Fomabrom Variant vs Ilford Multigrade FB
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jakie są Wasze doświadczenia z popularnymi papierami barytowymi dostępnymi na naszym rynku - Fomabrom Variant 112 vs Ilford Multigrade FB? Interesuje mnie tylko mat, ponieważ wierzę że wygląda lepiej w ramce za szybą.
Sprawdzałem właśnie 24x30 Foma kosztuje ok 100 zł za 10 sztuk, tymczasem Ilford ok 160 zł za tej samej wielkości opakowanie.
Jeśli ktoś z Was miał okazję używać obu papierów to ciekaw jestem jak wypada porównanie w poniższych punktach
- jakości wydruku
- jakość samego papieru
- proces i chemia pozwalająca na satysfakcjonujące rezultaty
Co rekomendujecie i dlaczego?
Sprawdzałem właśnie 24x30 Foma kosztuje ok 100 zł za 10 sztuk, tymczasem Ilford ok 160 zł za tej samej wielkości opakowanie.
Jeśli ktoś z Was miał okazję używać obu papierów to ciekaw jestem jak wypada porównanie w poniższych punktach
- jakości wydruku
- jakość samego papieru
- proces i chemia pozwalająca na satysfakcjonujące rezultaty
Co rekomendujecie i dlaczego?
Też tak uważałem. Teraz oprawiam swoje odbitki zrobione na papierze błysk i kolega Zbyszek oglądając nie zauważył pogorszenia odbioru.
W związku z tym rekomenduję Variant w wersji 111, błyszczącej. Suszony na szybie daje ładny półmat, suszony na suszarce daje klasyczny błysk. Czyli masz, jakby dwa w jednym.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
To ciekawe. Dzieki za sugestie. Nie mam suszarki narazie wiec i tak wyjdzie na ten polmat.
A jak ogolna percepcja odbitek?
A jak ogolna percepcja odbitek?
Mnie Foma miło zaskoczyła, łatwiej mi się przenosi negatyw na Fomę niż Ilforda. Polecam.
Do tej pory na FOMA VARIANT robię tylko odbitki 30x40. Wszystkie mniejsze na Ilfordach więc ciężko je porównywać. No ale teraz to się zmieni z racji wysokich cen.
Dzieki mrek, potraktuje to rowniez jako rekomendacje Fomy. Czy uzywasz tej samej chemiini procesu zarowno do papieru ilforda lak i fomy?
pewnie zadawałeś to pytanie na jakiejś grupie na fb, bo ostatnio odpowiadałem komuś, ale się powtórzę, może inni skorzystają.
Robiłem porównania z kolegą też ciemniowym, na barytach Fomy i Ilforda. Taki czelendż, każdy z nas robił kilka odbitek na tym i na tamtym, i potem porównywaliśmy czy rozpoznamy swoje odbitki na czym było robione.
Nie do rozróżnienia. Jedyna zauważalna różnica - w Fomie emulsja jest o wiele bardziej delikatna, łatwiej się kruszy i uszkadza zwłaszcza jak mokra.
Robiłem porównania z kolegą też ciemniowym, na barytach Fomy i Ilforda. Taki czelendż, każdy z nas robił kilka odbitek na tym i na tamtym, i potem porównywaliśmy czy rozpoznamy swoje odbitki na czym było robione.
Nie do rozróżnienia. Jedyna zauważalna różnica - w Fomie emulsja jest o wiele bardziej delikatna, łatwiej się kruszy i uszkadza zwłaszcza jak mokra.
Plus to, że FOMA daje sporo grubsze i sztywne podłoże papierowe. Za to pewnie wypija więcej wywoływacza :)
Tak. Od lat Ilford Multigrade.
Dziekuje Panowie @szable i @mrek!
Ja od lat robię na Fomie 111. Próbowałem na początku Ilfordowski baryt, ale jakoś nie chciało to ze mną współpracować. Robię na 30x40, oprawiam pod szkłem z antyrefleksem i wychodzi obłędnie.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
No i super, kolejny sprzyjający głos w dyskusji, że nie musimy byc zależni od wyspiarzy w temacie papieru barytowego:-)
Po płukaniu naklejam na szkło i oblepiam taśmą z klejem wodnym, więc chyba półmat. Rozumiem, że do pełnego błysku trzeba suszarki?
---------------------------
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Tak właśnie. Suszarki mam i nawet nieporysowane płyty do nich. Raz wysuszyłem 30x40 i nawet bez plam wyszło ale mnie też bardzo odpowiada ten półmat 111'tki