Efekt Schwarzschilda
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Efekt Schwarzschilda
najlepiej było kupić acrosa, do dwóch minut efekt Schwarzschilda jest pomijalny, a potem trzeba dodać ½EV.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -# mod
- Kontakt:
Efekt Schwarzschilda
Odnowię temat, wrzucając informacje do przetestowania.
Ilford dla swoich filmów podaje wzór, wg którego łatwo można wyliczyć rzeczywisty czas naświetlania.
Tc = Tm^P
gdzie:
Tc - skorygowany czas naświetlania
Tm - czas zmierzony
P - potęga
Ilford publikuje też wartości P dla swoich filmów:
SFX 1,43
Pan F+ 1,33
D100 1,26
D400 1,41
D3200 1,33
FP4+ 1,26
HP5+ 1,31
XP2 1,31
K100 1,26
K400 1,30
Mój syn na podstawie danych wyliczył wartości P dla innych negatywów. Jest to najlepsze dopasowanie do danych tabelarycznych publikowanych przez różnych producentów:
Rollei RPX 25 1,33
Rollei Retro 80s 1,53
ADOX 100 CHS II 1,45
Retropan 320 soft 1,45
Fomapan 100 1,60
Fomapan 200 1,63
Fomapan 400 1,45
Wartości wyglądają całkiem rozsądnie i intuicyjnie odpowiada praktyce. Każdy (?) kalkulator w komórce posiada funkcję podnoszenia do potęgi, więc wyliczanie rzeczywistych czasów naświetlania nie jest problemem. Zachęcam do testowania i dzielenia się wynikami.
Ilford dla swoich filmów podaje wzór, wg którego łatwo można wyliczyć rzeczywisty czas naświetlania.
Tc = Tm^P
gdzie:
Tc - skorygowany czas naświetlania
Tm - czas zmierzony
P - potęga
Ilford publikuje też wartości P dla swoich filmów:
SFX 1,43
Pan F+ 1,33
D100 1,26
D400 1,41
D3200 1,33
FP4+ 1,26
HP5+ 1,31
XP2 1,31
K100 1,26
K400 1,30
Mój syn na podstawie danych wyliczył wartości P dla innych negatywów. Jest to najlepsze dopasowanie do danych tabelarycznych publikowanych przez różnych producentów:
Rollei RPX 25 1,33
Rollei Retro 80s 1,53
ADOX 100 CHS II 1,45
Retropan 320 soft 1,45
Fomapan 100 1,60
Fomapan 200 1,63
Fomapan 400 1,45
Wartości wyglądają całkiem rozsądnie i intuicyjnie odpowiada praktyce. Każdy (?) kalkulator w komórce posiada funkcję podnoszenia do potęgi, więc wyliczanie rzeczywistych czasów naświetlania nie jest problemem. Zachęcam do testowania i dzielenia się wynikami.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Efekt Schwarzschilda
Jesli potrzebuje, to uzywam aplikacji „reciprocity timer“ na telefon
-
- -# mod
- Kontakt:
Efekt Schwarzschilda
Z tego co widzę (https://apps.apple.com/us/app/reciproci ... d459691262) to nie ma najwyższych notowań. O tym piszesz, czy o jakimś innym?
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Efekt Schwarzschilda
zladygin, Dokladnie o tym. Nie jestem jakims specjalnie aktywnym fotografem, ktory szczegolnie dlugo naswietla, ale wszystkie negatywy naswietlane przy uzyciu tej aplikacji byly poprawne, tak wiec nie wiem skad te niepochlebne opinie. Zreszta sprawdzone pobieznie czasy z tymi, ktore podawales wyzej sa bardzo zblizone..
Aha i doscyc fajna jest tez funkcja filtrow w aplikacji, ktore mozna dodawac tak, ze nie trzeba nic dodatkowo doliczac.
Aha i doscyc fajna jest tez funkcja filtrow w aplikacji, ktore mozna dodawac tak, ze nie trzeba nic dodatkowo doliczac.
Efekt Schwarzschilda
coz, glwonie zalezy od dlugosci expozycji. przy minucie mozna jescze cos tam kalkulowac. ale roznica miedzy 10 a 30 minutami zwykle bywa znikoma.
Efekt Schwarzschilda
Znalazłem taką notę Ilford'a, w której efekt Schwarzschilda jest liczony prostym niby wzorem z użyciem współczynnika właściwego dla każdego z ich filmów:
https://www.ilfordphoto.com/wp/wp-conte ... ion-v2.pdf
Mamy tu przykład z HP5+, kiedy światłomierz pokazuje ekspozycję 10 sekund:
Tc = 10 exp 1.31 = 20.4 seconds
No i za cholerę nie wychodzi mi to obliczenie na moim kalkulatorku naukowym Nie umiem tego poprawnie wklepać, wychodzą mi jakieś głupoty. Tak to jest, kiedy się nie było w klasie mat-fiz. Ktoś z Szanownych Kolegów mi to rozjaśni? Tak, żebym zrozumiał
https://www.ilfordphoto.com/wp/wp-conte ... ion-v2.pdf
Mamy tu przykład z HP5+, kiedy światłomierz pokazuje ekspozycję 10 sekund:
Tc = 10 exp 1.31 = 20.4 seconds
No i za cholerę nie wychodzi mi to obliczenie na moim kalkulatorku naukowym Nie umiem tego poprawnie wklepać, wychodzą mi jakieś głupoty. Tak to jest, kiedy się nie było w klasie mat-fiz. Ktoś z Szanownych Kolegów mi to rozjaśni? Tak, żebym zrozumiał
Jak masz tam na klawiszach coś w rodzaju "y^x" to wpisujesz 10, klawisz "y^x", 1.31 i masz 20,4. Jeżeli używasz czegoś, co się na kalkulatorze nazywa "exp", to to może być eksponenta e^x i to rzeczywiście wyjdzie co innego.
E, no przecież to właśnie jest napisane w tej instrukcji. To co nie działa?
E, no przecież to właśnie jest napisane w tej instrukcji. To co nie działa?
Efekt Schwarzschilda
To gdzie tu jest funkcja exp()? To tylko podpucha?
Exponent. Potęga. Potęgowanie chyba kojarzysz mimo niebycia matfizem?
Efekt Schwarzschilda
Tyle to ja wiem, tylko znalazłem na kalkulatorze naukowym (którego nie używam) klawisz "x do potęgi y", jak i klawisz "exp", który skojarzyłem z tym zapisem. Dziękuję za wsparcie