Kit Rolley C41 na 1 litr

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Wlodek
-#

Kit Rolley C41 na 1 litr

Post autor: Wlodek »

Witam. Czy ktoś to używał ? Czy robić przerywanie z wody między kąpielami? Jaką agitację użyć ?
Mam trzy filmy kolorowe i ten zestaw C41, zastanawiam się dlaczego nie znalazłem
czasów obróbki dla różnych filmów, czyżby był tylko jeden do wszystkich negatywów kolorowych ?
Jeszcze jedno, chcę obróbkę wykonać dla 25 stopni, czy będzie dobrze?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Kit Rolley C41 na 1 litr

Post autor: J.A. »

Wlodek pisze: 28 maja 2024, 14:09 zastanawiam się dlaczego nie znalazłem
czasów obróbki dla różnych filmów, czyżby był tylko jeden do wszystkich negatywów kolorowych ?
Serio pytasz, czy sobie tani trolling urządzasz?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
EE2
-#

Kit Rolley C41 na 1 litr

Post autor: EE2 »

J.A., Kolega może nie przeglądał internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na swoje zapytanie.
Wlodek, Czas obróbki dla kolorowych filmów C41 jest jednakowy dla wszystkich filmów. W 25 st C wywołać wywołasz ale licz się z tym, że efekty mogą nie być takie jak powinny być. Ja tak wywoływałem w zastanej temperaturze w ECN2 w zeszłym roku filmy korzystając z tabelki znalezionej w internecie i niby było OK ale nie jest to prawidłowy sposób obróbki.
Obecnie wywołuje takie filmy w 30st C co też nie jest prawidłowe (bo prawidłowo to o ile się nie mylę 38st C) i efekty są o wiele, wiele lepsze a i czas obróbki szybszy. Przed wywoływaniem w dedykowanej temperaturze powstrzymuje mnie fakt, że wtedy proces jest bardzo szybki i obawiam się przewołania lub niedowołania. Nie mam procesora, korzystam z cyrkulatora do sous vide jako precyzyjnego podgrzewacza a agitację prowadzę w ciągły sposób obracając powoli szpulą koreksu za pomocą prostego napędu tak aby film "zagarniał" płyn między zwoje. Gdybym miał procesor z liftem to wtedy na pewno bym obrabiał w dedykowanej temperaturze, niestety finanse nie pozwalają więc kombinuje ;-)
Praktica EE2, Praktica MTL5, Praktica PLC3, Praktisix IIA, Yashica FX3 Super 2000, Minolta 7000 AF i Canon EOS 300 :-)
Oprócz tego trochę szkieł głównie spod znaku Pentaconu i trochę innych akcesoriów foto - więcej sprzętu niż talentu ;-)
Wlodek
-#

Kit Rolley C41 na 1 litr

Post autor: Wlodek »

Dzięki EE2 - rozwiałeś moje wątpliwości.
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Kit Rolley C41 na 1 litr

Post autor: skrystos »

Ja używam chemi rollei, czasy obróbki dla różnych temperatur masz tam podane i jest chyba wariant 25 stopni o ile pamiętam, zobacz w instrukcji. Znacznie lepiej kupić miskę, podgrzewacz sousvide i zrobić to tak jak powinno być jak nie masz procesora :)
ODPOWIEDZ