Soczewki asferyczne są stosowane głównie z jednego powodu: minimalizacja aberacji chromatycznej.J.A. pisze: ↑27 cze 2023, 12:52To chyba nie do końca jest tak. Konstrukcje asferyczne mają przede wszystkim zmniejszyć ilość soczewek, tu nie chodzi o poprawę jakości obrazu*, tylko zmniejszenie masy całego obiektywu, umożliwienie zrobienia go jaśniejszym etc.
Obiektywy asferyczne są zwykle mniejsze i lżejsze od swoich odpowiedników wprost, ale ze sferycznymi soczewkami.
A że marketingowo "asferyczny" brzmi super...
*to jest raczej skutek uboczny
co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
co właśnie wywołałeś?
co właśnie wywołałeś?
Nie chromatycznej, tylko sferycznej.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
co właśnie wywołałeś?
No ale co robić jak w mieszkaniu 27°C ? Wiem, można dodać lodu do kąpieli ale już wywoływałem tę Fomę w 22°C i wyszło całkiem nieźle.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Mokry ręcznik (właściwie to ściska lniana), owinąć koreks i postawić w przeciągu.
Sprawdzone, zbija temperaturę nawet o 5°C.
Ręcznik trzeba zmieniać kilkakrotnie. W zasadzie przed kolejną porcją przewrotek jest ok.
Sprawdzone, zbija temperaturę nawet o 5°C.
Ręcznik trzeba zmieniać kilkakrotnie. W zasadzie przed kolejną porcją przewrotek jest ok.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
aka, ponieważ właśnie zeskanowałem tę Fomę, to wstawiam przykładowe. Skanowane Minoltą Dual, ustawienia neutralne bez redukcji ziarna, histogram liniowy. Skanowane jako slajd. Rozmiar zmniejszony liniowo o 50% bez wyostrzania. Zapisane do .jpg bo .tiff nie mogłem wstawić. Drugie tylko odwrócone w Irfan View.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
aka, masz rację. Zostało mi jeszcze jakieś max 50 ml oryginalnej "zupki" Agfy.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
To tylko jeden z wariantów. Soczewki asferyczne mogą mieć bardziej wyrafinowane kształty.
_________________________________________________________________________________
co właśnie wywołałeś?
Dwa razy średni Kodak Plus X, D76 1+1, 20°C, 9'45".
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada