Ogniskowa to jedno, a kąt widzenia to drugie. Dla formatu 24X36 ogniskowa 43 mm to kąt widzenia w poziomie 45.2 stopnia, a dla obrazka 6x6 taki kąt daje ogniskowa 66.7 mm. Dla formatu 4x5 taki kąt daje ogniskowa 141.7 mm itd. "Standardowa" ogniskowa zwyczajowo jest trochę większa niż z powyższych liczb wynika, ale "standardowa" to takie grube uproszczenie bo różne proporcje boków kadru w różnych formatach znacząco wpływają na kompozycję obrazu czyli to co widzimy w wizjerze, nie tylko kąt widzenia w poziomie. Każdy ma taki "standard" jaki mu pasuje...
Czyszczenie optyki Mamiya serii Cxxx - czy ktoś z Kolegów próbował i ma wnioski?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Czyszczenie optyki Mamiya serii Cxxx - czy ktoś z Kolegów próbował i ma wnioski?
Producenci za to wiedzą, że 50-tka jest tańsza w produkcji
No właśnie ostatnio uczestniczyłem w rozmowach o tych przelicznikach. Bardzo ciekawe spostrzeżenia podajesz. Czyli taki Sekor 65mm może wg tej metody uchodzić za standard? Bo w tabelach to jak 58mm w małym obrazku on jest...aka pisze: ↑26 paź 2024, 18:26 Ogniskowa to jedno, a kąt widzenia to drugie. Dla formatu 24X36 ogniskowa 43 mm to kąt widzenia w poziomie 45.2 stopnia, a dla obrazka 6x6 taki kąt daje ogniskowa 66.7 mm. Dla formatu 4x5 taki kąt daje ogniskowa 141.7 mm itd. "Standardowa" ogniskowa zwyczajowo jest trochę większa niż z powyższych liczb wynika, ale "standardowa" to takie grube uproszczenie bo różne proporcje boków kadru w różnych formatach znacząco wpływają na kompozycję obrazu czyli to co widzimy w wizjerze, nie tylko kąt widzenia w poziomie. Każdy ma taki "standard" jaki mu pasuje...
Eeee..., chyba trochę mniej.
A dokładnie to 36 mm - wg materiałów z moich zasobów.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
No tak, pomyliłem szkiełka (miałem na myśli 105 jako odpowiednik 58), dzisiaj mam nadmiar świeżego powietrza, psiakrew
A tu ciekawostka z ulotki "Special Accessories for Mamiya C":
_________________________________________________________________________________
Tak, zgadza siępisze: ↑26 paź 2024, 17:42 Tyle, że 40-45 jest znacznie bliżej standardu dla małego obrazka niż 50.
Przekątna małego obrazka to 43 mm.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2024, 19:25 przez Tomasz., łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadza się poza tym, że cytowana wypowiedź nie jest mojego autorstwa.
Nie pierwszy raz coś takiego się zdarza - coś w systemie się od czasu do czasu poprzestawia.
Nie pierwszy raz coś takiego się zdarza - coś w systemie się od czasu do czasu poprzestawia.
Tu jest taki kalkulator: https://www.pointsinfocus.com/tools/dep ... /#{%22c%22:[{%22f%22:13,%22av%22:%228%22,%22fl%22:50,%22d%22:3048,%22cm%22:%220%22}],%22m%22:0}
Ciekawy jest wpływ proporcji boków klatki na odczucia fotografującego. Dla mnie 50 mm dla małego obrazka jest ok, ale np. dla 4x5 147 mm jest za szerokie. Kwadrat to zupełnie inna bajka i dla mnie bez względu na ogniskową zwykle góry jest za dużo. Najlepszy format to proporcje 3:4, jak w 4.5x6.
O..., bardzo zacny link, muszę go zanotować "na twardo".aka pisze: ↑26 paź 2024, 20:48 Tu jest taki kalkulator: https://www.pointsinfocus.com/tools/dep ... /#{%22c%22