ciekawostki i okazje na sprzedaż
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Czego to ludzie nie sprzedają... Saamowie, Czukcze, Buriaci...
A możesz objaśnić na czym polega ta ciekawostka i Twoje zdziwienie?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Aparat m.z. słabo się nadaje do fotografowania w trudnych warunkach atmosferycznych. Prosto go zalać, prosto doprowadzić do zaprowania matówki, w rękawicach jest m.z. słabo obsługiwalny. Dodatkowo na tle innych modularnych konstrukcji tego typu (mamiya, czy hasselblad), jest m.z. znacznie mniej popularny. Ilość akcesoriów, szkieł, które można zapiąć jest mała. Stąd zdziwienie produktem. Że komuś się chciało coś takiego zaprojektować. W konsekwencji i opis, to jak dla mnie kuriozum. Ale nie upieram się, może tylko dla mnie...
Zabawy. Szkła z psixa, zodiaka, sonnary, etc. NieDaSię :)
Racja! Do mojej m645 przykręcam Sonnara 180, Flektogona i resztę tej szklarni Zeissa. Ba! Nawet przykręcam obiektywy z P67.
Formatu 645 używam, gdy idę w "reporterkę", a ilość klatek ma znaczenie, plus szybka wymiana kaset, czy samego insertu.
Formatu 645 używam, gdy idę w "reporterkę", a ilość klatek ma znaczenie, plus szybka wymiana kaset, czy samego insertu.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Do hasselblada też się nie da. No fakt, nie jest to system do zabawy z obiektywami bez migawki. Do zabawy z Sonnarem to polecam P-siksa, a z Zodiakiem to jakiegoś Kieva
Ok, ale to nie wyjaśnia Twego zdziwienia.skpt pisze: ↑15 wrz 2024, 10:15 Aparat m.z. słabo się nadaje do fotografowania w trudnych warunkach atmosferycznych. Prosto go zalać, prosto doprowadzić do zaprowania matówki, w rękawicach jest m.z. słabo obsługiwalny. Dodatkowo na tle innych modularnych konstrukcji tego typu (mamiya, czy hasselblad), jest m.z. znacznie mniej popularny. Ilość akcesoriów, szkieł, które można zapiąć jest mała. Stąd zdziwienie produktem. Że komuś się chciało coś takiego zaprojektować. W konsekwencji i opis, to jak dla mnie kuriozum. Ale nie upieram się, może tylko dla mnie...
Aparat jak aparat. A opis jak opis. Jeden napisze, że obiektyw to rzeźnik ostrości, a drugi nic nie napisze. Sprzeda ten co napisze.
Po tym co napisałeś "czego to ludzie nie sprzedają... Buriaci", zakładałem, że na akcji są jakieś dziwy i cuda. A to zwykły klamot z niezwykłym opisem.
Na szczęście mnie omijają. Dzięki za troskę.
Nie wiem czego może Ci brakować w tym systemie, albo inaczej nie bardzo wiem czego mógłbym chcieć więcej ponad to co jest, a używam broniki etrs od długiego czasu
Optyka jest bardzo przyzwoita, gip znacznie poprawia wygodę używania, do wyboru są kominki i różne pryzmaty... myślę, że każdy coś dla siebie może wybrać. Może jedyne co brakuje to jakieś jasne, krótkie tele - chociaż 150/3.5 też jest ok
No tak, ale w gruncie rzeczy do niewielu aparatów modułowych da się podpiąć szkła niesystemowe - bo jest to m645, jakieś stare broniki czy niezbyt udane kievy ze szczelinowymi migawkami.
- morotegari
- -#
Dokładnie. Bronica ETRS to wygodny aparat, biorąc pod uwagę rozmiar klatki.
Niczego w nim nie trzeba, skonfigurować możesz go sobie dowolnie.
Potrzebujesz kieszonkowego aparatu- instalujesz kominek i korbkę.
Jak potrzeba czegoś wygodniejszego- pryzmat z pomiarem i grip.
W szklarni także wszystko jest, czego trzeba.
Niczego w nim nie trzeba, skonfigurować możesz go sobie dowolnie.
Potrzebujesz kieszonkowego aparatu- instalujesz kominek i korbkę.
Jak potrzeba czegoś wygodniejszego- pryzmat z pomiarem i grip.
W szklarni także wszystko jest, czego trzeba.
Powiedziałbym, że jedyną wadą tych systemów (bronica etr, sq i gs) jest to, że do działania wymagają baterii i tu hassel ma nad nimi pewną przewagę.
Dodam tylko, że pryzmat AE-III (pomiar średnioważony i punktowy, z blokadą ekspozycji) mierzy w przysłowiowy "punkt".