Fotopan fl
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Fotopan fl
Czy ma ktoś może czasy do wywołania Fotopana FL? Dla d-76?
Fotopan fl
Piszesz/pytasz tak, jakby to był współcześnie produkowany film.
Czas możesz użyć dla fotopana ff, albo foto 65, albo NP 20.
Wszystko jedno i tak będzie zadymiony i tak potrzeba wykonać testy. A jak jest tylko jedna rolka to szkoda go w ogóle wywoływać, bo w najlepszym razie „coś wyjdzie”.
Czas możesz użyć dla fotopana ff, albo foto 65, albo NP 20.
Wszystko jedno i tak będzie zadymiony i tak potrzeba wykonać testy. A jak jest tylko jedna rolka to szkoda go w ogóle wywoływać, bo w najlepszym razie „coś wyjdzie”.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Fotopan fl
Fotopan FL zastąpił pod koniec lat 80-tych, albo na początku 90-tych uw film Fotopan FF.
On miał czułość pudełkową 50PN/ASA 18 DIN.
Nie 400/27.
Albo człowiek pomylił go z HL, albo nie doświetlił 4x o kilkanaście lat przeterminowany materiał.
Stawiam na to pierwsze.
FL był bardzo rzadko w przyrodzie występującym gatunkiem, już w momencie premiery był na liście zagroźonych wyginięciem.
On miał czułość pudełkową 50PN/ASA 18 DIN.
Nie 400/27.
Albo człowiek pomylił go z HL, albo nie doświetlił 4x o kilkanaście lat przeterminowany materiał.
Stawiam na to pierwsze.
FL był bardzo rzadko w przyrodzie występującym gatunkiem, już w momencie premiery był na liście zagroźonych wyginięciem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- technik219
- -#
Fotopan fl
Dostałem rolkę FL od kolegi jak likwidował ciemnię. Miał już jakieś 15 lat po terminie. Pomyślałem, że nic z niego i tak nie będzie, i wypstrykałem "aby wypstrykać". Potem żałowałem, bo był lepszy niż nowe FOTO 65, ale cóż - jedną rolką wiele bym nie nawojował Szkoda tego filmu (i innych).
Lux mea lex
Fotopan fl
Mam 3 rolki 6x6 rocznik 1991. Dostałem je od kuzyna, który przechowywał swoje zapasy w lodówce .
Fotopan fl
Dostałem 17 metrów ORWO NP15 przechowywanego w lodówce. Termin minął mu w 1991 roku. Naświetlany od 8 do 12 ISO daje cudne efekty bez żadnej wartości dodanej.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko