałem.