Nie używany koreks Gepe.
Na dwa filmy małyobrazkowe 35mm.
Brak w zestawie przyrządu do nakladnia filmu na szpule.
Cena 50zł + wysyłka.
[S] Koreks Gepe
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
[S] Koreks Gepe
A jaki to niby przyrząd jest do tego potrzebny ?Filipescu
Brak w zestawie przyrządu do nakladnia filmu na szpule.
Cena 50zł + wysyłka.
Fan Pentax'a.
[S] Koreks Gepe
a bo on jest chyba ładowany tak jak metalowe szpule, znaczy od środka.
proszę spojrzeć: zaczepia się o rdzeń i tymże przyrządem się kreci rdzeniem wciągając film, lekko wygięty w łódeczkę, między szpule.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
[S] Koreks Gepe
Może chodzi o to, że nie trzeba pchać giętkiego filmu, tylko się go ciągnie i nawija. Ale wygląda to na tak skomplikowane, że jest tylko gorzej.
[S] Koreks Gepe
W średnim formacie niekoniecznie. Co prawda nigdy czegoś takiego nie używałem, to tylko przypuszczenie, ale akurat film 120 zwykle jest dość wiotki i to właśnie on sprawia wielu ludziom problem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
[S] Koreks Gepe
To już koreksy typu "Z" (jednospiralne) miały to o wiele prościej rozwiązane. Sam używałem długo takiego.
Fan Pentax'a.
[S] Koreks Gepe
powalos, miki11, PPaweł, J.A.,
Przyznaję, że ma to uzasadnienie, zwłaszcza przy starych mocno zwiniętych "twardych" szerokich filmach, które nie tak łatwo wprowadzić w prowadnice klasycznych szpul patersona, kaisera czy jobo.
Przy filmach 35mm może mniejsze, ale jeśli ktoś ma problemy z wkładaniem filmów i nie lubi niespodzianek podczas tego etapu, to używając takiej nawijarki i tego koreksu, szansa że film się "zatnie" jest praktycznie zerowa.
Sprawa nawijania jest banalnie prosta i wręcz przyjemna. (jeśli już się posiada nawijarkę, pewnie da się ją zdobyć ale trzeba być cierpliwym)
Polecam!
P.S GEPE to stara nazwa, dużo wiecej koreksów z tego systemu funkcjonuje w analogowym świecie pod nazwą HP Combina.
Przyznaję, że ma to uzasadnienie, zwłaszcza przy starych mocno zwiniętych "twardych" szerokich filmach, które nie tak łatwo wprowadzić w prowadnice klasycznych szpul patersona, kaisera czy jobo.
Przy filmach 35mm może mniejsze, ale jeśli ktoś ma problemy z wkładaniem filmów i nie lubi niespodzianek podczas tego etapu, to używając takiej nawijarki i tego koreksu, szansa że film się "zatnie" jest praktycznie zerowa.
Sprawa nawijania jest banalnie prosta i wręcz przyjemna. (jeśli już się posiada nawijarkę, pewnie da się ją zdobyć ale trzeba być cierpliwym)
Polecam!
P.S GEPE to stara nazwa, dużo wiecej koreksów z tego systemu funkcjonuje w analogowym świecie pod nazwą HP Combina.
[S] Koreks Gepe
Ja także dziękuję, nie miałem pojęcia, że są takie koreksy.