Możliwe, nie mam doświadczeń z filmem 120.
Plamy na brzegu negatywu.
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
- -#
Krokus 2000
Nigdy nie miałem problemów z obróbką błon 120 w koreksie Jobo (konkretnie 1520).
W szczególności nie stwierdziłem żadnych plam.
PS. Przyczyną powstawania piany mogącej powodować artefakty podobne do przedstawionych na początku tego wątku są nieopłukane lub niedostatecznie opłukane szpule koreksu, po wcześniejszym użyciu kąpieli z preparatami zmniejszającymi napięcie powierzchniowe (Fotonal, Mirasol, Ilfotol, etc).
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Nie pozostaje mi nic innego jak się zgodzić. Wywołałem w puszce 1520, zanim kupiłem procesor dziesiątki filmów 120, mieszając koziołkami.
To jest bardzo prawdopodobne, ale też sam wywoływacz ma tendencję do pienienia sią.Z_photo pisze: ↑21 lip 2023, 09:57 PS. Przyczyną powstawania piany mogącej powodować artefakty podobne do przedstawionych na początku tego wątku są nieopłukane lub niedostatecznie opłukane szpule koreksu, po wcześniejszym użyciu kąpieli z preparatami zmniejszającymi napięcie powierzchniowe (Fotonal, Mirasol, Ilfotol, etc).
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
I to może być to:)
Również nigdy nie miałem problemów z plamami przy filmach 120 w koreksie Jobo.
wywołuję filmy 120 w koreksie Jobo 1000 tym o najmniejszej średnicy zewn. Miałem mnóstwo problemów z takimi plamami, bo szpule mają mało miejsca na film, jest bardzo ciasno i bąble tworzą się na potęgę i nie chcą się odrywać. Zwyczajowo robiłem przewrotki 10s co 1min. Plamy prawie zawsze występowały raz mniejsze raz większe. Dopiero pomogła zmiana systemu przewrotek, teraz robię 3x co 30 sek. Plamy występują ale bardzo sporadycznie. Czyli potwierdzam, że są to ślady spienionego wywoływacza. Powodzenia w walce o jakość negatywów...
Możesz napisać jaka to średnica, bo żyłem do tej pory w przekonaniu, że najmniejszy jest system 1500.
Koreks jest opisany jako JOBO 1000, u nasady ma fi zewn. 95mm u góry parę mm więcej, jest na 5szpul standardowych, średnica szpuli to 90mm. Wywołuje w nim 135, 120, 9x12oraz 4x5 mam różne szpule porobione.
To by znaczyło, że są albo identyczne, albo różnią się nieznacznie.
Szpula systemu 15xx ma 91mm średnicy zewnętrznej.
Szpula systemu 15xx ma 91mm średnicy zewnętrznej.
Istotna jest nie tylko częstotliwość przewrotek, ale i sposób ich dokonywania.
Najlepiej robić to tak, żeby przepływ płynów między zwojami filmu był spokojny, laminarny - wtedy ryzyko powstania pęcherzyków jest minimalne. Przy gwałtownym, turbulentnym poruszaniu ryzyko powstania bąbli wzrasta, a przepływ cieczy między zwojami wbrew pozorom wcale nie jest większy niż przy spokojnym mieszaniu.
_________________________________________________________________________________