Płukanie końcowe (F905)
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Płukanie końcowe (F905)
Witam. Czy ktoś ma podobne objawy po płukaniu końcowym, czyli nawilżanie, rozlewam zgodnie z etykietą, czyli 1:200, a smugi na negatywie po wysnięciu są, dopiero jak przetrę lekko nawilżoną szmatką to jest czysty, wody używam demineralizowanej z marketu w pojemnikach 5 litrowych, czyżby ta woda miała negatywny wpływ ?
Płukanie końcowe (F905)
Też to miałem przy takim rozcieńczeniu. Po zmianie na 3-4 krople zdecydowanie zmniejszyła mi się ilość plamek. Spróbuj też bez F905 na jakimś starym negatywie. Dopiero jak przeszedłem na swoją wodę osmotyczną mam czyste negatywy bez dodatkowych zwilżaczy. Warunek ostatnie dwa płukania w wodzie osmotycznej. Tak dla wiadomości jakość tych wód demineralizowanych też jest różna.Wlodek pisze: ↑25 sie 2024, 06:54 Witam. Czy ktoś ma podobne objawy po płukaniu końcowym, czyli nawilżanie, rozlewam zgodnie z etykietą, czyli 1:200, a smugi na negatywie po wysnięciu są, dopiero jak przetrę lekko nawilżoną szmatką to jest czysty, wody używam demineralizowanej z marketu w pojemnikach 5 litrowych, czyżby ta woda miała negatywny wpływ ?
Płukanie końcowe (F905)
No właśnie, rozcieńczam zgodnie z instrukcją, a tu takie "brudy", ale dzięki, ja stosuję to w kareksie, czyli 500ml wody i 2,5ml F905, zwiększę dawkę i zobaczę jak wygląda.
Płukanie końcowe (F905)
Chyba LD, raczej pisał o zmniejszeniu tej dawki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Płukanie końcowe (F905)
"Przejenzyczenie".
Płukanie końcowe (F905)
Moje doświadczenie z Mirasolem (F-905 podobno jest tym sam) jest raczej negatywne. Płukanie w kąpieli z wody osmotycznej z dodatkiem Mirasolu często kończyło się zaciekami. Zieniłem Mirasol na Adoflo od Adoksa i zacząłem odwirowywać szpule - zapomniałem o zaciekach i mam błyskawicznie suchy film. Ostatnio przetestowałem płukanie w kąpieli Adoflo + woda z kranu na filmie 4x5 bez wirowania i też zacieków nie ma. Adoflow dodaję "na oko", tyle ile się do pipety nabierze, ale jest to trochę mniej niż 1 ml czy to na 300 czy też 500 ml wody. Powiem tak - musisz dopracować się swojej metody płukania i suszenia. Niektórzy płuczą 1 lub 2 razy w demi i nie wiedzą co to dodatki zwilżające, a o zacieków nie mają. A co do wody demi to polecam taką, która jest uzyskiwana metodą odwróconej osmozy.
Płukanie końcowe (F905)
Kupiłem to dziadostwo jakieś pół roku temu, zachwalane jak dobrze działa, drogie bo dałem coś około 65 zł, a tu takie negatywne działanie, ale dzięki za kolejną podpowiedź. Spróbuję Adoks-a, ale nie teraz.
-
- -#
Płukanie końcowe (F905)
Kupiłem niegdyś Mirasol i nie byłem zadowolony, obecnie używam Kodak FLO i bardzo sobie chwalę. Wlewam około 0,5ml na film.
Płukanie końcowe (F905)
OK, dzięki za podpowiedzi.
Płukanie końcowe (F905)
ciekawa sprawa, używałem do tej pory zwykłej marketowej wody demineralizowanej i mirasolu i nie miałem żadnych problemów z zaciekami. Wcześniej używałem fotonalu i tu niestety zacieki się zdarzały jeśli dało się go trochę za dużo do wody.
Płukanie końcowe (F905)
Czyli jak widać i czytać - doświadczenia i odczucia różne.
-
- -#
Płukanie końcowe (F905)
Każdy ma też inną wodę w kranie.