[K] Kupię maskownicę niedrogo

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Cześć,
Szukam maskownicy 13x18 lub 18x24 - wolę większą.
Ostatnio rzadko siedzę w ciemni, więc nie chce topić w maskownicy nie wiadomo ile pieniędzy - cena jest więc ważna, szukam czegoś taniego.
Nie musi być Mercedes (LPL, Kaiser czy inne markowe cudo co Niemiec pod kocem trzymał), zadowoli mnie WZFO, Meopta albo jakikolwiek zachodni no-name - byle maskownica była prosta, nie zardzewiała i dawała ustawić równą ramkę ze wszystkich stron bez 15-minutowych wygibasów.
(aktualnie mam złom z PZO, który ma krzywo nabite kołki prowadzące narożnik, więc papier nie jest prostopadły do ramki - za takie cuda mechaniki i topologii bardzo dziękuję)

P.S.
Tak zupełnie na marginesie - fajnie po latach wrócić na Korex i odkryć, że tu wszystko po staremu. ;)
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

sokol07 pisze: 15 sie 2024, 23:44 dawała ustawić równą ramkę ze wszystkich stron bez 15-minutowych wygibasów
WZFO, PZO czy inne takie mogą niespecjalnie spełniać ten wymóg... Jeśli chcesz, żeby to jakoś sensownie działało przez dłuższy czas to raczej radziłbym szukać maskownic ze średniej, półki takich jak: LPL, Durst, Kaiser itp. Te mniejsze czasami można dostać w niezłych cenach...

Względnie, jeśli nie chcesz tyle wydać i ściągać ich z ebay, to może na początek niezłym rozwiązaniem byłoby zastąpienie maskownicy passe partout? Ramki zawsze wyjdą Ci takie same, tylko nie będziesz miał ruchomych lamelek. Jest to nawet ok rozwiązanie jak się robi kilka określonych formatów.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Zarówno z PZO jak i z WZFO zdarzało mi się trafić na całkiem dobre egzemplarze, w których jedynym słabym punktem była możliwość przechylenia lamelek od kąta prostego względem siebie w ramach luzu lamelki na prowadnicy. Ale to nie jest tragedia, ekierkę w domu też mam.
Także dobry egzemplarz polskiej produkcji (dobry tzn. bez wad fabrycznych) też przyjmę.
LPL, Durst czy Kaiser - bardzo chętnie, ale nie za ceny, za jakie aktualnie się pojawiają. Dursta i Kaisera nie ma u nas na sprzedaż ani jednego (nowy Kaiser w fotociemni za 1200), LPL jest jeden na OLX, ale 400zł to dla mnie trochę przesada.
Na ebayu widziałem jednego LPLa za sensowne pieniądze (niecałe 250 z wysyłką), ale 40x30 - nie mam nawet miejsca na tak wielką maskownicę, tylko by mi zawadzała - to maskownica do Opemusa 5 i ciemni w ciasnej łazience... ;)

Słyszałem o rozwiązaniu z passe partout, tylko jedno mnie zastanawia - jak ustawiasz passe partout względem papieru, żeby ramka i obraz zawsze były równo? Bo jeśli będę chciał ramkę 2, 3 czy 5 milimetrową, to tak cienkiego passe partout nie dotnę, żeby ustawiać "bok do boku".
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

sokol07 pisze: 16 sie 2024, 08:23 Bo jeśli będę chciał ramkę 2, 3 czy 5 milimetrową, to tak cienkiego passe partout nie dotnę, żeby ustawiać "bok do boku".
no nie, przy ramkach z pp to bardziej 10-15mm żeby to wygodnie się robiło...
tu na ebay jest durst w dość rozsądnej cenie https://www.ebay.pl/itm/204927804043?_n ... R4DX5JurZA odrobinę większy niż szukasz, ale może zmieścisz go w swojej ciemni ;-)
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

Bogen, ahel, hama jest tego jeszcze kilka, małe w rozsądnych cench. Jeżeli paczeć na ibeja, to na francuskim lub niemieckim ciśniesz sercza po angielsku :) "easel" w kategorii "Photo et caméscopes".
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

sokol07 pisze: 16 sie 2024, 08:23 jak ustawiasz passe partout względem papieru, żeby ramka i obraz zawsze były równo? Bo jeśli będę chciał ramkę 2, 3 czy 5 milimetrową, to tak cienkiego passe partout nie dotnę, żeby ustawiać "bok do boku".
Nie do końca rozumiem co masz na myśli. Przyklejasz do jakiejś sklejki, płyty, czegoś w miarę ciężkiego ramkę z kartonu o grubości zbliżonej do papieru którego używasz, do tego wkładasz arkusz papieru fotograficznego już wywołanego albo nowego, jeśli jesteś rozrzutny. Na papierze rysujesz margines jaki chcesz uzyskać. Następnie bierzesz tekturę i wycinasz okienko o wymiarach jakie chcesz żeby miał obraz na powiększeniu i dopasowujesz starannie do obrysu na papierze. Unieruchamiasz i przyklejasz z jednej strony zawias z jakiegoś plastra albo płótna. Używam takiego rozwiązania, perfekcyjnie równe marginesy, ale tylko w jednym formacie.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Wszystko fajnie, tylko mamy 130zł za ramkę i drugie tyle za wysyłkę i opłaty importowe - to wolę już dać zarobić komuś tutaj na forum, lokalnie...
Imperitus pisze: 17 sie 2024, 09:49 ramkę z kartonu o grubości zbliżonej do papieru którego używasz, do tego wkładasz arkusz papieru fotograficznego już wywołanego albo nowego, jeśli jesteś rozrzutny.
Dokładnie o ten fragment mi chodziło - jak robisz ten element, który ustala pozycję papieru światłoczułego na płaszczyźnie deski. :)
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

sokol07 pisze: 18 sie 2024, 20:46 Wszystko fajnie, tylko mamy 130zł za ramkę i drugie tyle za wysyłkę i opłaty importowe - to wolę już dać zarobić komuś tutaj na forum, lokalnie...
jasne, jak znajdziesz maskownicę w dobrym stanie i przyzwoitej cenie u nas, to zawsze lepiej wziąć lokalnie, bo mniej zachodu z przesyłkami i tym wszystkim ;-)
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

sokol07 pisze: 18 sie 2024, 20:46 Dokładnie o ten fragment mi chodziło - jak robisz ten element, który ustala pozycję papieru światłoczułego na płaszczyźnie deski. :)
No to już wiesz
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Krzy
-#

Post autor: Krzy »

Powiedz jaki chcesz format i ile to dla Ciebie niedrogo.

Ja mam naprawde porzadna maskownice RRB 12x16in, ale wole jednak uzywac zaprojektowanych i zrobionych przeze mnie maskownic, ktore sa precyzyjne i daja idealnie powtarzalne marginesy wybranych rozmiarow. Mam 9x5x12 oraz 12x16 cala.

Zapraszam na priv jakby co.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

30x40 (12"x16") to już sporo dla mnie, tak jak pisałem wyżej - raczej celuję w 13x18 albo 18x24 cm.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Krzy pisze: 19 sie 2024, 23:11 wole jednak uzywac zaprojektowanych i zrobionych przeze mnie maskownic, ktore sa precyzyjne i daja idealnie powtarzalne marginesy wybranych rozmiarow
pochwal się swoim projektem, bo zaciekawiłeś mnie z nim ;-)
Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

Krzy pisze: 19 sie 2024, 23:11 mam naprawde porzadna maskownice RRB 12x16in,
Ja bym się pochylił nad rrb 30x40, lub większą. Niedrogo :)
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Fredrixxon pisze: 22 sie 2024, 09:59 Niedrogo :)

Ile to niedrogo jak na maskownicę na dożywocie? ;-)
Jak tak patrzę na nie na ebay'u to one jakoś specjalnie nie podrożały od czasów kiedy swoją kupiłem. Tak od 1200 do 1600 można już coś wyszukać.
ODPOWIEDZ