co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
co właśnie wywołałeś?
oKuba, no właśnie coś mi się kojarzyło, że już ktoś kiedyś o tym pisał. Jakoś filmom, które siedzą w oryginalnych zapieczętowanych foliach aluminiowych nic się nie dzieje. Te były przechowywane w woreczku z zamknięciem strunowym. Dziękuję za wyjaśnienie.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Minolta Dynax 800si / Minolta Dynax 7, Minolta AF 100-300/4.5-5.6 APO, Minolta AF 28/2.8
Fomapan 100@100ASA (135)
Kodak D76, 1+1, 20°C, 10', 60/60x2
Minolta Dynax 800si / Minolta Dynax 7, Minolta AF 100-300/4.5-5.6 APO, Minolta AF 28/2.8
Fomapan 100@100ASA (135)
Kodak D76, 1+1, 20°C, 10', 60/60x2
oKuba, dziwne jest tylko to, ze w czasach gdy filmy produkowano na dużą skalę, takie rzeczy się nie zdarzały. A filmy były zazwyczaj sprzedawane zaklejone banderolą na papierze ochronnym i włożone w aluminiowe lub plastikowe tubki z zamknięciem. Mam jeszcze 4 sztuki tego Avi i te siedzą właśnie w takich tubkach. Zobaczymy czy na nich też wystąpi ten efekt. Chyba jednak teraz papier jest dziadowski czyli do d..y.
Nawet gdy je teraz wyjmę z lodówki to chyba i tak niewiele pomoże. Zużyję na jakieś próby sprzętu lub wywoływania.
Nawet gdy je teraz wyjmę z lodówki to chyba i tak niewiele pomoże. Zużyję na jakieś próby sprzętu lub wywoływania.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
powalos Zgadzam sie całkowicie z Twoja teza, ze obecne materiały pod względem jakości a zwlaszcza trwalosci, nie umywają sie do tych z dawnych czasów. Nawet Ilford na 120tki zmniejszył okres przydatności do "spożycia".
co właśnie wywołałeś?
Przypuszczam, że jak już "złapały" wilgoci to niewiele pomoże. Swoją drogą co to za czarny barwnik, który "przechodzi" z papieru do emulsji
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
mrek Oby nie za pozno!
co właśnie wywołałeś?
O! A jakie filmy dokładnie? I po jakim okresie przetrzymywania?
co właśnie wywołałeś?
pan_ryba Niestety z roznymi, od HP5 do Tri-x’a. Na szczescie szybko sie polapalem. Czas przechowywania ok. 1 roku. Podobnie mialem tez z negatywami kupionymi od prywatnych osob i przechowywanych w lodowce. Z kupowania z niepewnych zrodel skutecznie sie wyleczylem. Mam jeszcze pewien zapas, ktory wykorzystuje do dziurkowcow. Tam to zbytnio nie przeszkadza. Przynajmniej mnie..
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Zmniejszył? Czyli obniżył zalecaną temperaturę?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Tak, obniżyli zalecaną temperaturę.