co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
co właśnie wywołałeś?
Z_photo,
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
No fakt. Chyba muszę zapodać sobie kolejną kawę.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
co właśnie wywołałeś?
Swoją droga dawniej się robiło z lampą byle gdzie i to było całkiem naturalne, a teraz jakoś dziwnie, bo cyfrowe sobie wzmacniają sygnał i dają radę bez światła, więc ludzie się odzwyczaili.
co właśnie wywołałeś?
No to chyba moją lampę mogę sobie rzeczywiście odpuścić, bo ma tylko obrót w pionie i przy ISO 100 i 35mm 22 LP. Za to jest TTL i zoom.J.A. pisze: ↑15 cze 2023, 19:06 Oczywiście. Trzeba mieć albo aparat z pomiarem TTL flesz i dedykowaną lampę z obracaną głowicą, albo dowolny aparat z gorącą stopką i tyrystorową lampę z ruchomą głowicą. W obu powyższych przypadkach głowica musi się obracać w pionie i poziomie. takie co mają obrót tylko w pionie można sobie darować. Dobrze by lampa miała sporą moc, tak LP* 30 w górę dla obiektywu 35 mm przy sio 100.
co właśnie wywołałeś?
PhiLiXer, poszukaj sobie takiego Metza jak mój. To bardzo fajna lampa
Praktica EE2, Praktica MTL5, Praktica PLC3, Praktisix IIA, Yashica FX3 Super 2000, Minolta 7000 AF i Canon EOS 300
Oprócz tego trochę szkieł głównie spod znaku Pentaconu i trochę innych akcesoriów foto - więcej sprzętu niż talentu
Oprócz tego trochę szkieł głównie spod znaku Pentaconu i trochę innych akcesoriów foto - więcej sprzętu niż talentu
co właśnie wywołałeś?
PhiLiXer, kup sobie na tę twoją lampę takie śmieszne coś przez innych nazywane czasem "kondomem"
https://allegro.pl/oferta/dyfuzor-softb ... b358bad062
Przy podniesieniu lampy o jakieś 45-60 ° w górę da Tobie ładnie rozproszone światło. Musisz tylko zwrócić uwagę aby srebrne tło, które jest na jednej z wewnętrznych ścian, było tak aby kierowało błysk w stronę obiektu. No i oczywiście lampa z własną automatyką lub używająca TTL. No i przy Twojej lampce możesz - przy stosowaniu tego akcesorium użyć lampy przy maksymalnie wyciągniętym zoomie (większa siła błysku), bo rozpraszacz zrobi swoje i da szerokie pole pokrycia błyskiem. Efekty sprawdzone osobiście.
https://allegro.pl/oferta/dyfuzor-softb ... b358bad062
Przy podniesieniu lampy o jakieś 45-60 ° w górę da Tobie ładnie rozproszone światło. Musisz tylko zwrócić uwagę aby srebrne tło, które jest na jednej z wewnętrznych ścian, było tak aby kierowało błysk w stronę obiektu. No i oczywiście lampa z własną automatyką lub używająca TTL. No i przy Twojej lampce możesz - przy stosowaniu tego akcesorium użyć lampy przy maksymalnie wyciągniętym zoomie (większa siła błysku), bo rozpraszacz zrobi swoje i da szerokie pole pokrycia błyskiem. Efekty sprawdzone osobiście.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2023, 23:29 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
- ale to dalej światło centralnie od przodu - tylko że zmiękczone
co właśnie wywołałeś?
Tak, ale jeżeli jasne ściany i sufit to efekty naprawdę bardzo zadowalające.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Nie, nie chodzi mi o rozmiar ziarna. To np. jest ziarno duże ale mające swój urok, nie odwracające uwagi od tematu (tmax 3200): Natomiast ten Kentmere ma ziarno, które szczególnie gdy się je wyeksponuje w obszarach poza głębią ostrości wygląda jakby ktoś losowo kluski wrzucał. Nie mam skanu niestety pod ręką, który by to pokazywał. Po prostu gryzie w oczy. Może tylko mnie...
co właśnie wywołałeś?
Wczoraj wieczorem Agfa Vista 200 ASA odwracalnie
Praktica EE2, Praktica MTL5, Praktica PLC3, Praktisix IIA, Yashica FX3 Super 2000, Minolta 7000 AF i Canon EOS 300
co właśnie wywołałeś?
A jak pod tym względem pozycjonujesz Fomę 400?
Ok, no to obiecane zdjęcia negatywu. Różnicę widać gołym okiem .
co właśnie wywołałeś?
No widać.
Konkluzja jest raczej jasna.
Konkluzja jest raczej jasna.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
co właśnie wywołałeś?
jakoś w ogóle o tym nie pomyślałem. Zabiegany jestem ostatnio.
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system