Cześć, ma ktoś może instrukcję obsługi do Krokusa 3?
Dostałem taki powiększalnik od znajomego i ogólnie to niby wiem co i jak ale mimo wszystko chciałbym zapoznać się z instrukcją obsługi
Pozdrawiam
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Obsługa jest bardzo prosta. Regulacja wielkości powiększenia odbywa się poprzez regulację wysokości nad blatem. Ostrości-poprzez regulację mieszka z obiektywem. W razie potrzeby mogę podejść i wszystko pokazać. Gdy zrobisz tę ciemnię . No i w zależnosci od formatu filmu trzeba zamontować obiektyw o odpowiedniej ogniskowej (45-50, ca 80 lub ca 105). Czasami konieczna jest wymiana miseczki obiektywowej ale to przy dużych powiększeniach. Równomierność oświetlenia negatywu poprzez regulację ustawienia żarówki. Najprościej to jednak pokazać praktycznie
powalos pisze: ↑13 lis 2023, 08:38
Obsługa jest bardzo prosta. Regulacja wielkości powiększenia odbywa się poprzez regulację wysokości nad blatem. Ostrości-poprzez regulację mieszka z obiektywem. W razie potrzeby mogę podejść i wszystko pokazać. Gdy zrobisz tę ciemnię . No i w zależnosci od formatu filmu trzeba zamontować obiektyw o odpowiedniej ogniskowej (45-50, ca 80 lub ca 105). Czasami konieczna jest wymiana miseczki obiektywowej ale to przy dużych powiększeniach. Równomierność oświetlenia negatywu poprzez regulację ustawienia żarówki. Najprościej to jednak pokazać praktycznie
Zapomniałeś o istotnej kwestii włączenia wtyczki do kontaktu. Natomiast światło zapala się wyłącznikiem na przewodzie.
Dzięki za link Tak jak napisałem - niby wiem co i jak ale zawsze lepiej jest tą instrukcję mieć
Jak w przyszłym roku wiosną będę uruchamiał ciemnię skorzystam z pomocy kolegi Powalos
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne