Filtry Foto
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Filtry Foto
Cześć,
Chciałbym zakupić filtry i nie wiem jakie, pomożecie?
Pierwszy to filtr do filmu Vision 3 500T - filtr ma pozwolić naświetlać w dzień.
Drugi to filtr ocieplający cienie -chodzi o to żeby trochę wyrównać balans pomiędzy głównym planem w słońcu np a cieniami, któ®e wpadają w cyjan/niebieski. Czytałem coś o 1A, 81A i KR 1.5. Zadziała?
Trzeci żeby nocne zdjęcia były "czyste"
Dzięki za pomoc.
Chciałbym zakupić filtry i nie wiem jakie, pomożecie?
Pierwszy to filtr do filmu Vision 3 500T - filtr ma pozwolić naświetlać w dzień.
Drugi to filtr ocieplający cienie -chodzi o to żeby trochę wyrównać balans pomiędzy głównym planem w słońcu np a cieniami, któ®e wpadają w cyjan/niebieski. Czytałem coś o 1A, 81A i KR 1.5. Zadziała?
Trzeci żeby nocne zdjęcia były "czyste"
Dzięki za pomoc.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Filtry Foto
"filtr ocieplający cienie"
Filtry działają na cały obraz, nie wybiórczo. Jeśli zbalansujesz (ocieplisz) cienie, to rozjedzie Ci się obraz w światłach i też pójdzie w stronę ciepłych tonów.
Filtry działają na cały obraz, nie wybiórczo. Jeśli zbalansujesz (ocieplisz) cienie, to rozjedzie Ci się obraz w światłach i też pójdzie w stronę ciepłych tonów.
Filtry Foto
Teoretycznie jest tak jak piszesz, a w praktyce działanie filtra ocieplającego jest najbardziej widoczne właśnie w cieniach.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Filtry Foto
Z oznaczenia filmu wnioskuję, iż to film do światła sztucznego o temperaturze barwowej ok. 3500K. Przy świetle dziennym o temperaturze barwowej ok. 5500 K taki materiał należałoby eksponować przez filtr KR 9, ew. KR 12 (nie pamiętam adekwatnych oznaczeń Kodaka).
Zadziała.pisze: Czytałem coś o 1A, 81A i KR 1.5. Zadziała?
Skylight 1A w najdelikatniejszy sposób. 81A lub KR 1,5 (to mniej więcej to samo) nieco mocniej.
A na to nie znam patentu.pisze: Trzeci żeby nocne zdjęcia były "czyste"
Ostatnio zmieniony 07 sty 2024, 23:48 przez Z_photo, łącznie zmieniany 2 razy.
_________________________________________________________________________________
Filtry Foto
Przypomniałem sobie, że mam stary poradnik Kodaka, zawierający m.in. informacje o filtrach korekcyjnych.
Filtry Foto
Słaby pomysł, stracisz jakieś 2,5 EV. Ten film zachowaj na fotografię przy świetle lodowym "biały ciepły".
Ale już w średnich tonach robi się paskudnie żółto, a to widać baaardzo. Chyba bardziej niż w cieniach.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Filtry Foto
Bez przesady. W przypadku najdelikatniejszych filtrów typu Skylight 1A czy 81A (vel KR 1,5) nie ma takiego ryzyka.
Filtry Foto
Skay, to nie ten filtr o którym mowa.
A ostatnie zdjęcie już nawet śnieg jest żółty.
A ostatnie zdjęcie już nawet śnieg jest żółty.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Filtry Foto
No jak nie, jak tak?
Adams pytał m.in. o filtr 1A.
Do zdjęć śnieżnych krajobrazów bym go nie użył, ale właśnie na białym tle widać, że działanie filtra 81A/KR1,5 nie jest drastyczne.A ostatnie zdjęcie już nawet śnieg jest żółty.
W niezimowych warunkach i przy zachmurzonym niebie z jego użyciem można otrzymać bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcia, tj. w naturalnej kolorystyce.
Filtry Foto
2.5 EV ? kurde, czytałem gdzieś o 1/3 ev i dlatego mnie to zainteresowało.
Ten drugi to bardziej na misto, ciężko później pod powiększalnikiem oś z tym zrobić , a nawet bardziej slajd mnie interesuje w tym aspekcie. A całość się wzięła=z opinii o Kodaku Ektar.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Filtry Foto
Przy okazji: gdyby sobie ktoś winszował uchwyt małego systemu Cokin (czyli "A") w wersji oryginalnej (w kolorze grafitowym), to proszę o kontakt - oddam za równowartość butelki przyzwoitego piwa.
W komplecie jest adapter M62.
W komplecie jest adapter M62.
Filtry Foto
Korekta dla filtra 85, właściwego przy fotografowaniu na materiale zbalansowanym do światła 3500K w warunkach oświetlenia dziennego ok. 5500K, wynosi 2/3 EV - vide skan poradnika, który wcześniej zamieściłem.
Filtry Foto
Kurde , nie mogę znaleźć w sklepach tych filtrów.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2024, 13:02 przez Adams, łącznie zmieniany 1 raz.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Filtry Foto
Każdy z tych filtrów przewidziany jest do fotografowania w warunkach oświetlenia dziennego, na materiałach zbalansowanych do światła sztucznego (żarowego) o innej temperaturze barwowej. W Twoim przypadku odpowiedni byłby filtr 85 bez dodatkowych oznaczeń literowych.
- Załączniki
-
- 85.jpg (8.96 KiB) Przejrzano 639 razy