oKuba - posiadam Mamiye Press, oryginalna wersje w kolorze wymiocin ;)
Kupilem wlasnie na ebay i nadal sa tanie, tylko trzeba cierpliwosci. Zaplacilem okolo 1000zl za zestaw z matowka, obiektywem i kaseta 6x9. O matowke poprosilem specjalnie sprzedawce i dorzucil ja za dodatkowe 160zl.
Kaseta na film starego typu rowniez w kolorze wymiocin, o tyle fajna ze uszczelki sa zrobione z przedzy lnianej a nie gabki, wiec sa ok. Moze byc problem z odstepami miedzy klatkami, wiec trzeba uwazac przy przewijaniu. O kupowaniu tanio uszkodzonych kaset i naprawie nie ma co myslec, wpakowalem sie w to i zamawialem zebatke za 25$, a potem sprezynke ktora uszkodzilem przy montazu...
Ogolnie, nie ma tam zabezpieczen znanych z pozniejszych modeli Mamiyi, typu przypomnienia o wyjeciu dark slide. Nic tam nie jest skorelowane ze soba "dla bezpieczenstwa".
Unikaj na pewno obiektowow z chromowana migawka. Latwo sie psuja, co niestety mnie spotkalo w trakcie 30km gorskiej trasy. Polecam pozniejszy obiektyw od Mamiya Universal, 127mm.
Aparat ktory otrzymalem jest ok, natomiast obiektyw mial mgle z tylu i migawka nie dzialala. Od razu zalozylem zwrot na ebay, sprzedawca wyslal mi drugi obiektyw byle bym tego zestawu mu nie odsylal ;) Drugi obiektyw mial ladne szklo, nie dzialala przyslona, na migawce byl olej i wolne czasy byly zbyt wolne.
Oba obiektywy naprawilem i sprzedalem, kupujac w koncu 127mm od innego japonczyka, tym razem wszystko cacy. Kupowanie na ebay jest dosc bezpieczne, bo jesli przedmiot razaco nie zgadza sie z opisem, sprzedawca musi zaakceptowac zwrot, inaczej straci i towar i pieniadze.
Jesli chcesz zaplacic wiecej i nie interesuja Cie ruchy typu tilt (albo dziurawy miech), to Mamiya Universal bedzie najnowszym rozwiazaniem. Pozwala ona na zamontowanie Polaroida.
Mamiya Super 23 jest o model starsza i najpopularniejsza, ale moim zdaniem japonczycy chca za nia zbyt duzo pieniedzy. Czasem mozna ja trafic na lokalnych rynkach taniej. Ma lepszy dalmierz niz pierwszy model, wiec jesli taki typ fotografii jest pozadany, to polecam ten model. Mam wlasnie do tego modelu ksiazke serwisowa.
Ja wybralem najstarszy/najtanszy model do pejzazy i uzywania wylacznie z matowka, ktora notabene jest ciemna jak diabli. Wlasnie zamawiam nowa matowke z Chin.
Nowsze kasety na film maja uszczelki wykonane z gabki i jak czesto widac na aukcjach, sa to raczej ich slady. Nowe uszczelki mozna zamowic laserowo wyciete od Aki Asahi. Ostrzegam jednak, sa tak grube, ze nie moglem zalozyc kasety na aparat i musialem ja troche uszkodzic
Najwieksza wada tego systemu to jego waga i wiek. Zrobilem moze 2 rolki tym aparatem a mysle ze Fuji GW690 moze byc lepsza opcja na gorskie eskapady.
Jak masz jakies pytania to pisz

Pozdrawiam.