O, wątpię. Wiem że jest świetny w dezynfekcji wody pitnej. Nie twierdzę że nie ma zalet. Po prostu po co ozonować coś, co da się zwyczajnie wyprać? Jak pisałem, ozonowanie usuwa zapachy i zabija mikroorganizmy. Ale brudu nie usunie.
W czym pierzecie rękawy ciemniowe?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Obawiam się że jednak ozon będzie gorszy, są lepsze sposoby na pozbycie się przykrych zapachów z drobnych przedmiotów.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Ja bym to po prostu w czyms lagodnym wypral i po sprawie. W koncu nie mowimy o sprzecie wartym tysiace a o worku tanim w wymianie.
Jesli chodzi o ozonowanie, to musze przyznac, ze w przypadku futeralow na aparaty (ale nie tylko) cuchnacych piwnica lub spalonym tytoniem to nie mam zadnych oporow. Moj sprzet nie ma wartosci muzealnej i co sie z nim stanie za kilkadziesiąt lat specjalnie mnie nie interesuje. Kabury, ktore czyscilem do tej pory w ten sposob nie byly brudne, a tylko przesiąknięte jakimiś odorem. Jak na razie nie zauważyłem ubocznych skutków
Jesli chodzi o ozonowanie, to musze przyznac, ze w przypadku futeralow na aparaty (ale nie tylko) cuchnacych piwnica lub spalonym tytoniem to nie mam zadnych oporow. Moj sprzet nie ma wartosci muzealnej i co sie z nim stanie za kilkadziesiąt lat specjalnie mnie nie interesuje. Kabury, ktore czyscilem do tej pory w ten sposob nie byly brudne, a tylko przesiąknięte jakimiś odorem. Jak na razie nie zauważyłem ubocznych skutków
I pewnie nie zauważysz. Może jest to pewną przesadą z mojej strony, skrzywienie zawodowe, ale zmiany po jednorazowym ozonowaniu będą niedostrzegalne gołym okiem. Są jednak mierzalne, jak skracanie włókien czy depolimeryzacja kolagenu w skórze. Dla zwykłego człowieka jest to pewnie bez znaczenia, często o tym zapominam
Niemniej w tym przypadku uważam że wypranie będzie zwyczajnie prostsze i lepsze.
-
- -#
Nie spodziewałem się, że zapach mojego rękawa może być zalążkiem żywiołowej dyskusji. Z całego serca dziękuję za zaangażowanie.
Przypomnę tylko, że pytałem o środek do PRANIA, a moja wątpliwość (przesadna jak zwykle) dotyczyła kwestii ewentualnego pylenia w przypadku niedokładnego wypłukania proszku po praniu .
Przypomnę tylko, że pytałem o środek do PRANIA, a moja wątpliwość (przesadna jak zwykle) dotyczyła kwestii ewentualnego pylenia w przypadku niedokładnego wypłukania proszku po praniu .
Fredrixxon, jeśli martwi Cię pylenie to użyj płynu zamiast proszku, proste. Mogę polecić jakiś delikatny, z rodzaju tych dedykowanych dla dzieci.
Juz sie wystraszylem, ze proszek do prania bierzesz calkiem doslownie i chcesz go uzywac bez wody. Ale piszesz jednak o plukaniu wiec jestem spokojny Wez np. taki, wyplucz po wypraniu kilka razy i bedzie na pewno ok:Fredrixxon pisze: ↑27 sty 2024, 23:38 Przypomnę tylko, że pytałem o środek do PRANIA, a moja wątpliwość (przesadna jak zwykle) dotyczyła kwestii ewentualnego pylenia w przypadku niedokładnego wypłukania proszku po praniu .
https://premiumzakupy.pl/zele-do-prania ... 9a4c60c36a
U mnie w kazdej drogerii dm, wiec w Polsce pewnie tez
Pytałeś o pranie wspominając jak wyżej, to wtrąciłem uwagę o skutecznym sposobie na smrodek.
Wątpisz bo nie masz wiedzy. Nie pisałem o usuwaniu brudu ozonem, a wyłącznie niepożądanych zapachów. Ozonuje się dla usunięcia zapachu, grzybów, bakterii w pomieszczeniach, lodówkach/chłodniach, samochodach itp. Nie tylko wodę się ozonuje ale także żywność.
Chyba wyozonuję swoje skarpetki
Wątpię w możliwość zdziwienia mnie, nie w mnogość zastosowań ozonu
Poczytaj o próbach z zastosowaniem ciekłego ozonu jako utleniacza w silnikach rakietowych. Kiedyś to się umieli bawić...
jeśli chodzi o skarpetki, to najlepsze jest promieniowanie gamma, tylko przed napromieniowaniem nie zapomnij stóp wyjąć ze skarpetek.miki11 pisze:Chyba wyozonuję swoje skarpetki
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Urban legend
Takie skafandry istnieją tylko w filmach.
Takie skafandry istnieją tylko w filmach.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ale fartuchy ołowiowe to już na sto procent istnieją, nawet taki nosiłem, jak mieliśmy na fizyce zajęcia z promieniowaniem jonizującym.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
O którym zakresie promieniowania mowa? Bo to kluczowe.
Wątpię by chodziło o gamma.
Wątpię by chodziło o gamma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150